Obavijesti

Sport

Komentari 108

Prva HNL 98/99.: Previdi suca oteli povijesni naslov Rijeci

Prva HNL 98/99.: Previdi suca oteli povijesni naslov Rijeci
6

Bila je to jedna od najuspješnijih sezona hrvatskog klupskog nogometa u Europi. Croatia je izborila Ligu prvaka, a osvojila je i prvenstvo - zbog previda suca Krečaka

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Osmu sezonu Prve HNL 1998./1999. obilježio je veliki sudački previd Zorana Krečaka zbog kojega je Rijeka ispustila premijerni naslov prvaka Hrvatske.

Sve je bilo spremno za proslavu naslova prvaka na Kantridi. Rijeka je u zadnjem kolu Prve HNL 1998./1999. dočekala Osijek pred 22.000 gledatelja. Nije dobro krenulo za momčad Nenada Gračana , Stanko Bubalo je u 42. minuti zabio za vodstvo bijelo-plavih. No nadu je u devetoj minuti drugog dijela domaćinima vratio Igor Musa golom iz penala.

A onda se dvije minute prije kraja dogodio najkontroverzniji trenutak hrvatske prvoligaške povijesti.

Mađar Barnabás Sztipánovics ubacio je s desne strane na peterac gdje se nalazio Admir Hasančić koji je zabio gol. Nije bio priznat. Zoran Krečak podigao je zastavicu još dok je lopta bila u zraku, što je glavni sudac Alojzije Šupraha i prihvatio. Naknadna HTV-ova analiza trodimenzionalnom tehnologijom pokazala je da je Krečak pogriješio tada, kao i nakon još jednog kontakta prije nego što je Hasančić postigao gol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
snimka zaslona/HRT

Rijeka bi tom pobjedom osvojila HNL s dva boda prednosti pred Croatijom , koja je svoj posao u zadnjem kolu Lige prvaka odradila pobjedom nad Varteksom 2-0 u Maksimiru pred svega 2000 ljudi . "Modri" su tako osvojili četvrti naslov prvaka i peti ukupno, a Rijeci se unatoč velikoj pogrešci nitko iz HNS-a ili sudačke organizacije nije ispričao.

Nije to bila jedina utakmica u kojoj su suci bitno utjecali na ishod borbe za trofej. Osijek je četiri dana potom, 30. svibnja 1999., osvojio Kup pobjedom nad Cibalijom u slavonskom derbiju na Maksimiru 2-1. Niz u najmanju ruku vrlo dvojbenih odluka donio je Reno Sinovčić , tada djelitelj pravde u HNL-u.

Golman Cibalije Miralem Ibrahimović obranio je penal Bakiru Bešireviću u trećoj minuti, a Vinkovčani su u 35. minuti poveli golom Jure Jurića nakon kornera. Istočna tribina Maksimira s Ultrasima eruptirala je, a početkom nastavka Sinovčić je zbog prigovora dao dva žuta kartona Darku Raiću-Sudaru . Samo 15-ak minuta poslije i Ivan Ravlić završio je u svlačionici zbog starta na Dumitru Mituu .

Hrabra Cibalia s devetoricom se igrača držala sve do isteka treće od četiri minute nadoknade, kad je Mitu zabio za izjednačenje. Nakon toga nebeskoplavi su potpuno pali i Davor Lasić u 97. minuti zlatnim je golom, nakon velike greške Ibrahimovića, zabio za jedini trofej bijelo-plavih u samostalnoj Hrvatskoj sve do današnjeg dana.

VIDEO

Croatia je te sezone izborila povijesni plasman u skupinu Lige prvaka. Nešto stariji ljubitelji maksimirskog kluba i danas se sjećaju uzvratne utakmice drugog pretkola protiv Celtica , kad su junaci Cice Kranjčara trima golovima iz natjecanja ispratili škotskog velikana (3-0).

VIDEO

Croatia je u skupini A grupni dio natjecanja otvorila remijem bez golova s Ajaxom na Maksimiru, potom izgubila od Olympiacosa (2-0) i Porta (3-0) u gostima. Činilo se kako će "modri" neslavno završiti europsku avanturu, no fantastične igre protiv Porta u Zagrebu (3-1) te Ajaxa u Amsterdamu, uz čuveni lob Josipa Šimića za 1-0, omogućile su im dvoboj za prolazak u četvrtfinale.

VIDEO

Po velikoj zimi Croatia je bila blizu ostvarenja velikog sna prezimljavanja u Europi nakon gola Joška Jeličića iz 35. minute, no Stelios Giannakopoulos u 64. minuti zabio je za konačnih 1-1 Olympiakosa i Zagrepčani su osvojili drugo mjesto u skupini. Ono tada nije bilo dovoljno za prolazak u nokaut-fazu, ali ime zagrebačkih plavih upamtila je europska nogometna javnost. >>> Video od 6:00 do 7:06 .

VIDEO

Vrlo uspješnoj europskoj sezoni hrvatskih prvoligaša pridružio se Varteks ulaskom među osam najboljih momčadi posljednje sezone Kupa pobjednika kupova. Dražen Besek kao trener-igrač nanizao je slovenski Rudar iz Velenja i Heerenveen prije nego što se oprostio protiv Mallorce u četvrtfinalu porazom u Španjolskoj 3-1. U Varaždinu su plavi izborili 0-0.

Iako je njegov Šibenik igrao u Ligi za ostanak, Joško Popović predvodio je ljestvicu strijelaca HNL-a s 21 golom u 32 utakmice. Šibenčani su sezonu završili kao druga momčad te lige, pet bodova ispred Zadarkomerca te čak 19 ispred suhopoljske Mladosti 127 , koji su ispali u drugu ligu.

HNL 1998./1999.

  • prvak: Croatia
  • osvajač Kupa: Osijek
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Joško Popović (Šibenik) - 21 gol
  • ušla: Cibalia
  • ispali: Zadarkomerc , Mladost 127
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.