Obavijesti

Sport

Komentari 9

Projektant šampionske Seville: Upoznajte čudotvorca Monchija

Projektant šampionske Seville: Upoznajte čudotvorca Monchija
1

Tri uzasoptne Europske lige stoje u vitrinama Seville i to je potvrda njihovog ulaska u skupinu elitnih europskih klubova. Potpis na to stavlja Monchi

VIDEO

Imamo ispred sebe sastav: na golu Andres Palop, u obrani Dani Alves, Federico Fazio, Martin Caceres i Adriano. U veznom redu Ivan Rakitić, Seydou Keita, Christian Poulsen i Julio Baptista, a u napadu Luis Fabiano i Carlos Bacca. 

Što im je zajedničko osim što su svi u jednom periodu karijere nosili dres španjolske Seville?

Svih 11 potpisao je isti čovjek, Ramón Rodríguez Verdejo, poznatiji kao Monchi, danas sportski direktor čudesne Seville. U njih je uložio 25 milijuna eura, a zbirno ih prodao za 170.

Čovjek s vizijom

No, ni to nije sve - Sergio Ramos, Jesus Navas, Alberto Moreno, Luis Alberto i Jose Antonio Reyes produkti su Sevilline škole nogometa na kojima je klub zaradio 100 milijuna eura.  Sve pod režijom ponajboljeg sportskog direktora u Europi.

Igračka karijera nije mu bila naročito impresivna, uglavnom je bio pričuva u svojoj Sevilli Juanu Carlosu Unzuéu, koji je danas prvi pomoćnik Luisa Enriqeua u Barceloni.

U tridesetoj godini života objesio je kopačke o klin, 1999. godine kad je Sevilla izborila povratak u Primeru. No, klub je godinu kasnije ponovo ispao u Segundu, što je natjeralo klupske glavešine na totalnu rekonstrukciju, budući da je klub bio u igračkoj, ali i financijskoj krizi. 

Za sportskog direktora postavljen je baš Monchi koji je predstavio jasnu viziju razvoja kluba u budućnosti jer njegov glavni plan je bio da se maksimalno ulaže u omladinski pogon i razvoj skauting mreže diljem Španjolske, ali i svijeta.

Rezultati su došli ekspresno - Andalužani se 2001. odmah vraćaju u Primeru i već naredne sezone završavaju osmi u prvoj španjolskoj ligi.

Reyes u Arsenalu - prvi veliki posao Monchija

Financijska situacija bila je sve bolja zahvaljujući Monchiju, a svoj prvi bombastičan transfer ostvaruje u siječnju 2004. godine prodajom Jose Antonija Reyesa u Arsenal. Utržio je klub 25 milijuna eura za tada dvadesetogodišnjeg krilnog igrača.

Nešto više od godinu dana kasnije, Sevilla prodaje madridskom Realu tada deventaestogodišnjeg Sergija Ramosa za 27 milijuna eura. Situacija u Primeri djeluje vrlo ugodno po njih jer su 2004. i 2005. završavali na šestom mjestu.

Kad je riječ o spomenutom skautingu, prvo ime koje se provlači je ono Brazilca Julija Baptiste. Doveden za samo 1,75 milijuna eura iz Sao Paula, a prodan je dvije godine kasnije, opet Realu, za 25 milijuna eura. 

Klubu je trebalo 58 godina da dođe do svog prvog trofeja (1948. osvojili su Kup kralja), čekali su 2006. i finale tadašnjeg Uefa kupa u kojem su demolirali engleski Middlesbrough rezultatom 4-0.

Sevilla počinje osvajati trofeje

Dominirala su imena poput Alvesa, Fabiana, Kanoutea i Navasa, a početnih 11 Seville vrijedilo je oko 25 milijuna eura uz opasku da su neki prvotimci dovedeni besplatno ili su bili posuđeni. Monchi je objasnio dio metodologije svog stručnog tima:

- Šesnaest ljudi pokriva niz liga. Prvih pet mjeseci gledamo puno nogometa, ali nikog posebno od igrača: mi samo prikupljamo podatke. Svaki mjesec sastavljamo svojih idealnih 11, a onda u prosincu počinjemo gledati igrače koji nastupaju u različitim kontekstima: doma, u gostima, u tuđini, kako bi defininirali u kompletu njihovu ličnost - opisuje Španjolac.

Tu se Sevilla konačno dokazala Europi kao sredina koja istvoremeno realizira brojne kvalitetne transfere u oba pravca, ali i rezultate. Već iduće godine, 2007., Andalužani ponovo osvajaju Uefa kup, ali i kup Kralja.

Osim toga, u ligi završavaju odmah iza Reala i Barcelone što je bio najviši ligaški plasman nakon 1958. godine. Priznaje direktor da ponekad ne uspiju dovesti svoju prvu 'metu':

- Kanoute nije bio naša prva opcija jer smo htjeli Brazilca Freda. Također, tražili smo i Kevina Boatenga, ali smo na kraju dobili Seydoua Keitu. Razumijem kad moj igrač želi ići u klub poput Chelseaja, to je prirodno. Ali, ako ih traže Tottenham ili Swansea, moramo porazgovarati o tome puno šire - otkriva Monchi.

Tražen od Mourinha

Naročito dobar odnos njeguju s Barcelonom što otkrivaju transferi Danija Alvesa, Keite, Rakitića, Vidala i Adriana u 'blaugranu'. Poseban kompliment Monchiju ide za našeg Ivana Rakitića kojeg je doveo za 2,5 milijuna eura iz Schalkea da bi ga za 18 milijuna prodao Barceloni i to u igračevoj posljednjoj godini ugovora.

Tri uzasoptne Europske lige od 2014. do 2016. stoje u vitrinama Seville od jučer i to je definitivna potvrda njihovog ulaska u skupinu elitnih europskih klubova.

Potpis na to kao glavni režiser stavlja sportski direktor Monchi, kojeg je Jose Mourinho tražio u Realu za vrijeme svog boravka u španjolskoj prijestolnici 2013. 

Trenera Unaija Emerjya s pravom slave, ali čovjek iz sjene u ovoj uspješnoj sportskoj priči nosi krucijalne zasluge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante
Marca: Modriću na osobnoj piše 38 godina, ali on je vječan. Taj je potez zapalio fitilj u Madridu
NEUNIŠTIVI LUKA

Marca: Modriću na osobnoj piše 38 godina, ali on je vječan. Taj je potez zapalio fitilj u Madridu

Sad se malotko ili nitko neće sjediti njegova trka i krađe lopte Musiali na rubu šesnaesterca kad je bio jedan na jedan protiv Lunina, piše izvjestitelj Marce za Real i hvali hrvatskog velemajstora