Obavijesti

Sport

Komentari 221

Povijesni datum: Dinamo prije 45 godina bio na krovu Europe

6. rujan 1967. upisan je zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa. Dinamo je toga dana osvojio jedini europski naslov pobjedom u Kupu velesajamskih gradova...

VIDEO

Dinamo je 6. rujna 1967. godine stigao u Leeds na uzvratnu utakmicu finala Kupa velesajamskih gradova. "Modri" su imali 2-0 prednost iz prve utakmice, a zabili su Marijan Čerček i Krasnodar Rora. Igrači pod vodstvom Ivice Horvata jedva su čekali da počne uzvratna utakmica.

- Ma bili smo glavna vijest u svim novinama. Posebno su hvalili našu obranu koju su nazivali "balkanskom barijerom" - rekao je kapetan Dinama Slaven Zambata koji se za tportal prisjetio slavnih dana.

- Leeds je bio u vrhu engleskog i europskog nogometa. Bili su u naletu, ali i mi smo bili spremni - dodaje Zambata.

"Modri" su sačuvali svoju mrežu, ostalo je 0-0 i Dinamo je osvojio jedini europski trofej u svojoj povijesti. Trofej koji mnogi pokušavaju osporiti i umanjiti njegovu važnost. No Zambata je ponosan i zna što je to tada značilo za Dinamo i hrvatski nogomet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kup prvaka bio je cjenjenije natjecanje, to je normalno. No u Kup prvaka je išao samo prvak, a u Kupu velesajamskih gradova nastupala su po četiri predstavnika iz najjačih liga - kaže legendarni kapetan Dinama.

Datum 6. rujan 1967. godine upisan je zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa. Tadašnji predsjednik Fife sir Stanley Rous predao je trofej kapetanu i najboljem strijelcu Dinama Slavenu Zambati.

- Znam da ljudi misle kako hrvatski klub to više nikad neće ponoviti. Ali uvijek se može dogoditi neki Dinamo ili Steaua - dodao je Zambata.

Pao i veliki Juve

"Modri" su redom izbacivali Brno, škotski Dunfermline, rumunjski Dinamo Pitesti, Juventus, te Eintracht iz Frankfurta. Posljednja prepreka do trofeja, koji im je četiri godine ranije uzela španjolska Valencia, bio je Leeds.

Dinamo 1967. godine

Momčad koja je ostvarila sjajan uspjeh: Slaven Zambata, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl, Stjepan Lamza. Treneri su bili Branko Zebec i Ivica Horvat.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića