Obavijesti

Sport

Komentari 8

Povijesni povratak St. Pierrea na najbolji event u cijeloj godini

Povijesni povratak St. Pierrea na najbolji event u cijeloj godini
1

Večerašnji spektakl obuhvaća borbu za naslov u ženskoj slamka kategoriji, borbu za naslov u bantam kategoriji kao i povratak St. Pierrea u borbi s Bispingom. Prijenos je na GOL.hr u tri ujutro i sutra na Novoj TV

VIDEO

Teško da ijedan UFC do kraja godine može nadmašiti UFC 217 koji je po hrvatskom vremenu na rasporedu večeras. Tri borbe za titulu, tri fantastična headlinera u New Yorku od kojih je jedan povratak jednog od najvećih boraca MMA-a općenito Georgesa St. Pierrea, koji će u okršaj s prvakom srednje kategorije Michaelom Bispingom.

Večerašnji spektakl obuhvaća i borbu za naslov u ženskoj slamka kategoriji gdje neporažena Poljakinja Joanna Jedrzejczyk neumoljivo 'gazi' do titule najbolje borkinje u povijesti slobodne borbe. Njezina protivnica večeras je Rose Namajunas, koja će ponovno u borbu za naslov prvakinje nakon što ju je izgubila 2014. godine.

Također, večeras će u oktogon nekad trening partneri i veliki prijatelji, danas smrtni neprijatelji Cody Garbrandt i TJ Dillashaw za naslov prvaka bantam kategorije. Prijenos na GOL.hr počinje u 3 ujutro dok će snimka biti u nedjelju od 22 i 30 sati na Novoj TV.

Bisping vs. St. Pierre (za pojas srednje kategorije)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Malo tko je mogao vjerovati da bi do ove borbe uopće moglo doći nakon što su se pojavile glasine o povratku velikog Kanađanina u drugoj polovici 2016. godine. Mnogi su smatrali da će St. Pierre, ako i kada se vrati, doći u 'svoju' velter kategoriju gdje je postao jedan od najvećih MMA boraca i gdje je suvereno vladao šest godina. No, iz više razloga, a tu je pretežito prevladala poslovna odluka vodstva UFC-a, St. Pierreu je ponuđena borba protiv prvaka srednje kategorije Michaela Bispinga. Borba je polako postajala sve realnija opcija dok na koncu nije stigla službena potvrda.

St. Pierre (36) je iz oktogona izbivao duge četiri godine. Taj 16. studeni 2013. godine mnogi MMA obožavatelji doživjeli su vrlo emotivno, bio je to dan kada je "GOAT" odlučio reći zbogom i otići iz UFC-a. Dogodilo se to nakon iznimno tijesne pobjede protiv Johnyja Hendricksa (koji se, igrom okolnosti ili ne, večeras također bori). MMA svijet ostao je podijeljen nakon te borbe smatrajući da je Hendricks napravio dovoljno da 'Rushu' preuzme pojas i postane novi velter prvak. No, to se nije dogodilo i Georges je kao prvak otišao u mirovinu.

Bila je to ujedno i sedma borba Kanađanina u nizu koja je otišla do odluke sudaca. Nakon pet rundi. Jednostavno, došlo je do zasićenja i St. Pierre je otišao.

Michael Bisping (38) je u međuvremenu, kako je i on samo rekao, bio tu i odrađivao borbe. Borio se te četiri godine dok St. Pierrea nije bilo i to mu je jedan od glavnih aduta za večerašnju pobjedu - konstantnost. U šokantnoj borbi nokautirao je Lukea Rockholda i uzeo mu titulu nakon čega ju je obranio protiv Dana Hendersona.

Nepotrebno je govoriti o kakvoj borilačkoj veličini se ovdje radi, čovjek je dugi niz godina top borac UFC-a iako je imao svojih uspona i padova, a večeras će se ponovno vratiti na prvo mjesto najviše borbi u povijesti UFC-a nakon što mu je to mjesto 'preoteo' Jim Miller nastupivši na prošlom Fight Nightu. Bispingu će večeras biti 28. borba u UFC-u.

Borba je, naravno, glavna borba večeri i cjelokupna borilačka publika će s nestrpljenjem čekati konačan rasplet. Jer govori se da bi St. Pierre, u slučaju poraza, zauvijek mogao reći "zbogom" sportu u kojem je cijeli život i zbog kojeg su mnogi dječaci počeli pratiti MMA. A ako večeras pobjedi mogao bi ispisati nove stranice MMA povijesti.

Kako god, večeras su sva svjetla uperena u englesko-kanadski okršaj. Za povijest.

Gardbrandt vs. Dillashaw (za pojas bantam kategorije)

Jao, koliko zle krvi na sami spomen imena ovih supertalentiranih 'bantamaša'. Nekad veliki prijatelji i trening partneri Cody Garbrandt i TJ Dillashaw večeras će konačno u pravi rat i, moramo priznati, ova borba nas uzbuđuje i više nego povratak St. Pierrea, koliko god to paradoksalno zvučalo. Jer poznavanje povijesti ova dva atomska borca garantira ništa drugo nego spektakl u pet rundi osim ako borba ne završi ranije nekim prekidom. Ako ode na pet, rundi zagarantiran je spektakl svih 25 minuta.

Koliko je samo teških riječi izrečeno otkad su Cody i TJ postali veliki neprijatelji. Koliko je samo zle krvi prosuto i koliko je bilo prepucavanja... Preko medija, putem bližnjih i prijatelja, a sve je eskaliralo kada su obojica bili treneri u The Ultimate Fighteru. Nekad prijatelji sada su stajali na suprotnim stranama i vodili svoje timove.

A jedan od njih je bio zmija, po riječima onog drugog. Garbrandt je uhvatio Dillashawa za vrat što je odmah odjeknulo u MMA krugovima i znalo se da će kad-tad ukrstiti rukavice u oktogonu.

TJ Dillashaw je poznat kao iznimno prljav borac, ali ne bi tu bilo ništa čudno da takve stvari nije radio svojim trening partnerima na sparinzima dok je trenirao u Team Alpha Maleu kod Urijaha Fabera. Tako je zbog jednog udarca u potiljak završio karijeru Chrisu Holdsworthu. Cody i TJ su se zamrzili, a Dillashaw je napustio TAM.

Večeras će u borbu za naslov bantam prvaka. Garbrandt će pokušati zadržati pojas i veliki je favorit dok će TJ ponovno probati postati osvojiti pojas koji mu je uzeo Dominick Cruz.

Jedrzejczyk vs. Namajunas (za pojas slamka kategorije)

Tu je i treća borba za naslov, a sigurno ne bi bila toliko zanimljiva da pojas ne brani sjajna Joanna Jedrzejczyk, neporažena Poljakinja koja je počistila kategoriju i ide k tome da postane najbolja borkinja u povijesti MMA-a. Nije daleko, večerašnjom pobjedom protiv supruge Pata Barryja, borca kojeg naša publika zna po borbi s Mirkom Filipovićem, Rose Namajunas izjednačit će se na prvom mjestu s Rondom Rousey po broju uzastopnih obrana naslova prvakinje.

Tako će i službeno dijeliti prvo mjesto s ex zvijezdom UFC-a koja se više ne planira vratiti u MMA, a koja je, tako i tako, umjetno napuhana radi globaliziranja sporta. Rousey je upisala šest obrana zaredom.

Joanna je uvjerljivo najkompletnija borkinja koju smo imali prilike gledati. Bolja je i od Cat Zingano ili Chris Cyborg uzevši u obzir sve aspekte borbe, od stojke do partera, kompletnosti borkinje i arsenala oružja. Joanna prednjači svima njima.

Njezina protivnica večeras bit će stvarno uzbudljivi prospekt ženskog MMA-a Rose Namajunas, Amerikanka latvijskog porijekla koja se već jednom borila za pojas slamka kategorije. Doduše, bilo je to za upražnjeni pojas u finalu TUF-a 2014. godine kada je izgubila borbu protiv Carle Esparze. Ženska slamka kategorija UFC-a se tada tek formirala i Esparza je postala prva slamka prvakinja.

Namajunas je tada imala tek 22 godine i pred njom je tek trebala zabljesnuti sjajna karijera. Malo po malo, mic po mic dokazivala je i sebi i drugima da je stvorena za sam vrh kategorije. Upisala je tri pobjede u nizu, zatim tijesno, podijeljenom odlukom sudaca izgubila od Kowalkiewicz, da bi izdominirala Michelle Waterson čime je zaslužila napad na Joannin pojas.

Njezine šanse večeras su poprilično male i veliki je 'underdog', ali ako smo u nešto sigurni onda je to da je MMA vrlo nepredvidiv sport i da jedan udarac ili krivi potez mogu prirediti veliko iznenađenje.

Ostale borbe

Od ostalih borbi najviše ćemo istaknuti onu 'Wonderboya' Stephena Thompsona i Jorgea Masvidala. Ovo je okršaj drugog i četvrtog izazivača velter kategorije i, moramo priznati, vrlo se radujemo ovom meču. Obojica su pretežito stand up borci stoga možemo očekivati varijetet kvalitetnih udaraca i pravu ljepoticu na nogama.

Tako ćemo s nestrpljenjem čekati i okršaj Johnyja Hendricksa i Paula Borrachinhe. Hendricks je dobro poznat, bivši velteraš, koji nakon borbe za naslov sa St. Pierreom više nije bio isti. Ustvari, možda je pogrešno reći da se nešto 'prebrikalo' nakon borbe sa St. Pierreom budući da je nakon odlaska Kanađanina upravo Hendricks osvojio upražnjeni naslov u borbi protiv Robbieja Lawlera, ali već u revanšu ga je izgubio i krenuo je veliki pad.

Johny je općenito imao velikih problema s kilažom i učestalo je padao na vagi stoga je spas karijere vidio u prelasku u srednju kategoriju. Uspješno je debitirao pobjedom protiv Hectora Lombarda, izgubio nokautom od Boetscha i sada ima veliki pritisak na sebi budući da bi ga večerašnji poraz protiv Borrachinhe, koji je upisao dva nokauta u dvije borbe u UFC-u, mogao koštati otkaza.

Također, večeras se još bore Ovince Saint Preux i Corey Anderson, kao i Randy Brown i Mickey Gall. U oktogon će i sjajni parteraš Oleksej Olejnik protiv stand up borca Curtisa Blaydesa, koji je nastupao na Fight Nightu u Zagrebu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića