Sport

Komentari 3

Pretražuju domove nogometnih dužnosnika: Novi osumnjičeni

Pretražuju domove nogometnih dužnosnika: Novi osumnjičeni

Švicarska je policija prošli tjedan u sklopu istrage o korupciji koja ja pratila dodjeljivanje domaćinstva nogometnog SP-a 2006. pretražila domove nekih nogometnih dužnosnika, objavili su švicarski tužitelji

Istraga je usmjerena na članove organizacijskog odbora SP-a 2006., među kojima je i njemačka nogometna legenda Franz Beckenbauer, a proširena je i na Ursa Linsija, bivšeg glavnog tajnika FIFA-e objavio je ured glavnog švicarskog tužitelja. 

Kako je objavilo švicarsko tužiteljstvo, "23. studenog 2016. pretražene su kuće na različitim lokacijama u dijelu Švicarske gdje se govori njemački jezik". Pretrage su provedene u sklopu istrage koja je pokrenuta prošle godine, a vezano za tvrdnje o prijevari, kriminalnom djelovanju, pranju novca i pronevjeri koji su pratili dodjelu domaćinstva nogometnog SP-a 2006. Njmeačkoj. 

Istraga koja je otvorena u studenom 2015. inicijalno je bila usmjerena na Beckenbauera koji je predvodio odbor za promociju njemačke kandidature kao i na članove organizacijskog odbora Hans-Rudolf Schmidta, Theoa Zwanzigera i Wolfganga Niersbacha.

Ured glavnog tužitelja je u srijedu objavio da je novi osumnjičeni Urs Linsi, "koji je obnašao dužnost glavnog tajnika FIFA-e od lipnja 1999. do lipnja 2007.

Ured je također dodao i da su "pretrage provedene 23. studenog 2016. povezane s Ursom Linsijem" koji je do prošlog tjedna bio predsjednik jedne manje banke u Zuerichu.

U priopćenju uereda navodi se da su pretrage kuće povezane s "isplatom 6.7 milijuna eura koja je izvedena u travnju 2005. od strane Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Robertu Louis-Dreyfusu."

Iako se ne daje objašnjenje, pokojni Louis-Dreyfus, bivši šef njemačkog proizvođača sportske opreme Adidas, u medijima je optuživan da je isti iznos platio DFB-u kako bi mu pomogao u kupnji glasova prilikom obijanja domaćinstva za SP 2006.

Najčitaniji članci