Obavijesti

Sport

Komentari 33

Prva HNL 99/00.: 'Modrima' je vraćeno sveto ime, a na Old Traffordu iznenadili su United

Prva HNL 99/00.: 'Modrima' je vraćeno sveto ime, a na Old Traffordu iznenadili su United
6

Promjena imena simbolično se dogodila na Valentinovo i tako je pomalo romantično završila borba navijača za vraćanje starog imena, koja je trajala skoro desetljeće. A

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Deveta sezona Prve HNL 1999./2000. bila je specifična po povratku imena Dinamo.

U Ligi 12, trokružnim sistemom nakon 33 kola prvak je bio zagrebački Dinamo s 14 bodova prednosti nad Hajdukom te čak 22 boda više od trećeplasiranog Osijeka. Klubu iz Maksimira bio je to peti osvojeni naslov u nizu, šesti ukupno, ali i prvi pod imenom Dinamo, koji je sezonu započeo kao Croatia  Promjena imena simbolično se dogodila baš na Valentinovo, 14. veljače 2000. godine te je tako pomalo romantično završila borba navijača za vraćanje starog imena, koja je trajala skoro cijelo desetljeće.

POGLEDAJTE VIDEO: Danijel Baranašić pokazivao je dres "modrih" preko policije

Pokretanje videa...

00:53

Canjuga je kao predsjednik Croatije organizirao skupštinu kluba, a na tajnom glasovanju od 44 čovjeka, 43 su bila za povratak imena Dinamo. Samo jedan je bio za ime Dinamo-Croatia. Nitko nije bio za ostanak imena Croatia .

- I sad se naježim čim se sjetim kako je Velimir Zajec pred 10.000 navijača rekao: “Vratili smo Dinamo”. Taj ushit nikad neću zaboraviti. Bio je to “blitzkrieg” nas, velikih dinamovaca, koji smo oduvijek priznavali samo Dinamo - rekao je Zdravko Mamić.

VIDEO

'Modri' su pod imenom Croatia svoju posljednju utakmicu odigrali 4. prosinca 1999. godine kada su na Maksimiru svladali Istru 3-1. U prvom kolu proljetnog djela prvenstva, 19. veljače, Dinamo je 'debitirao' rezultatom 0-0 na gostovanju kod Vukovara.

VIDEO

Te su sezone zabijena ukupno 534 gola uz prosjek 2,69 po utakmici. S ukupno 486.600 gledatelja sezona je bila među onim slabije posjećenim, a po prosjeku je to iznosilo 2470 gledatelja po utakmici.

Najuvjerljivija pobjeda te sezone bila je 5-0, a zanimljivo da su do tog rezultata stigli i Dinamo i Hajduk po tri puta. 'Modri' su tim rezultatom kao Croatia svladali Vukovar i Hrvatski dragovoljac kod kuće te kao Dinamo, Slaven Belupo u gostima. Hajduk je pak 'petardama' pobjeđivao na gostovanjima kod Hrvatskog dragovoljca i Istre te kod kuće protiv Zagreba .

Dinamo je još 1999. godine pod vodstvom argentinskog stručnjaka Osvalda Ardilesa igrao Ligu prvaka. Pod imenom Croatia preko mađarskog MTK-a je izborio nastup po skupinama gdje je uspio svladati Sturm Graz i igrati neriješeno protiv Marseillea te u velikoj utakmici protiv Manchester Uniteda 0-0 na Old Traffordu.

Rijeka je u drugom pretkolu Lige prvaka ispala od beogradskog Partizana, dok je Hajduk u pretkolu Kupa Uefe svladao Dudelange pa u prvom kolu ispao od Levskog iz Sofije. Osijek je u prvom kolu Kupa Uefe poražen od West Hama, a u Intertoto kupu Varteks je pobjedama nad Lokomotivom i Brannom stigao do trećeg kola gdje je bolji bio Rostov, dok je Hrvatski dragovoljac pak ispao u prvom kolu od Newry Cityja.

Prva HNL 98/99.: Rijeci Krečak odnio povijesni naslov prvaka
Prva HNL 98/99.: Rijeci Krečak odnio povijesni naslov prvaka

Povratkom imena Dinamo u maksimirski klub je s puno većim ovlastima ušao i Zdravko Mamić, čija vladavina traje i danas. Navijači Dinama dugo su čekali i tada dočekali povratak imena i odlazak Zlatka Canjuge, no danas još jače žele Mamićev odlazak.

Najboljim igračem tog prvenstva proglašen je Ivan Bošnjak iz vinkovačke Cibalije, a to mu je donijelo i transfer u Hajduk .

VIDEO

HNL 1999./2000.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Tomo Šokota (Dinamo) - 21 gol
  • ušli: Čakovec i Marsonia
  • ispali: Vukovar '91. i Istra
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima