Sport

Komentari 64

Ovo su svi mogući suparnici Hrvatske na SP-u: Svi bi htjeli domaćina, možemo i na Srbiju!

Ovo su svi mogući suparnici Hrvatske na SP-u: Svi bi htjeli domaćina, možemo i na Srbiju!

Hrvatska ne može na Njemačku, Nizozemsku, Meksiko, Švicarsku, SAD i Urugvaj. 'Samo ne bih Francuze, a iz trećeg i četvrtog šešira bih radije Afrikance ili nekog iz Azije nego europsku reprezentaciju' priznaje Dalić

I dok su naši završili teambuilding u Kataru, na koji je Zlatko Dalić odveo "vatrene", završile su i uzbudljive europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Sad iščekujemo petak. I na što Dalić, Modrić i ekipa više ne mogu utjecati. Oni su svoje napravili: plasirali su se na SP i remijem sa Slovenijom potvrdili da su u drugoj jakosnoj skupini, a sad treba malo sreće, da nam ždrijeb ponudi... teško je reći lakše, ali suparnike koji nam više odgovaraju.

- Samo ne bih Francuze, a iz trećeg i četvrtog šešira bih radije Afrikance ili nekog iz Azije nego europsku reprezentaciju - priznao je Dalić.

Velika je stvar što su "vatreni" izbjegli gigante iz druge jakosne skupine Njemačku i Nizozemsku, ali i vrlo neugodne Dansku, Meksiko, Švicarsku, SAD i Urugvaj. U trećem šeširu bit će 'mina', ali i vrlo prolaznih reprezentacija, dok su u četvrtom najopasniji Europljani ako prođu Ukrajina ili Poljska.

Što se nositelja tiče, svi će navijati da izvuku domaćina Katar. Kao što je bilo i u Rusiji, Južnoafričkoj Republici i uvijek kada države čije su reprezentacije daleko od vrha budu domaćini SP-a.

No, Hrvatska je čak u sudarima s nositeljima i dobro prolazila (pobijedila Italiju 2002. i Argentinu 2018.), veći su problem autsajderi iz nižih potova, koji su pokapali ambicije "vatrenih": Ekvador 2002., Japan i Australija 2006. i Meksiko 2014.

Jakosne će se skupine odrediti prema Fifinoj ljestvici 31. ožujka. Kako sada stvari stoje, one bi izgledale ovako:

Nositelji

Drugi šešir

Treći šešir

Četvrti šešir

Debelim slovima napisane su reprezentacije koje su već osigurale SP, a još imaju šanse:

Ove smo jakosne skupine složili s pretpostavkom da bolje rangirane momčadi prođu, no svaka će momčad ući u bubanj prema svom renkingu, a tri mjesta ostat će nepoznata i u trenutku ždrijeba, no te tri reprezentacije ući će u četvrti bubanj.

U Europi su u zadnji vlak uskočili Portugal pobijedivši Sjevernu Makedoniju 2-0 i Poljska trijumfom nad Švedskom 2-0. Wales čeka pobjednika susreta Škotske i Ukrajine. Afrikanci su igrali po dva susreta, a rezultati se bili: Nigerija - Gana 1-1 (0-0, Gana prošla zbog gola u gostima), Senegal - Egipat 4-1 (nakon jedanaesteraca, 0-1), Tunis - Mali 0-0 (1-0), Maroko - DR Kongo 4-1 (1-1), Alžir - Kamerun 1-2 nakon produžetka (1-0).

U Aziji se igra doigravanje između Australije i UAE, a pobjednik tog okršaja ide u interkontinentalni playoff protiv petog iz Južne Amerike, a to je Peru. U Sjevernoj Americi Kanada je osigurala SP, a SAD i Meksiko vrlo će vjerojatno popuniti ostala mjesta, dok će Kostarika u playoff protiv predstavnika Oceanije, a to će biti Novi Zeland, koji je svladao Solomonsko Otočje 5-0.

Dakle, nepoznanica je još puno, ali možemo se poigrati sa željama. Pa bi, recimo - poštujući da u istoj skupini ne mogu biti dvije momčadi s istog kontinenta i više od dvije europske - skupina snova mogla biti Katar, Hrvatska, Maroko, Ekvador. A skupina smrti Brazil, Hrvatska, Poljska, Gana. Ili najintrigantnija skupina: Argentina, Hrvatska, Srbija, Australija!

Najčitaniji članci