Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Preminuo Pavo Jurina, jedan od naših najvećih rukometaša

Pavle Jurina, hrvatski rukometaš koji je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlato na Olimpijskim igrama 1984. preminuo je uslijed zatajenja srca u 56-godini života

Željko Rukavina
Foto: Željko Rukavina
5 komentara

Pavo Jurina, jedan od najvećih rukometaša svih vremena iznenada je preminuo u petak nešto iza 20,30 sati u 56-godini života u Bjelovaru, dok je sjedio u lokalu svog klupskog kolege Stjepana Obrana. Ni brzi dolazak hitne nije pomogao u 45-minutnoj reanimaciji, jer veliko srce po kojem je bio poznat taj izuzetan čovjek i sportaš ovaj put na žalost nije izdržalo. Vijest o nenadanoj smrti Pavla, kako su Bjelovarčani zvali svog sugrađanina šokirala je sve. 

Pavo je rođen u Ledeniku pokraj Našica gdje je i započeo rukometnu karijeru. S 21-godinom prelazi u bjelovarski Omladinski rukometni klub i tu započinje njegov blistav sportski uspon. S Partizanom koji je u to vrijeme bio jedan od najboljih svjetskih klubova osvajao je nekoliko prvenstava u bivšoj državi, a aktivnu karijeru je zaključio igrajući u Njemačkoj i Italiji. Potom je sjeo na trenersku klupu uglavnom trenirajući klubove u Italiji. 

Za reprezentaciju bivše države odigrao je 140 susreta i bio sudionik dviju olimpijada. Zlato je osvojio na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu, dok je četiri godina ranije s reprezentacijom u Moskvi bio šesti. Uz srebro na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1979. godine, okitio se i zlatnom medaljom na Mediteranskim igrama u Splitu i Maroku, te zlatom na svjetskom studentskom prvenstvu. Tri godine je bio proglašavan najboljim rukometašem Hrvatske i Bjelovara. Nastupio je i tri puta za selekciju svijeta gdje je u dva susreta bio i njezin kapetan. 

Svim poznavateljima rukometa ostati će u sjećanju gromovita ljevica i nebeski skok, zbog čega je nebrojeno puta proglašavan najboljim strijelcem ali i igračem na velikim svjetskim rukometnim smotrama. Uz strahoviti skok šut zapamćen je i po sjajnim igrama u obrani.

Stručnjaci su ga svrstavali među najbolje, ali i najkompletnije svjetske rukometaše. U napadu je igrao na mjestu desnog vanjskog dok je u obrani bio neprelazan igrajući na najodgovornijim mjestima. Bilo kao centar half ili half uvijek je s uspjehom zaustavljao najbolje protivničke igrače. 

Preranom smrću Pave Jurine svjetski, a posebice hrvatski i bjelovarski sport izgubio je velikog čovjeka i dragog prijatelja, a njegova supruga Vesna, kćer Hana i sin Jan nježnog supruga i brižnog oca. 

Naši partneri pišu
Message