Sport

Komentari 36

Portugalci su srušili i Engleze! Evo kako Hrvatska može izboriti četvrtfinale u zadnjem kolu Eura

Portugalci su srušili i Engleze! Evo kako Hrvatska može izboriti četvrtfinale u zadnjem kolu Eura

Hrvatska može ispasti i uz pobjedu nad Engleskom, a isto tako može proći i uz poraz protiv Engleske. Puno toga ovisit će o drugoj utakmici Portugala i Švicarske. Sve se rješava u srijedu od 18 sati

Drugo kolo Europskog nogometnog prvenstva za igrače do 21 godine u Sloveniji donijelo je relativno povoljan rasplet za Hrvatsku
Mladi "vatreni" prvo su u dramatičnoj završnici iščupali pobjedu nad Švicarcima 3-2, a Portugal je potom pobijedio Englesku 2-0 golovima Danija Carvalha iz 64. minute i Francisca Trincaa iz 74. minute. I usprkos osvojenih šest bodova, još nije izborio nokaut-fazu koja se igra krajem svibnja i početkom lipnja.

Hrvatska tako zasad drži drugu poziciju koja joj jamči ulazak među najboljih osam reprezentacija Starog kontinenta, ali sve će se rješavati u zadnjem kolu u srijedu.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska na Euru u Kopru

Izabranici Igora Bišćana uoči posljednjeg kola ipak ne drže sve u svojim rukama i nadamo se kako dva olako primljena gola u završnici utakmice protiv Švicarske neće biti presudna.

Moguće je, naime, da se zatvori famozni krug od tri reprezentacije s po šest ili po tri boda u kojem bi odlučivala gol-razlika u međusobnim utakmicama. Isto pravilo zbog kojega su nedavno s kvalifikacija za Olimpijske igre ispali hrvatski rukometaši.

Hrvatska je svoje utakmice u potencijalnom krugu s Portugalom i Švicarskom odigrala. Izgubila je od Portugala 1-0 i pobijedila Švicarsku 3-2 pa je tu na "nuli" (3-3).

Ako Hrvatska pobijedi Englesku

U tom slučaju moramo računati na povoljan rezultat druge utakmice. Odnosno, igra nam pobjeda Portugala i remi, dok pobjeda Švicarske komplicira stvari.

Primjerice, pobijede li Švicarci Portugalce 1-0, Švicarska bi u krugu imala gol-razliku 3-3, kao i Hrvatska, a Portugal 1-1 i Hrvati i Švicarci u tom bi slučaju išli dalje. Prvi bi u skupini bio onaj s ukupnom boljom gol-razlikom.

Švicarska je pobijedila Englesku 1-0 pa bi naša pobjeda od dva ili više golova razlike nama donijela prvo mjesto. A pobijedi li Hrvatska Englesku istim rezultatom, poredak bi odlučivale - disciplinske mjere! Hrvatska tu trenutačno bolje stoji jer je u prve dvije utakmice dobila četiri žuta, Švicarci šest.

Budemo li i tu poravnati, vrijedi spomenuti, presuđuje Uefin koeficijent na zadnja tri kvalifikacijska ciklusa i završnice za natjecanja U-21 po kojemu je Hrvatska s 31,902 boda ispred Švicarske (28,059), a iza Engleske (36,846) i Portugala (35,853).

Također, svaka pobjeda Švicarske od dva ili više golova razlike automatski dalje (i na prvo mjesto) gura upravo njih, a iz konkurencije izbacuje Portugal koji bi u krugu imao negativnu gol-razliku.

Ako Hrvatska remizira

Tad nam se kombinacije koje nas vode dalje sužavaju. U tom slučaju i dalje nam igra bilo kakva pobjeda Portugala ili remi u drugoj utakmici (jer smo po međusobnom omjeru ispred Švicarske), ali nikako ne i pobjeda Švicarske koja bi nas onda preskočila.

Ako Hrvatska izgubi

Ni tu ne bismo sasvim ispali iz kombinacija za prolazak, ali morao bi se zatvoriti krug od tri momčadi s po tri boda. Što će reći, Portugalci bi morali pobijediti Švicarce.

Pobijedi li nas Engleska, primjerice, 1-0, a Portugal pobijedi Švicarsku bilo kojim rezultatom, Hrvatska bi u krugu s Engleskom i Švicarskom ponovno bila na gol-razlici 3-3, kao i Švicarci, a Englezi na 1-1.

Švicarska i Hrvatska tad bi bile poravnate, a odlučivala bi ukupna gol-razlika pa nije nevažno kojim će rezultatom Portugal pobijediti Švicarsku.

I isto tako treba znati da nas poraz od dva ili više golova razlike u bilo kojoj varijanti ostavlja bez šansi za prolazak jer bi nas Englezi u eventualnom krugu prestigli po gol-razlici.

Dođe li do izjednačenosti i po gol-razlici, odlučivat će kartoni. Gdje su Englezi, zasad, izjednačeni s Hrvatskom (po četiri žuta). Švicarci ih, rekosmo, zasad imaju šest, a nitko još nema crveni.

Sve u svemu, ništa još nije riješeno, a hrvatskim nogometašima, dakako, u glavi treba biti pobjeda nad Engleskom. Na ovo drugo ionako ne mogu utjecati...

Uefini kriteriji za plasman izjednačenih momčadi

Kakav je put do finala? Tko god prođe dalje iz naše skupine, do kraja turnira neće odigrati utakmicu u Mađarskoj, već sve u Sloveniji. Pobjednik skupine D će u Ljubljani 31. svibnja igrati protiv drugoplasiranoga iz skupine B. Drugoplasirani će na okršaj s pobjednikom skupine B u Maribor, a pobjednici ta dva četvrtfinala u polufinalu 3. lipnja igrat će u Mariboru. Finale je 6. lipnja u Ljubljani.

Najčitaniji članci