Obavijesti

Sport

Preminuo Matan Rimac, glava naše velike košarkaške obitelji

Preminuo Matan Rimac, glava naše velike košarkaške obitelji

Lokomotivi je donio prvi veliki trofej, kup Jugoslavije 1969. Oženio je Ružicu Meglaj-Rimac, jednu od najvećih hrvatskih košarkašica koja je umrla 1996. nakon teške bolesti

VIDEO

Matan Rimac, suprug jedne od najvećih hrvatskih košarkašica u povijesti Ružice Meglaj-Rimac i otac bivših košarkaša Slavena i Davora Rimca, preminuo je u 83. godini.

Lokomotivi je kao igrač 1969. donio prvi trofej, kup bivše države, a onda ju je vodio kao trener od 1973. do 1976. Krajem 60-ih oženio je Ružicu Meglaj-Rimac i stvorio veliku košarkašku obitelj. Nakon Lokomotive, od 1979. do 1981. vodio je Jugoplastiku, a životne prilike onda su ga odvele u Švicarsku.

- Godinama smo živjeli u Švicarskoj i kod nas se njegovao tradicionalni odgoj. Obitelj je bila na prvome mjestu, a žena posvećena djeci. I ona i mi odgojeni smo u tom duhu. Osnovna zadaća nakon karijere bila joj je pomoći meni i bratu savjetima i svime što i druge majke pokušavaju; usaditi radne navike, dobrotu i takve stvari - rekao nam je Slaven Rimac (47) jednom prilikom.

Zagreb: Matan i Davor Rimac, otac i brat trenera KK Cibona Slavena Rimca

Stariji sin Davor (50) rodio mu se 1971., a 1994. postao je jedini Hrvat s naslovom američkoga sveučilišnog prvaka (NCAA liga), kad je otišao do kraja s momčadi Arkansas Razorbacksa.

Supruga Ružica zbog trudnoće je s 30 godina prekinula karijeru, a tri godine poslije rodila je Slavena, vrlo uspješnog košarkaša, danas i trenera, koji je nakon nekoliko godina u Hrvatskoj i Sloveniji danas u Bayernu kao pomoćnik.

- S obzirom na to da rijetko koja žena igra nakon trudnoće, rođenje njena prvog sina, mog brata Davora, kasnije i mene označili su kraj karijere za koji neću reći da je bio prerani, ali tada je još bila u naponu snage. Njena je karijera bila specifična jer je sa 17 godina ušla u reprezentaciju, dugi niz godina igrala i bila kapetanica, a tom trudnoćom završila je njena reprezentativna karijera. Poslije je još igrala košarku, ali više to nije bilo u ozbiljnijem rangu - rekao nam je Slaven.

Ružica Meglaj Rimac preminula je 11. srpnja 1996. nakon teške bolesti, u 56. godini, samo devet dana prije početka olimpijskog turnira u Atlanti, gdje je Slaven nastupio. Obitelj mu je savjetovala da se ne vraća kući i da nastavi živjeti olimpijski san. Samo dvije godine kasnije Hrvatski košarkaški savez imenovao je kup košarkašica po njoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"