Obavijesti

Sport

Komentari 51

Pronašli ostatke sjedala aviona u kojem je stradao nogometaš!

Pronašli ostatke sjedala aviona u kojem je stradao nogometaš!
1

Čini se da su istražitelji koje je unajmila obitelj uspjeli pronaći dijelove zrakoplova koji je pao na putu za Cardiff. U pitanju su dva jastuka avionskog sjedala, javlja engleski Mirror

VIDEO

Pronašli smo dva komada avionskog sjedala za koje vjerujemo da pripadaju zrakoplovu u kojem je letio Emiliano Sala, objavili su privatni istražitelji koje je unajmila obitelj argentinskog nogometaša.

Pokretanje videa...

00:55

- Odradili smo preliminarna testiranja i zaključili smo da je vrlo vjerojatno kako se radi o sjedalima, odnosno jastučićima iz nestalog aviona - objavili su iz tvrtke 'Air Accidents Investigation Branch'.

Ostaci zrakoplova Emiliana Sale pronađeni na francuskoj plaži na poluotoku Cotentin. Prema izvješću velškog tiska, koje je potvrdio AFP, presvlake za sjedenje koje "vjerojatno" pripadaju zrakoplovu koji je nestao na putu za Cardiff s nogometašem i njegovim pilotom 21. siječnja, navodno su pronađene na plaži u Surtainvilleu, smještenoj nekoliko kilometara južno od grada Cherbourga.

Priopćenje AAIB-a

Otkako smo u utorak 23. siječnja otvorili našu sigurnosnu istragu, prikupljali smo dokaze kao što su letovi, zrakoplovi i kadrovska evidencija, te analizirali podatke o radaru i trake zračnog prometa. Blisko surađujemo s drugim međunarodnim tijelima.

U ponedjeljak 28. siječnja ujutro nas je obavijestio Biro d'Enquêtes & d’Analyses (BEA), francusko tijelo za istragu o sigurnosti, da je dio jastuka sjedala pronađen na plaži u blizini Surtainvillea na poluotoku Cotentin.

Drugi jastuk pronađen je na istom području kasnije tog dana. Iz preliminarnog pregleda zaključili smo da je vjerojatno da su jastuci iz zrakoplova koji je nestao.

Od trenutka kada smo obaviješteni o nestalom zrakoplovu, razmatrali smo mogućnost provedbe podvodne potrage za olupinama zrakoplova. Na temelju detaljne procjene putanje leta i posljednjeg poznatog položaja radara, sada smo identificirali područje prioritetnog pretraživanja od približno četiri kvadratne nautičke milje.

Zrakoplov je imao posljednji kontakt u ponedjeljak, 21. siječnja, oko 20:30 sati (GMT) u blizini svjetionika Casquets, koji se nalazi oko 50 kilometara od mjesta gdje su istraživači pronašli ostatke tijekom posljednjih sati.

U posljednjem kontaktu, pilot Dave Ibbotson zatražio je dopuštenje za slijetanje od kontrolnog tornja otoka Guernsey i uskoro nismo imali više informacija o letu Piper PA-46 Malibu (patent N264DB). Nekoliko minuta kasnije, vlasti su započele proces pretraživanja.

Kroz projektni tim Ministarstva spašavanja i operacija na moru (SALMO) Ministarstva obrane, naručili smo specijalnu brodicu za istraživanje kako bi proveli podvodno ispitivanje morskog dna kako bi se pokušalo locirati i identificirati moguće olupine zrakoplova.

Zbog vremenskih i morskih uvjeta, trenutno očekujemo da naše podmorsko pretraživanje započne krajem ovog vikenda i traje do tri dana. Oprema sonara s bočnim skeniranjem koristit će se kako bi se pokušala locirati olupina na morskom dnu. Ako se pronađe olupina, za vizualni pregled olupine upotrijebit će se daljinski upravljano vozilo (ROV).

Svjesni smo da se u tom području provodi i privatna pretraga, a mi blisko surađujemo s onima koji su uključeni kako bi povećali šanse za pronalaženje olupine i osigurali sigurno pretraživanje.

Naša je zadaća poduzeti istrage o sigurnosti kako bi se utvrdio uzrok nesreća. Mi ne dijelimo krivnju ili odgovornost.

Obitelj nastavila privatnu potragu

Potraga za pilotom Davidom Ibbotsonom i nogometašem Emilianom Salom prekinuta je tri dana nakon što je njihov avion nestao iznad Engleskog kanala.

Emiliano Sala putovao je iz Nantesa u Cardiff City za koji je potpisao u transferu od 17 milijuna eura. Išao se oprostiti od suigrača u Nantesu gdje ga je trenirao Vahid Halilhodžić, sjeo je u avion, ali on nikad nije stigao u zračnu luku u Cardiffu.

Pokretanje videa...

00:31

Nakon što je potraga prekinuta jer nije bilo traga avionu, obitelj Emiliana Sale odlučila je nastaviti potragu. Skupili su preko 300.000 eura zahvaljujući donacijama poznatih igrača i trenera i unajmili Davida Mearnsa da pronađe nestali avion.

Pronašao već 24 olupine

- U ovom poslu nema garancija, ali šanse da ga pronađemo su dobre. Problem je što je to mali avion, područje je veliko i ima dosta drugih olupina, a i tlo je tvrdo. No obitelj je odlučna i nećemo odustati - rekao je Mearns, koji je već pronašao 24 olupine i koji će u potrazi za nestalim avionom koristiti poseban brod s najsuvremenijom tehnologijom i malom podmornicom.

Mearns je, prije nego počne potragu, htio rekreirati kobni let. Zajedno s obitelji nestalog nogometaša sjeo je u avion i preletio područje iznad Engleskog kanala za koje se vjeruje da je mjesto nestanka aviona.

- Ako pronađemo avion, prepustit ćemo sve policiji i vlastima - dodao je Mearns.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'