Obavijesti

Sport

Komentari 5

Proslavljeni norveški skijaš ima rak testisa: Muškarci ne vole pričati o problemima i zdravlju

Proslavljeni norveški skijaš ima rak testisa: Muškarci ne vole pričati o problemima i zdravlju

Jeste li znali da je rak testisa najčešći tip raka kod muškaraca mlađih od 50 godina? I da nije neuobičajeno da su pacijenti mladi u ranim 20-ima. Nisam znao, ali sada znam, napisao je Svindal

VIDEO

Proslavljeni norveški skijaš Aksel Lund Svindal (39) objavio je kako mu je dijagnosticiran rak testisa, no dobra je vijest kako je otkriven u ranoj fazi te su prognoze povoljne.

Denis Balibouse/Reuters/PIXSELL

"Posljednjih nekoliko tjedana je bilo teško, ali mogu reći kako su u pitanju tjedni, a ne mjeseci zbog medicinske pomoći, malo sreće i dobre odluke. Vrlo sam zahvalan za sustav javnog zdravstva u Norveškoj. Hvala vam! Ali sada želim razgovarati o toj dobroj prvoj odluci", započeo je Svindal u objavi na društvenim mrežama nakon čega je dodao: 

"Zahvalan sam sustavu javnog zdravstva u Norveškoj. A sada želim reći nešto o toj dobroj prvoj odluci. Osjetio sam promjenu u tijelu. Nisam bio siguran što je to ili je li uopće nešto, ali odlučio sam otići na pregled. Ubrzo su me prebacili u bolnici gdje su potvrdili ono na što je liječnik sumnjao. Rak testisa."

"Pregledi, skeniranja i operacije, sve se dogodilo vrlo brzo. I već nakon prvog tjedna znao sam da su prognoze vrlo dobre. Sve zahvaljujući toj prvoj odluci da odem liječniku čim sam posumnjao da nešto nije u redu"

"Jeste li znali da je rak testisa najčešći tip raka kod muškaraca mlađih od 50 godina? I da nije neuobičajeno da su pacijenti mladi u ranim 20-ima. Nisam znao, ali sada znam. Ono što također znam je da muškarci ne vole pričati o zdravstvenim problemima. A ponekad je upravo to ono što trebate učiniti kako biste stekli znanje ili donijeli onu dobru odluku da odete liječniku", zaključio je. 

Ski World Cup Wengen - Men's Alpine Combined - Downhill

Tijekom svoje velike karijere, koju je završio 2019. godine Svindal je osvojio dva olimpijska zlata (superveleslalom 2010. u Vancouveru i spust 2018. u Pjongčangu), pet naslova svjetskog prvaka te dva naslova ukupnog pobjendika Svjetskog kupa (2007, 2009). Usto ima još i devet malih Kristalnih globusa (pet u spustu, dva u superveleslalomu i po jedan u veleslalomu i kombinaciji).

Podsjetimo, rak testisa dijagnosticiran je i nogometašu Borussije Dortmund Sebastianu Halleru, kao i veznjaku Herthe Jean-Paulu Boëtiusu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku