Obavijesti

Sport

Komentari 31

Probuđeni veterani: Lampard i Drogba u lovu na prvu 'kantu'

Probuđeni veterani: Lampard i Drogba u lovu na prvu 'kantu'
9

U finalu Lige prvaka Chelsea će se osloniti na veterane koji su klub svih ovih godina vodili do titula. Drogbi i Lampardu ovo je vjerojatno zadnja prilika za naslov u LP-u

VIDEO

Pričali su da su prestari, da je njihovo vrijeme davno prošlo, a igre Chelseaja u prvom dijelu sezone svim kritičarima dale su za pravo. No smjena Villas-Boasa pokazala je da ipak nije stvar u 'starcima' nego u treneru koji ih jednostavno nije znao iskoristiti. Iako u finalu neće biti Terryja, dvojac Lampard-Drogba bit će strah i trepet za Bayernovu obranu.

Sa njegovim rodoslovljem od Lamparda se nije očekivalo ništa drugo osim da postane vrhunski nogometaš. Njegov je otac bio branič West Hama s kojim je osvojio FA Cup, a u istom je klubu i Lampard mlađi započeo svoju nogometnu karijeru. Baš kao i njegov stric Harry Redknapp, a njegov je bratić Jamie, koji je 2001. godine u dresu Liverpoola osvojio Kup Uefe.

- Lampard je izniman igrač, ključan za Chelsea. Vezni je igrač, a ima prosjek od 20 golova po sezoni. To se ne viđa često. Nećete ga nikad vidjeti kako se upušta u glupe prekršaje ili besmislene rasprave. Uspio je ostati suzdržan i kada ih je Barcelona na onakav način izbacila, čak je i korektno zamijenio dres s Iniestom - ističe ga kao primjer i sir Alex Ferguson.

Svaki bi klub htio biti Chelsea, možda čak i više nego United ili Arsenal, uvjeren je Lampard

Navijači su Lamparda dvije godine za redom, 2004. i 2005. te još i 2009. proglasili najboljim igračem 'bluesa', a dvije je godine odnio i titulu najboljeg igrača u Engleskoj.

Za njegovu je karijeru ponajviše zaslužan Claudio Ranieri koji ga je silno htio u Chelseaju u kojem je nakon 11 sezona postao četvrti igrač u povijesti po broju nastupa.

- Zapamtite, svaki bi klub htio biti Chelsea, možda čak i više nego United ili Arsenal - uvjeren je u kvalitetu svoje momčadi Lampard.

Dolaskom novog trenera Josea Mourinha 2004. godine Lampard je postao ključni igrač momčadi 'bluesa' a uz Portugalaca su vještine veznog igrača došle još više do izražaja, priskrbile mu 19 golova u jednoj sezoni, naslov prvaka Engleske nakon 50 godina čekanja, polufinale Lige prvaka, ali i priznanja na osobnom planu. Lampard je proglašen igračem godine.

Nikad nisam vidio nekoga tko je toliko usredotočen, koncentriran i predan kao Lampard, kaže Mourinho

- Frank nije nikad bio otvoren, nije nikada iskakao, ali bio je najbolji profesionalac s kojim sam ikada radio. Nikad nisam vidio nekoga tko je toliko usredotočen, koncentriran i predan, koji toliko trenira i čini to s tolikim žarom, ali koji istovremeno nije nikad zadovoljan sam sa sobom, zahtjeva uvijek više od sebe i spreman je učiti. Gledao sam ga toliko puta kako, nakon što bi pogriješio nešto na utakmici, ostaje sat vremena duže na treningu kako bi to uvježbao, ispravio sam sebe - divi se njegovoj predanosti i Jose Mourinho.

Brojni su se europski klubovi otimali za njega, ispred svih Barcelona, Juventus, pa i Inter, no zahvaljujući milijunima ruskog tajkuna Abramoviča Chelsea je uspio zadržati Lamparda, učinivši ga u to vrijeme najplaćenijim igračem engleskog prvenstva, a on im je uzvratio obećavši doživotnu vjernost klubu sa Stamford Bridgea.

U svojoj bogatoj karijeri s brojnim naslovima, golovima, nastupim za reprezentaciju za koju je prvi gol postigao 2003. godine i to upravo protiv Hrvatske, Lampard je stigao i napisati autobiografiju 'Totally Frank', a može se pohvaliti i kvocijentom inteligencije preko 150.

Lampardu je naslov Lige prvaka izmakao 2008. godine, a ove godine u finalu protiv Bayerna nakon više od desetljeća u dresu 'bluesa' Lampard ima priliku prvi put podignuti 'kantu'.

Kad god zaigram svjestan sam koliko sam sretan što mogu istrčati na Wembley ili Stamford Bridge, kaže Drogba

- Frank i ja podigli smo zajedno pehar FA Cupa, učinili smo isto i prije dvije godine kada smo osvojili i prvenstvo i kup i učinit ćemo to ponovo nakon finala Lige prvaka. Takvi trenuci ispisuju se u povijest i bitno je da smo Frank i ja ondje zajedno i da to učinimo zajedno - dijeli karijeru, ali i uspjehe s Johnom Terryjem koji je dobio crveni karton u polufinalu LP-a i neće smjeti igrati protiv Bayerna.

No tamo će biti drugi veteran Chelseaja Didier Drogba kojeg je na kraju ove sezone preporodio Roberto Di Matteo. Upravo na njegovim golovima Chelsea se probio do finala.

Didier je prvi afrički nogometaš u povijesti koji je zabio 100 golova u Premiershipu.

- Jednostavno volim ovu igru. Uživam igrajući. Kad god zaigram svjestan sam koliko sam sretan što mogu istrčati pred toliku publiku, na stadionu kao što je Wembley ili Stamford Bridge - ponosan je na svoju karijeru Drogba.

Brz je bio uzlet u karijeri Bjelokošćanina. Iz  Le Mansa prešao je u Guingamp, a 2003. godine stigao je u Maseille.

- On je moj junak. Nisam vidio napadača koji postiže toliko važnih golova u finalima - ima samo riječi hvale za svog suigrača Frank Lampard.

Kratko je trajala njegova priča u Maseilleu jer ga je već iste sezone uočio Chelsea. No odlaskom Josea Mourinha iz kluba i Drogba se približio izlaznim vratima. 

- Njegov odlazak promijenio je odnose u klubu. Htio sam otići jer je nešto u našoj svlačionici puknulo, a raskol je bio velik. Većina nas igrala je prije svega zbog Mourinha - priznao je svoje tadašnje sumnje Drogba, u sezoni koja mu je kasnije donijela finale Lige prvaka, prvi u povijesti Chelsea.

Upravo je Drogba bio zaslužan za taj uspjeh srušivši s dva gola u polufinalu Liverpool. No najveći heroj Chelseaja postao je ubrzo njegov tragičar. Izgubio je živce u finalu, ošamario Nemanju Vidića i postao drugi igrač u povijesti koji je izravno isključen u finalu LP-a. Chelsea je izgubio od 'vragova' tek nakon penala.

Ne mogu te svi voljeti, ali mi smo u finalu i to je ono bitno, znam da ima onih koji ne vole Chelsea, priča Drogba

- Biti u duelu s Drogbom pogubno je za svakog braniča. On jednostavno proždire svoje protivnike – rekao je Carlo Ancelotti.

Previše je puta Drogba gledao na Ligu prvaka s praga polufinala, a upravo je ove sezone dobio priliku to promijeniti i to protiv Barcelone koja ih je ranije skupo koštala. I baš je on zabio gol koji je osigurao Chelseaju finale na Allianz Areni protiv Bayerna.

- Znam da ima onih koji ne vole Chelsea, ali to je nogomet. Ne mogu te svi voljeti, ali mi smo u finalu i to je ono bitno. Igrali smo finale FA i slavili, a sada je na redu još jedna velika završnica - rekao je Drogba nakon slavlja protiv Liverpoola, očekujući i ono protiv Bayerna u Ligi prvaka.

Veterani poput Lamparda i Drogbe drugi dio ove sezone igraju fantastično i bit će velika prijetnja Bayernovim zvijezdama. Iako nema Terryja, tu je škvadra koja godinama igra zajedno i jedino što i nedostaje je ta toliko željena Liga prvaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu