Obavijesti

Sport

Komentari 7

Postao je vitez: Skoblar dobio visoko francusko odlikovanje

Postao je vitez: Skoblar dobio visoko francusko odlikovanje
1

Legendarni hrvatski nogometaš i trener Josip Skoblar (75) primio je u petak visoko priznanje francuske države "Chevalier de l’Ordre National du Merite" za zasluge za Francusku

VIDEO

Josip Skoblar je, kao ambasador Olympique Marseillea, dobio to priznanje predsjednika Francuske još u svibnju prošle godine ali mu ga  je po njegovoj izričitoj želji danas uručio gradonačelnik Marseillea Jean Claude Gaudin. Prigodnoj svečanosti u zgradi gradske vječnice nazočili su francuski ministar sporta Patrick Kanner i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Josip Skoblar rođen je 12. ožujka 1941. u Prevlaci kod Zadra. Za Zadar je igrao 1957. i 1958. godine, a od 1959. do 1966. godine član je OFK Beograda s kojim je u sezonama 1961./62. i 1965./66.  godine osvajao jugoslavenski Kup. 

Sezonu 1966/67. odigrao je u Olympiqueu iz Marseilla, a za Hannover 96 nastupa od 1967. do 1970. godine. Na 57 utakmica Bundeslige postigao je 30 zgoditaka. Nakon toga se vraća u Olympique za koji igra do 1973. godine. Sa Skoblarom na mjestu centrafora Olympique osvaja prvenstvo Francuske u sezoni 1970./71 i 1971./72. te Francuski kup 1971./72.

Skoblar je jedini hrvatski nogometaš, a i igrač s prostora bivše Jugoslavije, koji je kao najbolji ligaški strijelac Europe dobio 1971. Zlatnu kopačku za 44 zgoditka koje je u prvenstvu Francuske postigao u sezoni 1970./71. Još dvije sezone nakon toga Skoblar je bio proglašavan najboljim ligaškim strijelcem francuskog prvenstva, a po izboru lista France Football proglašen je i drugim najboljim stranim igračem u povijesti francuskog nogometa.

Po povratku u domovinu od 1973. do 1977. Skoblar nastupa za NK Rijeku gdje i završava briljantnu igračku karijeru u kojoj je zabio 244 gola na 394 prvoligaške utakmice.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 32 utakmice i postigao 11 pogodaka. Sudionik je Svjetskog prvenstva u Čileu 1962. godine na kojem je Jugoslavija zauzela četvrto mjesto.

Nakon završetka igračke karijere posvećuje se trenerskom pozivu. U Rijeci je šef struke bio od 1982. do 1987. kada prelazi u Hajduk i Bijele vodi u proljetnom dijelu prvenstva 1986./87. u kojem Hajduk osvaja Kup. U sezoni 1987./88. vodi njemački Hamburger SV, a iduću sezonu Dinamo iz kojeg odlazi u Real Valladolid.

Na poziv iz Splita vraća se u Hajduk s kojim u sezoni 1990./91. osvaja posljednji Kup Jugoslavije nakon pobjede nad Crvenom zvijezdom u Beogradu koja je te godine bila europski i svjetski prvak. Skoblar je trenirao još i Orijent, Istru, Čelik iz Zenice, Famalico, Zagreb, Nimes, Zadarcommerce te ponovno Rijeku, a bio je izbornik reprezentacije Libanona.

Od 2004. godine obnaša dužnost tehničkog savjetnika Olympiquea iz Marseillea.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao