Obavijesti

Sport

Komentari 6

"Pobjeda na mom brijegu mi je najveća želja, to je posebno..."

"Pobjeda na mom brijegu mi je najveća želja, to je posebno..."
1

Popeti se na postolje je velika stvar, pogotovo kod kuće jer mi je Snježna kraljica psihološki jako teška utrka. Više se moram boriti sa sobom, rekao je Ivica Kostelić

VIDEO

Ne, nisam još gotov. Ostalo je još puno izazova, rekao je Ivica Kostelić u ožujku 2011. kad je osvojio Veliki kristalni globus i postao najbolji skijaš svijeta.

- Nedostaje mi još zlato s olimpijskih igara, a da ne govorim o Sljemenu. Volio bih jednom pobijediti i na svom brijegu - dodao je Ivica.

Na tom je brijegu prvi put stao na skije, zajedno sa sestrom Janicom. Baš je s Medvednice počeo svoj uspon na skijaški “Mount Everest”, kako je jednom opisao mitsku borbu za osvajanje Velikog globusa.

- Sljeme je ipak nešto posebno, pobjeda na Crvenom spustu mi je sigurno najveće želja u ovom trenutku.

Triput je bio drugi, jednom mu je do pobjede nedostajalo samo pet stotinki, treptaj oka.

- Tada nisam imao sreće, ali te stotinke su mi se vratile na nekim drugim utrkama. Volio bih ipak da se ta igra brojki poklopi za Sljeme, to bi mi puno značilo.

Ivica je najavio povlačenje iz skijanja nakon Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. U prijevodu, za pobjedu na svom brijegu ima još tri prilike, što i nije tako puno.

- Ne razmišljam na takav način, mislim da sam dosad imao jako puno uspjeha na Sljemenu, pa triput sam bio drugi. Popeti se na postolje je velika stvar, pogotovo kod kuće jer mi je Snježna kraljica psihološki jako teška utrka. Više se moram boriti sa sobom nego protiv drugih skijaša.

Teško mu se koncentrirati na samu utrku, svi od njega nešto traže, od novinara do običnih navijača. Njih, zapravo, obožava, ali na dan utrke ne može udovoljiti baš svima.

- Drago mi je da su mi navijači došli na prvi sljemenski trening, zato mi je povratak kući uvijek tako drag. Uvijek ima puno ljudi, šetača, koji ti prilaze i možeš direktno osjetiti tu atmosferu u gradu. Ta njihova energija me ispunjava. No na dan utrke mi ipak treba mir, volio bih se sa svima fotografirati, razmijeniti nekoliko riječi, ali to je nemoguće. Moram čuvati energiju za ono što je važno, za utrku.

Crveni spust za Ivicu je poput dnevnog boravka, zna za svaku rupu, neravninu ili ulegnuće.

- Pa, mogao bih reći da mi treniranje na Sljemenu daje neku prednost ispred ostalih skijaša. Ali to je normalno, domaći teren je uvijek prednost. Tako je i Austrijancima kad skijaju na svojim stazama.

Budući da je bio triput drugi, Kostelić zna što je potrebno za uspjeh na Snježnoj kraljici.

- Utrku najviše karakterizira njezina duljina, jedna vožnja traje gotovo minutu i, kad dođete do slalom-livade, već ste umorni, a do cilja ima još dosta. I tad se događaju pogreške koje odlučuju o pobjedniku. Zanimljiva je i prelomnica na ulasku u ‘filter’, ali za sljemensku utrku morate biti fizički iznimno spremni.

Jedini problem za Ivicu je bolno koljeno. Za dugu utrku kao što je Snježna kraljica to nije dobro.

- Koljeno je u dobru stanju, bila je u pitanju patelarna upala, ali je prošla. Neće biti problema ni u siječnju.

Kostelić je pobjede u Svjetskom kupu znao proslaviti, za eventualno slavlje na Sljemenu još nije ništa smislio.

- Bit će to trenutak inspiracije, ali možda nešto bude.

"Muče me brze discipline"

Zbog operacije koljena na proljeće Ivica je propustio 40 dana treninga, no to se u slalomu ove sezone i nije osjetilo. U dosadašnje tri utrke je pobijedio u dvije (Beaver Creek i Flachau), a u Alta Badiji bio je peti.

- Slalomskih treninga uvijek odradim dovoljno, ove sezone me muče brze discipline. Pokušat ću teškoću riješiti tako što ću skijati na skijama iz prošle sezone. Nadam se da će ta ideja donijeti rezultate - rekao je Ivica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...