Obavijesti

Sport

Komentari 5

Preminuo Pavo Jurina, jedan od naših najvećih rukometaša

Preminuo Pavo Jurina, jedan od naših najvećih rukometaša
1

Pavle Jurina, hrvatski rukometaš koji je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlato na Olimpijskim igrama 1984. preminuo je uslijed zatajenja srca u 56-godini života

VIDEO

Pavo Jurina, jedan od najvećih rukometaša svih vremena iznenada je preminuo u petak nešto iza 20,30 sati u 56-godini života u Bjelovaru, dok je sjedio u lokalu svog klupskog kolege Stjepana Obrana. Ni brzi dolazak hitne nije pomogao u 45-minutnoj reanimaciji, jer veliko srce po kojem je bio poznat taj izuzetan čovjek i sportaš ovaj put na žalost nije izdržalo. Vijest o nenadanoj smrti Pavla, kako su Bjelovarčani zvali svog sugrađanina šokirala je sve. 

Pavo je rođen u Ledeniku pokraj Našica gdje je i započeo rukometnu karijeru. S 21-godinom prelazi u bjelovarski Omladinski rukometni klub i tu započinje njegov blistav sportski uspon. S Partizanom koji je u to vrijeme bio jedan od najboljih svjetskih klubova osvajao je nekoliko prvenstava u bivšoj državi, a aktivnu karijeru je zaključio igrajući u Njemačkoj i Italiji. Potom je sjeo na trenersku klupu uglavnom trenirajući klubove u Italiji. 

Za reprezentaciju bivše države odigrao je 140 susreta i bio sudionik dviju olimpijada. Zlato je osvojio na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu, dok je četiri godina ranije s reprezentacijom u Moskvi bio šesti. Uz srebro na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1979. godine, okitio se i zlatnom medaljom na Mediteranskim igrama u Splitu i Maroku, te zlatom na svjetskom studentskom prvenstvu. Tri godine je bio proglašavan najboljim rukometašem Hrvatske i Bjelovara. Nastupio je i tri puta za selekciju svijeta gdje je u dva susreta bio i njezin kapetan. 

Svim poznavateljima rukometa ostati će u sjećanju gromovita ljevica i nebeski skok, zbog čega je nebrojeno puta proglašavan najboljim strijelcem ali i igračem na velikim svjetskim rukometnim smotrama. Uz strahoviti skok šut zapamćen je i po sjajnim igrama u obrani.

Stručnjaci su ga svrstavali među najbolje, ali i najkompletnije svjetske rukometaše. U napadu je igrao na mjestu desnog vanjskog dok je u obrani bio neprelazan igrajući na najodgovornijim mjestima. Bilo kao centar half ili half uvijek je s uspjehom zaustavljao najbolje protivničke igrače. 

Preranom smrću Pave Jurine svjetski, a posebice hrvatski i bjelovarski sport izgubio je velikog čovjeka i dragog prijatelja, a njegova supruga Vesna, kćer Hana i sin Jan nježnog supruga i brižnog oca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica