Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
55 komentara

Panika na Poljudu: Situacija je kritična, jako smo blizu stečaja

Splitski županijski sud presudio je kako Hajduk mora platiti proviziju agenciji "Afis" za transfer Mornara i Hibića u Sevillu '96. Ako ne plati, prijeti mu blokada i stečaj

Ivo Čagalj/Pixsell
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
55 komentara

Zlatnim slovima u povijesne knjige Hajduka upisan je datum 13. veljače 1911. godine kao dan osnutka kluba. Igrom slučaja, 13. veljače 2012. mogao bi biti crnim slovima upisan u te iste knjige kao dan kada je započeo proces gašenja splitskoga kluba u obliku u kojem danas postoji.

Neslužbeno doznajemo kako je na splitskom Županijskom sudu, nakon 13 godina vijećanja, upravo 13. veljače ove godine presuđeno kako Hajduk mora u roku od 15 dana platiti 14.5 milijuna kuna odštete španjolskoj agenciji "Afis", na ime neisplaćenih provizija za transfere Ivice Mornara i Mirsada Hibića u Sevillu iz 1996. godine.

Obzirom da u klub još uvijek nije stigla presuda, iz Hajduka su preko glasnogovornika Ante Bilića poručili kako ne žele komentirati nepravomoćne presude. No ipak saznajemo kako će se pokušati nagoditi s agencijom i tražiti otplatu u ratama. 

Jer Hajduk novca nema, a ako ne plati, prijeti mu blokada, ovrha, te kao krajnja mjera i stečaj, zbog čega je na Poljudu zavladala prava panika. Jedini izlaz je posuditi novac kod dobrotvora, poput Jake Andabaka ili da većinski vlasnik kluba grad Split podmiri dug i spasi klub od stečaja.

- Nikako nije dobro, situacija je kritična. Nikad nismo bili ovako blizu stečaja kao danas - kazao nam je jedan od čelnika kluba

Podsjetimo, Mornar i Hibić u paketu su 1996. transferirani u Sevillu. Ukupan transfer kretao se oko 2.3 milijuna američkih dolara, od čega je 1.5 milijuna dolara otpadalo na Mornara, a 800.000 za Hibića. 

No doista je nevjerojatno kako je od ukupnog transfera agencija "Afis" na ime provizije trebala dobiti čak 1.2 milijuna dolara, odnosno više nego li je za igrače dobio Hajduk, što je sada izašlo na vidjelo. Hajduk je dakle za Mornara dobio milijun, a agencija 500.000 dolara, dok je za Hibića Hajduku pripalo 100.000, a "Afisu" 700.000 dolara!?

Još je nevjerojatnije kako su tadašnji čelnici kluba, predsjednik Nadan Vidošević i direktor Vedran Rožić dogovorili da se odšteta Hajduku isplati na račun, a proviziju "Afisu" Sevilla je poslala u Split u čekovima, koje je netko iz Hajduka odnio u banku u Klagenfurt, gdje im se gubi svaki trag. 

Hajduk je dugo poslovao preko deviznog računa u Klagenfurtu, a poslove je uglavnom vodio pokojni Ante Radić, poznatiji kao 'Hajdukov ministar vanjskih poslova', no nije poznato jeli u konkretnom slučaju Radić nosio čekove Seville u Klagenfurt ili ne.

- Poznato mi je kako je agencija "Afis" zastupala Sevillu u pregovorima za Hibića i Mornara, o tome sam svjedočio u dva navrata i na sudu, no što je kasnije bilo s tim doista ne znam, jer sam u međuvremenu otišao iz kluba – potvrdio nam je bivši čelnik Hajduka Vedran Rožić i dodao kako u spisima Hajduka sigurno postoje ugovori koji to potvrđuju.

Sudski spor vodi se od 1999., u međuvremenu je početnih 1.2 milijuna dolara s kamatama naraslo na 2.2 milijuna dolara (cca 12.3 milijuna kuna), a Hajduk će morati platiti i 2.3 milijuna kuna provizije odvjetničkom društvu, koje je zastupalo Španjolce.

U Hajduku su se na sudu branili kako ne znaju za agenciju "Afis", no osim Rožića i tadašnji trener Ivan Buljan sjeća se da je Hajduk s njima poslovao.

- Koliko se sjećam riječ je o agenciji iz Madrida. U to sam vrijeme bio trener, ne u upravi kluba, no poznato mi je da je agencija zastupala igrače – kazao je Buljan.

U Hajduku su nesporno znali za spor, uostalom, tijekom preoblikovanja predsjednik Mate Peroš rezervirao je dio novaca na računu za eventualne presude protiv Hajduka u aktivnim sudskim sporovima. No kako je Hajduk u međuvremenu upao u financijske probleme, novac je potrošen i sada klubu prijeti stečaj.

Vrijedi zabilježiti i kako su protekli svi rokovi vezani uz moguću tužbu Hajduka za odštetu prema bivšim čelnicima kluba zbog zastare.

'Pokušat ćemo dogovoriti da plate u ratama'

- Još uvijek nisam dobio presudu, no ukoliko je istina ono što se piše, javit ću svojim klijentima u Španjolskoj i predložiti im nagodbu. To je najlogičnije rješenje, probati pronaći neki modalitet koji je zadovoljavajući za obje strane, primjerice isplatu u ratama, jer stečaj Hajduka nikome ne odgovara – kazao je zagrebački odvjetnik Igor Hrabar, koji zastupa španjolsku agenciju i dodao:

- Proces je trajao 13 godina, pokušavao sam stupiti u kontakt s čelnicima Hajduka u nekoliko navrata, no nitko nije odgovarao. Nadam se da ćemo nakon presude sjesti za isti stol i pokušati dogovoriti model isplate.

Naši partneri pišu
Message