Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Birtić Subota, 31.08.2019. u 12:01
3 komentara

Povrh pobjede, Dinamo može postati pravi kulturni pokret

Blagoslovljen je klub čija publika dolazi neovisno o rezultatu. A koje se ne moraš bojati, koja ti ne divlja pod prozorom i prijeti, ne napada na ulici i stadionu

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
3 komentara

Sredinom devedesetih mnogi su odgonetavali Rosenborgovu tajnu. Kako mogu stalno igrati Ligu prvaka? Iz Dinamovih cipela zapravo bi trebalo odgonetnuti tajnu dolazaka na Rosenborgov stadion nasmijanih četrdesetogodišnjakinja.

Došla s mužem, dečkom, curom, djetetom, društvom, Dinamov najveći iskorak bio bi publika koja se dolazi zabaviti, raduje se pobjedi, ali ne očajava zbog poraza. Gledateljstvo kojem rezultat nije presudan, jer rezultat nije iznad igre, nije iznad kluba.

Što se momčadi tiče, pobjeda nije najvažnija, pobjeda je jedino za što se igra (Lombardi), no blagoslovljen je klub čija publika dolazi neovisno o rezultatu. A koje se ne moraš bojati, koja ti ne divlja pod prozorom i prijeti, ne napada na ulici i stadionu.

Dinamu zapravo treba nekoliko igrača koji se riješe suparnika, sjure u šesnaesterac, koji onda još ili sami zabiju ili, bolje, dodaju.

Imaš li stalno nekoliko takvih igrača, a klub vode pristojni ljudi, imaš skoro sve potrebno da te stalno gledaju nasmijane gospođe u četrdesetima i cure u dvadesetima.

A za gospodu i dečke se podrazumijeva da su na stadionu. Imaju i koga i što gledati.

U tim okolnostima više nije nedostižan ni stadion za, eto, neka bude dvadeset ili trideset tisuća ljudi. Ma neka bude kao Rosenborgov. Bombončić.

Bilo kome tko je upravljao tvrtkom s više od deset zaposlenih lako je izračunati koliko vrijedno zemljište Zagreb treba dati besplatno u zamjenu za sve poreze koji će Dinamo uplatiti u gradski proračun u idućim godinama pa do vječnosti.

Suparnici s kojima će Dinamo igrati u skupini s tim nemaju nikakve veze.

Volio bih da za koju godinu ne odgonetavamo toliko tajnu pobjede u utakmici s nekim odlikašem, koliko da se bavimo prvim, po mogućnosti privatiziranim (dionice i navijačima), klubom na čije se utakmice svakih tjedan ili dva ide kao na festival.

Vjerujem da će Dinamo dobiti koju, a možda i više od koje utakmice u skupini, ali zamah koji trenutačno ima može se iskoristiti za doslovce svjetonazorski pomak.

Dinamo je maltene u poziciji da se, uspije li, za koju godinu kandidira za nagradu u kulturi.

Naši partneri pišu
Message