Sport

Komentari 2

Prvi Hrvat na utrci: Ivicu čeka tisuću milja puta uz jake struje

Prvi Hrvat na utrci: Ivicu čeka tisuću milja puta uz jake struje

Prvi put brod pod hrvatskom zastavom je na regati klase 40. Skipper je Kostelić. Vozi se po nemirnim vodama La Manchea i Irskom moru, a legendarni hrvatski skijaš susreo se s brojnim izazovima

Na etapi od starta ispred Ouistrehama do prve oznake kraj otoka Saint Marcouf puhalo je 25 čvorova u bok i pola krme uz povoljni kurenat od 4 čvora.

- Pet minuta prije starta imali smo pegulu, puknula nam je košuljica na podigaču trinkete pa smo morali neplanirano startati s flokom. No to se pokazalo dosta dobro jer smo unatoč lošem startu (bili smo predzadnji) brzo nadoknadili zaostatak i probili se na 10. poziciju. Oznaku St Marcouf, na 36 milja od starta, prošli smo kao 11. - rekao je Ivica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ivica Kostelić je prvi Hrvat na izuzetno zahtjevnoj utrci “Normandy Channel Race”. Radi se o velikoj regati u kanalu La Manche i u Irskome moru.

- Prvi put u povijesti brod pod hrvatskom zastavom natječe se na jednoj regati klase 40, a to je ‘Normandy Channel Race’. Ova regata za dvojce duga je oko tisuću milja, tehnički je vrlo zahtjevna jer velike razlike u plimi i oseki stvaraju jake morske struje, što može predstavljati nepremostivu prepreku - kaže Ivica.

I upravo ga je u La Mancheu uhvatio veliki vjetar.

- Prelazak La Manchea bio je opet jurnjava s 20-25 čvorova vjetra u bok. Vjetar je pao ispred Isle of Wight i slijedilo je noćno šuljanje kroz pličine u zaljevu Solent. Ponekad smo imali samo metar-dva od kobilice do dna, ali jedriličari su naviknuti na takve male ludorije. Srećom je Calliste dobar poznavatelj akvatorija, što je dobro za samopouzdanje. Na izlasku iz Solenta, kraj poznatih hridi Needles, branimo poziciju ispred brodova koji su nas stisnuli odostraga. Morske struje su ovdje iznimno jake i prema njima se primarno određuje ruta jedrenja, a ne prema vjetru. Sad smo oko 115 milja od Land’s enda, dan bez oblaka i prekrasni uvjeti. Dobra prilika da osušim opremu nakon noćašnje mokre jurnjave.

Najčitaniji članci