Obavijesti

Sport

Komentari 36

Portugalci su srušili i Engleze! Evo kako Hrvatska može izboriti četvrtfinale u zadnjem kolu Eura

Portugalci su srušili i Engleze! Evo kako Hrvatska može izboriti četvrtfinale u zadnjem kolu Eura

Hrvatska može ispasti i uz pobjedu nad Engleskom, a isto tako može proći i uz poraz protiv Engleske. Puno toga ovisit će o drugoj utakmici Portugala i Švicarske. Sve se rješava u srijedu od 18 sati

VIDEO

Drugo kolo Europskog nogometnog prvenstva za igrače do 21 godine u Sloveniji donijelo je relativno povoljan rasplet za Hrvatsku
Mladi "vatreni" prvo su u dramatičnoj završnici iščupali pobjedu nad Švicarcima 3-2, a Portugal je potom pobijedio Englesku 2-0 golovima Danija Carvalha iz 64. minute i Francisca Trincaa iz 74. minute. I usprkos osvojenih šest bodova, još nije izborio nokaut-fazu koja se igra krajem svibnja i početkom lipnja.

Hrvatska tako zasad drži drugu poziciju koja joj jamči ulazak među najboljih osam reprezentacija Starog kontinenta, ali sve će se rješavati u zadnjem kolu u srijedu.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska na Euru u Kopru

Pokretanje videa...

Hrvatska na Euru U-21 u Kopru 01:07

Izabranici Igora Bišćana uoči posljednjeg kola ipak ne drže sve u svojim rukama i nadamo se kako dva olako primljena gola u završnici utakmice protiv Švicarske neće biti presudna.

Moguće je, naime, da se zatvori famozni krug od tri reprezentacije s po šest ili po tri boda u kojem bi odlučivala gol-razlika u međusobnim utakmicama. Isto pravilo zbog kojega su nedavno s kvalifikacija za Olimpijske igre ispali hrvatski rukometaši.

Hrvatska je svoje utakmice u potencijalnom krugu s Portugalom i Švicarskom odigrala. Izgubila je od Portugala 1-0 i pobijedila Švicarsku 3-2 pa je tu na "nuli" (3-3).

Ako Hrvatska pobijedi Englesku

U tom slučaju moramo računati na povoljan rezultat druge utakmice. Odnosno, igra nam pobjeda Portugala i remi, dok pobjeda Švicarske komplicira stvari.

Primjerice, pobijede li Švicarci Portugalce 1-0, Švicarska bi u krugu imala gol-razliku 3-3, kao i Hrvatska, a Portugal 1-1 i Hrvati i Švicarci u tom bi slučaju išli dalje. Prvi bi u skupini bio onaj s ukupnom boljom gol-razlikom.

Švicarska je pobijedila Englesku 1-0 pa bi naša pobjeda od dva ili više golova razlike nama donijela prvo mjesto. A pobijedi li Hrvatska Englesku istim rezultatom, poredak bi odlučivale - disciplinske mjere! Hrvatska tu trenutačno bolje stoji jer je u prve dvije utakmice dobila četiri žuta, Švicarci šest.

'Mini vatreni' se još ne predaju: Veliko zajedništvo, Ivanušec i Moro presudili su Švicarskoj...
'Mini vatreni' se još ne predaju: Veliko zajedništvo, Ivanušec i Moro presudili su Švicarskoj...

Budemo li i tu poravnati, vrijedi spomenuti, presuđuje Uefin koeficijent na zadnja tri kvalifikacijska ciklusa i završnice za natjecanja U-21 po kojemu je Hrvatska s 31,902 boda ispred Švicarske (28,059), a iza Engleske (36,846) i Portugala (35,853).

Također, svaka pobjeda Švicarske od dva ili više golova razlike automatski dalje (i na prvo mjesto) gura upravo njih, a iz konkurencije izbacuje Portugal koji bi u krugu imao negativnu gol-razliku.

Ako Hrvatska remizira

Tad nam se kombinacije koje nas vode dalje sužavaju. U tom slučaju i dalje nam igra bilo kakva pobjeda Portugala ili remi u drugoj utakmici (jer smo po međusobnom omjeru ispred Švicarske), ali nikako ne i pobjeda Švicarske koja bi nas onda preskočila.

Ako Hrvatska izgubi

Ni tu ne bismo sasvim ispali iz kombinacija za prolazak, ali morao bi se zatvoriti krug od tri momčadi s po tri boda. Što će reći, Portugalci bi morali pobijediti Švicarce.

Pobijedi li nas Engleska, primjerice, 1-0, a Portugal pobijedi Švicarsku bilo kojim rezultatom, Hrvatska bi u krugu s Engleskom i Švicarskom ponovno bila na gol-razlici 3-3, kao i Švicarci, a Englezi na 1-1.

Švicarska i Hrvatska tad bi bile poravnate, a odlučivala bi ukupna gol-razlika pa nije nevažno kojim će rezultatom Portugal pobijediti Švicarsku.

Kotarski spasio što je 'zakuhao', Vušković dominantan u obrani, Bistrović nikad bolji za U21 vrstu
Kotarski spasio što je  'zakuhao', Vušković dominantan u obrani, Bistrović nikad bolji za U21 vrstu

I isto tako treba znati da nas poraz od dva ili više golova razlike u bilo kojoj varijanti ostavlja bez šansi za prolazak jer bi nas Englezi u eventualnom krugu prestigli po gol-razlici.

Dođe li do izjednačenosti i po gol-razlici, odlučivat će kartoni. Gdje su Englezi, zasad, izjednačeni s Hrvatskom (po četiri žuta). Švicarci ih, rekosmo, zasad imaju šest, a nitko još nema crveni.

Sve u svemu, ništa još nije riješeno, a hrvatskim nogometašima, dakako, u glavi treba biti pobjeda nad Engleskom. Na ovo drugo ionako ne mogu utjecati...

Uefini kriteriji za plasman izjednačenih momčadi

  • 1. međusobni omjer izjednačenih momčadi
  • 2. gol-razlika u međusobnom omjeru
  • 3. postignuti golovi u međusobnom omjeru
  • 4. gol-razlika u svim utakmicama u skupini
  • 5. postignuti golovi u svim utakmicama u skupini
  • 6. penali (ako dvije izjednačene momčadi po kriterijima 1-5 igraju međusobno u zadnjem kolu)
  • 7. manje disciplinskih bodova (crveni karton 3 boda, žuti 1 bod, dvostruki žuti istom igraču 3 boda)
  • 8. Uefin koeficijent

Kakav je put do finala? Tko god prođe dalje iz naše skupine, do kraja turnira neće odigrati utakmicu u Mađarskoj, već sve u Sloveniji. Pobjednik skupine D će u Ljubljani 31. svibnja igrati protiv drugoplasiranoga iz skupine B. Drugoplasirani će na okršaj s pobjednikom skupine B u Maribor, a pobjednici ta dva četvrtfinala u polufinalu 3. lipnja igrat će u Mariboru. Finale je 6. lipnja u Ljubljani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom