Obavijesti

Sport

Komentari 33

Prva HNL '92.: Ratnom prvom sezonom vladao je jaki Hajduk

Prva HNL '92.: Ratnom prvom sezonom vladao je jaki Hajduk
3

Pobjeda je još uvijek vrijedila dva boda, HNS nisu priznale ni Uefa ni Fifa, dobar dio teritorija Hrvatske bio je okupiran, no klubovi su '92. odigrali prvu sezonu Prve HNL

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Prva sezona Prve HNL 1992. bila je specifična po ratnim uvjetima i kratkom trajanju, a obilježila ju je i sjajna završnica Kupa.

Rat je bjesnio Hrvatskom, dobar dio zemlje bio je pod okupacijom, no klubovi Lijepe naše odlučili su se na hrabar korak: odigravanje nogometnog prvenstva 1992. Kao što je svaki početak težak, ta je tvrdnja osobito vrijedila za HNL. Naime, zbog ratnih zbivanja u njihovim gradovima četiri od 12 prvoligaša nije smjelo igrati na matičnom stadionu.

Tako je Osijek bio domaćin u Đakovu, Donjem Miholjcu i Kutjevu, Cibalia u Đakovu, Zagrebu, Čakovcu i Požegi, Zadar u Splitu, Solinu i Crikvenici, Šibenik u Splitu, Stobreču i Žrnovnici, a Dubrovnik u Metkoviću, Blatu na Korčuli, čak i - Zagrebu. Osim njih, u inauguralnom izdanju 1. HNL nastupali su i Hajduk, HAŠK Građanski, Rijeka, Zagreb, Inker, Istra i Varteks.

Prvi put nakon 13 godina čekanja nacionalno prvenstvo osvojio je Hajduk u kojem su, među ostalima, igrali Slaven Bilić , Goran Vučević , Hari Vukas , Joško Jeličić , Ardian Kozniku i Ivica Mornar , a vodio ga je Špaco Poklepović .

- Nama je jedini cilj prvo mjesto i osvajanje Prve hrvatske nogometne lige. Kao što smo u Splitu pobijedili Istru, nitko nam ni boda ne smije uzeti - rekao je Goran Vučević nakon prve prvenstvene pobjede Hajduka u samostalnoj Hrvatskoj protiv Istre na Poljudu (3-1).

VIDEO

"Bili" su pobijedili u 16 od 22 utakmice, što im je bilo dovoljno za 36 bodova jer je tih godina još uvijek pobjeda vrijedila dva, a ne tri boda.

Zagrebački "modri", tada pod imenom HAŠK Građanski , osvojili su tek peto mjesto zaostavši za Hajdukom deset bodova. No jedan njihov igrač upisao se u klupsku nogometnu povijest Hrvatske. Željko Adžić u prvoj je utakmici prvog kola prvog izdanja HNL-a zabio prvi gol u tom natjecanju - u prvoj minuti .

- Dodao mi je Mađar Peter Vigh , koji nije dugo ostao u Dinamu. Gol nije bio posebno lijep, ali zabio sam ga već u 45. sekundi. Emocije su bile snažne, zato to posebno rado pamtim. Tada mi ti detalji nisu bili važni, ali danas mi je drago da sam postigao takvo što - rekao nam je Adžić koji se danas bavi vinarstvom .

HAŠK je pod vodstvom Zdenka Kobeščaka zaostajao za vrhom, a onda se na klupu vratio Vlatko Marković i "modre" uveo u finale prvog Hrvatskog nogometnog kupa, gdje mu je protivnik bio zaprešićki Inker .

Žuti su igrali svoju prvu prvoligašku sezonu u povijesti kluba, no protiv favoriziranih Zagrepčana Zvonimir Soldo , Kruno Jurčić , Ivan Cvjetković i društvo pod vodstvom legendarnog brka HNL-a Ilije Lončarevića pružili su dvije sjajne partije i nakon remija kod kuće (1-1), golom Damira Kasumovića na Maksimiru za pobjedu 1-0 osvojili premijerni Kup.

VIDEO

Zaprešićani su bili i osvajači neslužbenog prvenstva "Slobodna Hrvatska" 1991., prvi klub koji je odigrao međunarodnu utakmicu u samostalnoj Hrvatskoj (protiv Sturma iz Graza u veljači 1991.) te prvi koji je gostovao u inozemstvu (u ljeto 1991. kod Brightona u Engleskoj).

- Inkeru želim da slavlje hrvatskog sporta pronese Europom - rekao je Stjepan Mesić na dodjeli trofeja u Maksimiru, no to ipak nije bilo moguće. Naime, Uefa tada još nije priznala HNS pa ni Hajduk, drugoplasirani Zagreb te Inker kao pobjednik Kupa nisu imali pravo nastupa u Europi.

Napadač Rijeke Dean Ljubančić postigao je prvi hat-trick u povijesti HNL-a u dvoboju protiv Istre (3-0) na Kantridi u dvoboju 13. kola. Trebalo mu je samo 20 minuta (od 46. do 66. minute). Te sezone zabio je šest golova, dvostruko manje od najboljeg strijelca lige Ardiana Koznikua (Hajduk).

Ljubančićevi suigrači pobrinuli su se za prvorazredni skandal u utakmici kod Inkera u devetom kolu iste sezone koja je prekinuta u 76. minuti nakon što su igrači Rijeke počeli gurati i udarati suca Antu Ilića (Trogir) zbog dosuđenog penala za Inker.

Iz prve lige nije ispao nijedan klub jer se prvenstvo proširilo s 12 na 16 klubova, a u elitno društvo za sezonu 1992./1993. ušli su velikogorički Radnik , Pazinka , Belišće i Segesta .

1. HNL 1992.

  • prvak: Hajduk
  • osvajač Kupa: Inker Zaprešić
  • najbolji strijelac: Ardian Kozniku (Hajduk) - 12 golova
  • ušao: nitko
  • ispao: nitko
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu