Sport

Komentari 31

Poluautomatsko zaleđe na SP-u u Kataru? Fifa je zadovoljna, a Collina objasnio detalje sustava

Poluautomatsko zaleđe na SP-u u Kataru? Fifa je zadovoljna, a Collina objasnio detalje sustava

Između deset i 12 kamera prati 29 točaka na tijelu svakog igrača 50 puta u sekundi, a softver u realnom vremenu analizira podatke. Suci ne bi morali povlačiti linije, već bi sve odradilo računalo

VAR je proteklih godina postao standard u nogometu pri odlučivanju o spornim situacijama poput zaleđa, kartona, penala. No ponekad suci odluke donose presporo čak i kad su u pitanju zaleđa. Sve bi trebalo riješiti novo pravilo koje je uvela Fifa.

POGLEDAJTE VIDEO: VAR soba

Radi se o poluautomatskom zaleđu, sustavu koji pomoću kamera javlja sucu je li igrač koji je zabio gol bio ispred posljednjeg igrača suparničke obrane. Linije tako ne bi morali povlačiti suci u VAR sobi, nego bi sve dobili crno na bijelo.

- Isprobavamo nove tehnologije kako bismo brže dobili odgovore. Na Fifinu Arapskom kupu probe su prošle jako dobro. Optimisti smo da će se koristiti i na Svjetskom prvenstvu 2022. - rekao je šef Fifine sudačke organizacije, legendarni ćelavac Pierluigi Collina (61), u intervjuu za La Gazzettu dello Sport.

Objasnio je kako sve funkcionira.

- Između deset i 12 kamera prati 29 točaka na tijelu svakog igrača 50 puta u sekundi, a softver u realnom vremenu analizira podatke, savršeno hvatajući trenutak dodavanja i položaj igrača. Ne samo to, već dodaje i linije za hvatanje zamke zaleđa, sve šalje u VAR sobu koja sucu može javiti svaki incident.

Provjera zaleđa ponekad traje i nekoliko minuta. Glavno je pitanje: koliko će poluautomatsko zaleđe ubrzati cijeli proces?

- Sigurno će odluka biti brža nego danas - jasan je Collina.

Najčitaniji članci