Obavijesti

Sport

Komentari 83

Preokret na Poljudu?! Edoardo Reja vraća se na klupu Hajduka

Preokret na Poljudu?! Edoardo Reja vraća se na klupu Hajduka
1

TKO ĆE NA KLUPU? Nakon otkaza Ivan Jurić ima ugovor s Genoom koji mu jamči milijune eura i ne želi ga se samo tako odreći... U mandatu na Poljudu pobijedio je Dinamo 2-1, a u Kupu je dogurao do četvrtfinala

VIDEO

Sve je manje nade da će Ivan Jurić riješiti svoj status s Genoom i preuzeti Hajduk pa su se Splićani okrenuli drugim opcijama te oživjeli priču o povratku talijanskog trenera slovenskih korijena Edoarda Reje u klub.

Hajduk je i dalje u potrazi za trenerom koji će naslijediti Joana Carrilla na klupi, a njegov prvi izbor Ivan Jurić, po svemu sudeći, više nije u konkurenciji. Naime, iako je Jurić nakon otkaza u Genoi i dalje bez angažmana, još uvijek ga za taj klub veže ugovor koji mu garantira milijunska primanja kojih se ne želi odreći, a Hajduk, s druge strane, ne može tako veliki iznos preuzeti na sebe. Tako je jedna lijepa ideja, čini se, ipak propala pa se Hajduk okrenuo drugoj opciji i stupio u kontakt s Edoardom Rejom.

Talijanski trener slovenskih korijena već je radio u Hajduku u sezoni 2009/10, ostao je navijačima i ljudima u klubu u lijepom sjećanju te bi ga rado ponovno vidjeli na klupi. Vitalni 72-godišnjak iz Hajduka je otišao na poziv Lazija, gdje je radio u dva navrata, a posljednji angažman bio mu je u Atalanti.

Usprotivio se Zdravku Mamiću

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Reja je u Hajduk stigao na preporuku Ivice Šurjaka, preuzeo je momčad u jako teškom trenutku, nakon ispadanja od Žiline te na 13. mjestu prvenstvene ljestvice, kao četvrti trener nakon samo četiri kola te sezone. Sa suradnicima Luigijem Febrarijem, Igorom Tudorom, Joškom Španjićem i Tončijem Gabrićem postavio je zdrave temelje momčadi koja se pod vodstvom njegovog nasljednika Stanka Poklepovića plasirala u Europsku ligu.

Reja je po dolasku na Poljud, na prvoj press-konferenciji kazao:

- Ne očekujte čuda od mene, čuda je radio samo jedan i završio je na križu.

Vrlo brzo upoznao je i odnose u HNL-u pa je jednom zgodom poručio Zdravku Mamiću neka opere usta prije nego što izgovori njegovo ime.

Iako je radio u kompliciranim odnosima koji su tada opterećivali klub koji je padao u veliki financijski minus, a navijači su se s upravom borili za "Kodeks" i novu kadrovsku politiku, Reja je stabilizirao momčad te, prije odlaska, debelim flomasterom podcrtao imena Ivana Strinića, Marija Maloče, Mirka Oremuša, Ante Vukušića, Dinka Trebotića, Duje Čopa, Gorana Jozinovića, Tomislava Glumca, Franka Andrijaševića, Ivana Lendrića i Lovre Kalinića kao potencijalno vrlo vrijednih igrača u koje se isplati ulagati.

Na klupi ga žele i Slovenci

Kurioziteta radi spomenimo da je Lazio za njega Hajduku isplatio odštetu od 250.000 eura, što znači da je Hajduk na njemu i zaradio. Nakon odlaska u Lazio, Reja je ostao u kontaktu s bivšim suradnicima, prije svih s Igorom Tudorom i Goranom Vučevićem, koji je u nekoliko navrata boravio kod njega u Rimu. Reju je u Hajduk namjeravao vratiti i Marin Brbić nakon Tudorova odlaska, čak je Talijan na Kantridi gledao derbi Rijeke i Hajduka, no između Atalante i slaboga Hajduka kojega je vidio, odlučio se ipak za talijansku momčad.

Ako je vjerovati neslužbenim informacijama, Reju su u srijedu kontaktirali i on je zainteresiran za povratak na klupu Hajduka, no žele ga i na klupi slovenske reprezentacije, baš kao i Matjaža Keka. Ako se Reja i vrati na Poljud, njegovom bi stožeru Hajduk priključio nekoliko mladih trenera koji bi od njega učili i pripremali se za preuzimanje momčadi, među kojima je najizgledniji kandidat Šibenčanin Goran Tomić.

No priča o potrazi za novim trenerom nije jedina priča koja se ovih dana paralelno odvija na Poljudu. Nezadovoljstvo navijača nije stalo samo na transparentima na ogradi sjeverne tribine, salvama uvreda nakon poraza od Rudeša te verbalnim i fizičkim napadima na nekolicinu igrača. I neće se primiriti ni Carrillovim odlaskom. Navijači smatraju kako je puno više krivaca za ovakvo stanje u klubu, te traže dublje rezove, ne samo odlazak Carrilla, nego i sportskog direktora Marija Branca, predsjednika Ivana Kosa te prijevremene izbore za novi Nadzorni odbor.

Navijači izazvali potres

Što je ponukalo navijače da okrenu palac dolje kompletnom vodstvu kluba koje su do jučer bezrezervno podržavali, može se samo nagađati. Jer financijsko i organizacijsko stanje u klubu teško da je ikad bilo bolje, a loši rezultati i igra nisu od jučer, niti su navijačima koji podržavaju reformu kluba i projekt otkupa dionica ikad bili u prvom planu. Barem do sada. No očito je kako financijska stabilnost kluba i pokrenuti projekti za budućnost nisu dovoljni da pokriju rezultatske neuspjehe zadnjih godina.

Kad se sve zbroji i oduzme, čini se kako je ovaj potres izazvao splet nesretnih okolnosti. Navijači su izvješenim porukama na tribinama željeli potaknuti vodstvo kluba na hitnu reakciju i sve bi vjerojatno ostalo na tome da se nije dogodio nesretni poraz od Rudeša koji je dodatno razbuktao strasti te rezultirao odlaskom Carrilla, serijom napada na igrače te, na koncu, i zahtjevom za kolektivnim ostavkama.

I zato, bez obzira na to odabrao Hajduk Edoarda Reju ili nekoga drugoga, temeljno je pitanje za budućnost kluba nije tko će sjediti na klupi, nego kako će se razviti priča o promjenama na drugom katu Poljuda. Odnosno, hoće li ovaj potres koga su prouzročili navijači ići i dalje te ugroziti projekt "narodnog kluba" u kojega se svi skupa zaklinju. Iz redova navijača uvjeravaju nas kako projekt "narodnog kluba" nema alternativu, odnosno, kako će oni i dalje podržavati projekt bez obzira na to tko bude sjedio na čelu kluba. U svakom slučaju, Hajduk čeka jako turbulentno razdoblje. Nadajmo se samo kako se nemile scene koje su se događale u zadnjih nekoliko dana više neće ponavljati.

2009.-2010.

POBIJEDIO DINAMO Na klupi je debitirao 23. kolovoza 2009. u Rijeci i izgubio 2-0. Vodio je 13 utakmica u prvenstvu i četiri u Kupu. U derbiju je pobijedio Dinamo 2-1, ali je u njegovu mandatu na Poljudu pobjeđivao čak i Šibenik (1-0).

2010.-2012.

DVIJE SEZONE U RIMU Na klupu Lazija sjeo je u veljači 2010. i odmah slavio u Parmi 2-0. U posljednjoj sezoni u svome mandatu završio je na odličnom četvrtome mjestu iako nije imao jaku momčad kao što Lazio ima danas. Prvak je bio Juventus, drugi je bio Milan, a treći Udinese!

2013.-2014.

POVRATAK U RIM Edoardo Reja je u trenerskoj karijeri vodio 680 utakmica, 360 u Serie B, 277 u Serie A, a 28 utakmica odradio je i u Serie C. Nakon sezone pauze, 2013.se vratio u Lazio. U karijeri je dvaput vodio samo Lazio, Napoli i Montelice. Hajduk bi mogao biti četvrti na toj listi.

2014.-2016.

TEŠKO U BERGAMU Nakon što je s Lazijem 2014. završio na devetome mjestu, otišao je u Atalantu. U prvoj sezoni vodio je 13 utakmica i imao tek dvije pobjede, ali Atalanta je nekako ostala u ligi. Sljedeće sezone s Atalantom je završio na 13. mjestu i od tada je bez posla.

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram