Obavijesti

Sport

Komentari 4

Povratak Wolfsburga, Howe i društvo te fantastični Alaves

Povratak Wolfsburga, Howe i društvo te fantastični Alaves
1

Među iznenađenjima se našla i Sampdoria, za koju Fabio Quagliarella trpa protivničke mreže, a u Francuskoj je iznenađenje povratak nekoć bankrotiranog prvoligaša Strasbourga

VIDEO

Stigli smo do nogometne polusezone, i dok su nas u nekim ligama iznenadili posrtaji velikana poput Bayern Münchena i Real Madrida, postoji i nekoliko iznenađenja onih malih klubova od kojih se očekivala tek borba za ostanak, a neki od njih se sada nalaze čak i u mjestima koja vode u Europu.

Premiership

I dok je prvih šest momčadi Premier lige ona stara, pomalo klasična postava iz koje tek jedna momčad povremeno ispadne, jedno od iznenađenja nalazi se na osmom mjestu tablice, a radi se o Bournemouthu.

AFC Bournemouth v Brighton & Hove Albion - Premier League - Vitality Stadium

Momčad koju vodi najmlađi menadžer lige, Eddie Howe, u 2009. natjecala se u četvrtom rangu engleskog nogometa. A onda je došao Eddie Howe, odveo je u treću ligu, otišao iz kluba, vratio se, pa u trećoj ligi s mjesta koja vode u rang niže odveo Bournemouth - korak više! U Championship!

Stigao je Howe naposljetku i u Premier ligu 2015. godine, a tamo je sada trener s najdužim stažem (šest godina) - iako je najmlađi!

A ove sezone opet postiže odlične rezultate. Dobro, osmo mjesto i nije neka sreća, ali činjenica je da su ispred njega redom samo europski velikani, od kojih svi osim Arsenala imaju gotovo pa četiri puta skuplju momčad te Watford, koji je dva boda ispred Bournemoutha. I kao što je Howe već dugi niz godina u Bournemouthu, tamo je isto tako i njihov najvrjedniji igrač - Callum Wilson, koji ove sezone u 17 premierligaških nastupa ima osam pogodaka i šest asistencija. A u Bournemouthu je od 2014., kada je vrijedio pišljivih 750 tisuća eura. Danas? Vrijedi 25 milijuna!

Premier League - AFC Bournemouth v Huddersfield Town

Važan je kotačić Eddiejeve momčadi i Joshua King, koji je također pod Howeom napravio karijeru. Došao je 2015. kao slobodan igrač, vrijedio je milijun eura, a danas vrijedi 15 puta više, a ove sezone je zabio pet pogodaka uz dvije asistencije.

U ovosezonskoj su momčadi čak petorica igrača koja su nastupala kada je Bournemouth bio u trećeligaškom društvu, dok ih je i više igralo u drugoj ligi.

Manchester City v AFC Bournemouth - Premier League - Etihad Stadium

I upravo je to čar ove momčadi. Njihovi igrači možda vrijede 200 milijuna eura, ali oni za toliko nisu dovedeni. Veliki dio kostura ekipe tu je odavno, a doveden je za - ništa!

Bundesliga

Nekad jedan od jačih njemačkih klubova te osvajač prvenstva prije devet godina prošle godine se našao na niskim granama, točnije 16. mjestu.

Puno se bolji rezultat od Wolfsburga nije očekivao ni ove sezone, no trener Bruno Labbadia radi odličan posao.

Football 1. Bundesliga / FC Augsburg-VFL Wolfsburg 2-3.

Nije bilo za očekivati da itko može zapapriti Bayernu na vrhu tablice, no ipak, Borussia je prva, i dok bi to bilo previše za očekivati od Wolfsburga, već je i samo peto mjesto s osam pobjeda u 17 kola iznenađenje.

Momčad je tek deseta najvrjednija u ligi, a čak su četiri mjesta iznad Bayera iz Leverkusena koji je od njih skuplji - više nego duplo!

Od momčadi ispred Wolfsburga, vrjedniji su svi, i to najmanje za 110 milijuna kolika je razlika između njih i Borussije Mönchengladbach, a za jedno mjesto ispod njih na tablici nalazi se Hoffenheim koji je 118 milijuna eura skuplja momčad.

Ove sezone stup je obrane John Anthony Brooks, kojemu je zbog ovosezonskih predstava vrijednost narasla za pet milijuna eura, a za mnogo je toga zaslužan i dinamični napad koji predvode dva napadača zajedno vrijedna tek 25 milijuna eura, a radi se o Danielu Ginczeku i Woutu Weghorstu.

Augsburg, 23.12.2018, firo, football, 1.Bundesliga, season 2018/2019, FC Augsburg - VFL Wolfsburg

U Wolfsburgu nastupa i naš Josip Brekalo, koji je trenutačno van terena zbog potres mozga, a hrvatski krilni igrač peti je najvrjedniji igrač momčadi (12 milijuna eura).

Ovim putem Wolfsburg bi mogao u Europu, a zanimljiva je činjenica kako su dobre rezultate ostvarili i bez jednog od najboljih igrača, Ignacija Camacha, koji je van terena od 4. listopada zbog ozljede mišića. No bez njega su se već i navikli igrati, Pa Camachu je ovo od dolaska u Wolfsburg 2017. četvrta ozljeda, a zbog njih je van terena bio već preko 260 dana...

Serie A

Iako je prvih pet momčadi na tablici popunjeno talijanskim velikanima, na šestom mjestu, ispred Fiorentine i Rome, nalazi se Sampdoria!

Iako po vrijednosti ima devetu momčad lige, Marco Giampaolo s genovskim klubom radi izvrstan posao. U klubu je od 2016. a prve dvije sezone završavao je na desetom mjestu da bi sada napokon, čini se, napravio iskorak.

Ostao je bez ponajboljeg igrača, Lucasa Torreire, koji zvjerske partije sada pruža u Arsenalu, no to mu nije zasmetalo. Osnova Giampaolijeve veze i dalje je odlična, Dennis Praet, Karol Linetty i Jakub Jancto trojica su centralnih veznjaka, a ujedno i najvrjednijih igrača kluba.

A na čelu napada - poznato lice! Veliki kapetan, bivši napadač Juventusa i Napolija, Fabio Quagliarella. Možda ima 35 godina na leđima, ali dovoljno je mlad za deset pogodaka i pet asistencija u 16 nastupa. Fabio se igra nogometa...

Momčad mu je, upravo dijelom i zbog njega, posebno uvjerljiva. U tri kola ove sezone stavili su četiri ili više pogodaka, a najviše je propatio jadni Frosinone kojeg su u četvrtom kolu dobili 5-0, dok je oduševljavajuća bila pobjeda nad Napolijem 3-0. U obje je utakmice po pogodak zabio, naravno, Quagliarella, koji je mreže trpao i u ostalim bitnim susretima, poput onog s Milanom.

Stanje na tablici je gusto, no ako ovako nastave, mogli bi u Rimu i Firenci ostati bez Europe, a tamo će - Sampdoria!

Primera

Pogled na tablicu španjolskog prvenstva brzo otkriva jedinu realnu opciju za najveće ugodno iznenađenje sezone. 

Prve četiri pozicije popunili su velikani Barcelona, Atletico, Sevilla i Real, a na petom mjestu ne previše bogati baskijski Deportivo iz Alavesa.

ATLETICO DE MADRID v DEPORTIVO ALAVES. La Liga 2018-2019.

Momčad koju predvodi 48-godišnji Abelardo, koji je ranije vodio Sporting iz Gijóna, skupila je osam pobjeda u 17 kola, a među trijumfima nalazi se i skalp Real Madrida, kojeg su u listopadu svladali 1-0.

A Real Madrid je od Alavesa vrjedniji... Nestvarnih 11 puta!

Najskuplji igrač baskijskog kluba vrijedi tek 18 milijuna eura, a on je gotovo dvostruko skuplji od sljedećeg. Radi se o - golmanu! Iza njega je kreativac Jony, koji je zaslužan za solidan dio kreacije u Abelardovom sistemu te ima već šest asistencija ove sezone, a on je stigao na posudbi iz Seville u siječnju, a u godinu dana pod Abelardom? Poskupio je peterostruko!

ATLETICO DE MADRID v DEPORTIVO ALAVES. LA LIGA 2018/2019. ROUND 15

Kao i kod Eddieja Howea, većini igrača vrijednost je na najveću razinu narasla upravo igrajući za Alaves, a takva je situacija i sa kapetanom momčadi, veznjakom Manuom Garcijom, koji se u klubu nalazi sada već šest godina.

A kako su stvari krenule, momčad bi mogla ostvariti najveći prvenstveni uspjeh od nastanka kluba te prestići šesto mjesto iz 2000. godine, ali za to bi ih trebale i zaobići ozljede, s kojima zasad i nemaju previše problema...

Ligue 1

A u gornjem dijelu tablice francuskog prvenstva pomalo se iznenađujuće našao prošlogodišnji povratnik u elitni rang koji je po tko zna koji put imao problema s financijskom stabilnošću te je 2011. završio u petom rangu francuskog nogometa.

Radi se, naravno, o Strasbourgu

Racing Club de Strasbourg trenutačno se nalazi na sedmom mjestu Ligue 1, a u kupu su izbacili Olympique Marseille. Prilično solidno za momčad vrijednu tek 77 milijuna eura kojoj je drugi najvrjedniji igrač - Hrvat!?

Najbolji igrač u momčadi 54-godišnjeg Thierryja Laurea je Kenny Lala, desni bek s čak šest asistencija u prvenstvu koji je u godinu dana u Strasbourgu svoju vrijednost povećao 15-ak puta...

Ligue 1 - RC Strasbourg v Paris St Germain

Nakon njega slijede dva najbolja strijelca ekipe, 22-godišnji Južnoafrikanac Lebo Mothiba sa sedam prvenstvenih pogodaka te 25-godišnji Adrien Thomasson, francuski ofenzivni veznjak te sin Hrvatice koji se nekoliko puta spominjao i kao moguće pojačanje za hrvatsku reprezentaciju.

Ligue 1 - RC Strasbourg v Paris St Germain

Strasbourg je ove sezone svima pokazivao zube, a uz iznenađenje u francuskom kupu najbolja im je utakmica ona protiv PSG-a kada su neporaženim Parižanima 'izbili' dva boda iz džepa remijem 1-1. A to je Neymaru i društvu tek jedan od dva ovosezonska remija uz 15 ligaških pobjeda...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom