Obavijesti

Sport

Komentari 27

Dražen je prije 30 godina zabio zadnji koš. 'Pozdravili smo se, a onda je šogorica javila: umro je'

Dražen je prije 30 godina zabio zadnji koš. 'Pozdravili smo se, a onda je šogorica javila: umro je'

Dražen Petrović je na današnji dan prije 30 godina odigrao posljednju utakmicu u briljantnoj košarkaškoj karijeri. Protivnik je bila Slovenija, a utakmica rezultatski nebitna, ali ostat će zauvijek zapisana u povijesti

VIDEO

Te nedjelje, 6. lipnja 1993., hrvatska košarkaška reprezentacija igrala je posljednju utakmicu turnira kvalifikacija za Europsko prvenstvo u poljskom gradu Wroclawu protiv Slovenije. Dan poslije postalo je jasno - bila je to i posljednja utakmica jednoga od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, Dražena Petrovića. Koji je i u toj utakmici pokazao neosporno umijeće.

POGLEDAJTE VIDEO: Odvela Dražena u smrt, ali za nesreću nije odgovarala

Pokretanje videa...

Odvela Dražena u smrt, ali za nesreću nije odgovarala: Vozila je preko 160 kilometara na sat 01:14

Reprezentaciju je u Poljskoj dočekao vrlo loš smještaj u hotelu D kategorije, koji je imao zajedničke toalete i kupaonice. Izbornik Mirko Novosel bio je ljutit, nije znao kako će se to odraziti na igre naših zvijezda. A Dražen je bez razmišljanja rekao:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako naši vršnjaci, koji sad brane Hrvatsku, mogu čučati mjesec dana u rovovima, i mi možemo pet dana izdržati u ovom hotelu!

Nije bilo potrebe da se odaziva toj akciji, naši bi reprezentativci i bez njega osigurali EuroBasket. Ali za njega je nacionalni dres tek stvorene države bio svetinja, nešto što se ne odbija ni pod razno.

'Ne mogu se ne odazvati'

- Ne mogu se ne odazvati, tamo će biti svi moji prijatelji i ne mogu ja biti prvi koji se neće pojaviti - govorio je Dražen.

I doista nismo imali nikakvih problema. Do posljednje, revijalne utakmice, Hrvatska je već osigurala nastup na Europskom prvenstvu. Izabranici Mirka Novosela pobijedili su ranije Rumunjsku (119-86), Estoniju (94-86), Makedoniju (128-72), Latviju (113-79), Bjelorusiju (112-72) i Ukrajinu (107-78) uz svega jedan slobodan dan.

Dražen je na tim utakmicama zabijao redom 34, 48, 18, 17 i 21 poen. Protiv Makedonije nije ulazio u igru jer nije bilo potrebe, a 48 poena Estoncima bili su mu rekord u hrvatskom dresu.

Rasterećena Hrvatska izgubila je od Slovenije, a Dražen je u posljednjoj minuti zabio prvo pa promašio drugo slobodno bacanje. Zaokružio je svoj učinak na 30 poena, Hrvatska je izgubila 94-90 i bio je to posljednji koš koji je zabio u briljantnoj karijeri.

Jutro poslije, nakon prospavane noći u Wroclawu, naši su reprezentativci otputovali za Frankfurt, gdje ih je čekao avion do Zagreba.

- Znam da sam ga ja faulirao za njegov posljednji koš. To se ne zaboravlja. Zajedno smo putovali kući iz Poljske i u zračnoj luci smo Dražen, Alibegović, naš fizioterapeut Tone Šercer zvani Daso i ja sjedili za stolom i razgovarali čekajući let - ispričao je prije nekoliko godina za Večernji tadašnji slovenski reprezentativac Roman Horvat i dodao:

- Ćakulali smo, ispitivali ga kako je tako ojačao... Pozdravili smo se, krenuli u Ljubljanu i, kad sam sletio, ženina me sestra dočekala i pitala: "Jesi li čuo da je Dražen poginuo?" Govorio sam joj: "Ti si luda, nije istina, pa sad sam sjedio s njim!".

Dražen je odabrao vratiti se u Hrvatsku automobilom s djevojkom Klarom Stalantzy. Nije se vratio. Preminuo je u ponedjeljak, 7. lipnja 1993. oko 17:20, kad se njegov crveni Golf zabio u kamion-cisternu na autocesti kraj Denkendorfa u Njemačkoj. I otišao u legendu...

Hrvatska - Slovenija 90-94 (58-61)

Wroclaw, 6. lipnja 1993.
Dvorana Ludowa, gledatelja: 700
suci: Costas Koromilas (Grčka), Maris Bernats (Latvija)

Hrvatska: Petrović 30, Perasović 4, Gregov (nije ulazio u igru), Žurić (nije ulazio u igru), Alanović 8, Arapović (nije ulazio u igru), Tabak 8, Vranković 13, Cvjetićanin 13, Mršić 2, Rađa 12, Kovačić 0
petorka: Alanović, Petrović, Perasović, Rađa, Vranković
izbornik: Mirko Novosel

Slovenija: Horvat 14, Tušek, Daneu 2, Mirt 14, Bačar, Zdovc (nije ulazio u igru), Leban, Alibegović 20, Gorenc 12, Kraljević, Kotnik 28, Đurišić 4
petorka: Mirt, Horvat, Gorenc, Alibegović, Kotnik
izbornik: Janez Drvarič

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u