Obavijesti

Sport

Komentari 2

Raketa gura Balda u Barcelonu, a ja ću svoje navijače razveseliti s još dosta povijesnih trenutaka

Raketa gura Balda u Barcelonu, a ja ću svoje navijače razveseliti s još dosta povijesnih trenutaka
1

Mandžo će biti najspremiji za moj humanitarni turnir, već trenira za naš meč, a Rakitić prijeti da će razbiti Modrića i mene, rekao nam je Marin i dodao: Ne zamaram se kritičarima

VIDEO

Kad je zadnji put bio u Osijeku, u srcu naše lijepe i ravne Slavonije zakotrljala se ona divna priča koja je završila drugom hrvatskom salatarom u Davis Cupu usred Francuske. Doduše, ukazao se Marin Čilić osječkoj publici u Gradskom vrtu te veljače 2018. godine protiv Kanade tek u meču parova, ali i s više nego opravdanim razlogom jer samo nekoliko dana ranije igrao je, sjećate se, u tisućama kilometara udaljenom i užarenom Melbourneu finale Australian Opena protiv Rogera Federera i izgubio ga u petosetnoj drami. Netko drugi ne bi izlazio iz kuće sljedeća dva tjedna, ali Marin i reprezentacija posebna su uvijek bili priča.

POGLEDAJTE VIDEO: Marin Čilić zagrijava servis

Pokretanje videa...

marin čilić 00:25

Čilić i kum mu Dodig, možda se i toga sjećate, u toj subotnjoj igri parova okrenuli su 0-2 u setovima i 1-4 u trećem protiv Nestora i Pospisila, osvojili drugi bod za Hrvatsku, pa je priču i goste iz Sjeverne Amerike dovršio Borna Ćorić i Marin se više nije morao "skidati“. Što bi da je zagustilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- I tada, ali i kad smo u Vukovaru 2011. godine igrali u humanitarnoj akciji Goran, Ljubo, Dodig i ja, Slavonci i Osječani uvijek su izuzetno gostoljubivi. Ljudi su preljubazni, dali bi, kako znamo reći, svoje srce. Atmosfera je fenomenalna i sada, kad me Donna zvala na ovaj humanitarni turnir Hrvatski Premier Tenis, pristao sam drage volje. I ja sam sa svojom Zakladom na neki način pokrenuo inicijativu ovakvih događaja, doduše, lani je taj "Gem Set Hrvatska" uključivao više sportaša iz drugih sportova, no vjerujem da će se sve ovo još razvijati u budućnosti.

Mandžo najspremniji

Htjeli smo o Marinovom humanitarnom turniru, koji je prošle godine na Šalati doživio inauguraciju, nešto kasnije, ali kad ga je već spomenuo... Hoće li hrvatske sportske zvijezde i ove godine uzeti u ruke?

- Planiramo. Bila je inicijalna ideja organizirati sve nakon Europskog nogometnog prvenstva, kada i mi tenisači završavamo Wimbledon, no sada zbog svih okolnosti tražimo novi datum. Teško će biti sve uskladiti jer nogometašima sezone kreću u različito vrijeme.

Oni su, Modrić, Mandžukić, Kovačić, Perišić, Lovren i Kramarić, ujedno bili i najveće zvijezde. Jave li se sada, pitaju li kada će turnir?

- Evo, Mandžo mi se javio i kaže da već trenira. Njemu je u Kataru već gotova sezona i on će definitivno biti jedan od najspremnijih. Rakitić, pak, stalno govori kako će on i Dodig mene i Modrića riješiti bez problema. Ma, to je sve samo pozitivno, bitno je da se družimo i pomognemo onima kojima pomoć treba.

Marin je, pak, dobio dobru pomoć posljednjih tjedana u Cavtatu, gdje je boravio i trenirao otkako je korona virus zaustavio cijeli svijet. Imao je teren samo za sebe dok je sve bilo zatvoreno, sparing-partnere, obitelj, baš sve što treba. Fino ste se udomaćili dolje.

- Da, istina. Ova pauza došla mi je kao blagoslov s obzirom da sam postao otac i propustio možda dva tjedna Baldova života dok sam bio na turnirima u Marseilleu i Dubaiju. Amerikanci za tu sreću u nesreći kažu "silver linning“. Ispalo je za mene savršeno i općenito tijekom karijere uvijek sam volio da imam vremena za trening, ali i da se mogu posvetiti nekim drugim stvarima van samog teniskog terena poput kondicije. I kad vidim napredak, to mi daje dodatan motiv - raspričao se Marin dok ga nisu prekinuli obožavatelji tražeći fotografiju ("evo čim završim").

- Bio je sa mnom ondje Vilim Višak, pa se priključio mladi Duje Ajduković i moj trener Vedran Martić. Naša zajednička suradnja zasad funkcionira samo kroz treninge (trebali debitirati na Indian Wellsu kada je sve stalo, nap. a.), ali i ovako dobivamo informacije kako bi sve moglo funkcionirati. Meni inače nije problem trenirati, imam jako dobru samodisciplinu i, također, dobro je što nemam više nikakav pritisak da moram biti spreman za pet, 10 ili 15 dana za neki turnir, to vremensko opterećenje. Ako bismo samo servirali, samo ćemo to, ako mi se ne trenira, nećemo na trening.

I koliko se "zalomilo“ takvih "ne da mi se" dana?

- Bilo je nekih kad bismo došli na trening i samo igrali nogomet ili nogotenis, napravili trening po guštu, a nismo radili nešto određeno. Uz sve to bilo je ozbiljnog rada i ja sam zadovoljan. Baš sam uživao zadnja dva mjeseca.

Čilić u posjetu 'svome' igralištu: Družit će se s djecom Slavonije
Čilić u posjetu 'svome' igralištu: Družit će se s djecom Slavonije

Teniski su treninzi, dakle, tekli bez greške, a oni očinski?

- Ha, ha. Ma, kao i svaki roditelj prvih nekoliko tjedana malo strahuješ, hoće li sve biti OK, kako će se razvijati, radiš li dobro te stvari. Malo si više oprezan, ali uhodali smo se Kristina i ja, maleni se razvija i raste. Baš smo uživali.

Baldovo krštenje

Čak i kad bi maleni Baldo remetio san? Rekli ste u šali da ćete se u ova tri-četiri dana u Osijeku konačno naspavati.

- Ma, dobar je preko noći, a, srećom, ja mogu brzo zaspati i nemam s tim problema. Sve mi je ovo s očinstvom došlo jako pozitivno i uz treninge i uz obaveze tijekom dana uvijek sam dobre volje kad sam s malenim.

Baldo se, između ostalog, ponovio i u Barcelonin dres. Raketino "maslo“?

- Da. Raketa forsira, gura se, traži novog Barceloninog člana, ali vidjet ćemo, ha, ha, ha...

Gledaju mnogi, ali i dalje nitko ne vidi i ne zna kada će se nastaviti teniska sezona. Kolovoz je i Masters u Cincinnatiju - Marinu u odličnom sjećanju jer ga je osvojio 2016. - trenutno najoptimističnija varijanta.

- Evo, baš smo dobili poziv od ATP-ja za 10. lipnja kada ćemo mi igrači sudjelovati na konferenciji i trebali bismo čuti nove informacije oko američke turneje. Zasad bi se sve igralo bez gledatelja, ali ne znam... Mislim da, Grand Slam pogotovo, to ne bi bilo na razini bez navijača.

Nedostaju li Marinu aerodromi, letovi, hoteli i ostala teniska popratna svakodnevica?

- Ne, ništa - odgovorio je kratko i jasno.

- Doduše, sada sam iz Cavtata u Osijek dolazio avionom preko Zagreba.

Pa će tako i nazad u Cavtat, a onda u Zadar (20. – 21. lipnja) na još jedan tenisko-humanitarni spektakl u organizaciji Novaka Đokovića koji će na Višnjik, uz Čilića i Ćorića, pod okriljem Adria Toura dovesti Dimitrova, Zvereva, Auger-Aliassimea...

- Novak me nazvao s tom idejom, koja je stvarno hvale vrijedna. Odaziv će biti velik i nadam se samo da će ove mjere još samo popustiti da mogu doći i gledatelji jer svi bi voljeli pogledati Novaka, Thiema, Zvereva, mene... Sada neće biti dovoljno karata za sve i to je jedina teškoća. Ja sam se obavezao samo za Zadar jer sam Donni obećao doći ovdje, a čeka nas i Baldovo krštenje, pa nisam mogao obećati dolazak u ostale gradove Adria Toura.

Fever-Tree Championships - Day Seven - Queen

Tu ćemo stati s ovim lakšim i lijepim temama. Ne moramo to ni reći ni govoriti u rukavicama, Marin zna sam; prošla je godina bila za za pospremiti je na dno ladice. Tek jedno mršavo polufinale krajem godine u Moskvi, najmanje pobjeda još od 2013. godine kada je prisilno pauzirao četiri mjeseca zbog onog, za ITF sramotnog, slučaja doping koji mu je priredio i nikad se ispričao, pa ispadanje iz Top 30 na poziciju drugog hrvatskog reketa te prekid 11-godišnjeg niza (2008. - 2018.) tijekom kojeg je osvajao barem jednu titulu svake sezone. Vrijeme neće unatrag, uskoro će 32. rođendan, pa, da skratimo, može li Marin opet dostići, ili, zašto ne, prestići, ono treće mjesto?

- Ne znam, ali znam da vjerujem u sebe. Od 2006. sam na Touru i uvijek idem prema gore. Imao sam nekoliko sezona koje su bile teže od drugih, ali uvijek me kroz karijeru pratio pozitivan slijed. Lanjska je godina bila stvarno teška jer sam morao zaliječiti ozljedu na samom početku. Uz sve to kraj 2018. bio je nezgodan, cijela ta godina bila je emotivno ispražnjujuća i nisam imao dovoljno vremena za odmor i za zalječivanje ozljede. Ušao sam u tu 2018. ispražnjen, pa je koljeno opet stvaralo probleme i nisam mogao uhvatiti formu. Ali uvijek na sve te poraze i padove gledam kao mogućnost za naučiti i raditi više. Kratko sam surađivao s Wayneom Ferreirom, bilo je dosta dobro, no nismo se pronašli na pravi način. S Vedranom i Vilimom probat ću doći do svoje razine. A što postaviti za cilj, reći ću samo da sam uvijek nastojao da jednog dana mogu reći da sam u tom trenutku bio najbolji što sam mogao biti. Treniram, nadam se da će biti još dosta titula. Zapravo, vjerujem.

Novak negativan rival

Za ne povjerovati je, pak, što su neki, i to naši ljudi, sve u stanju reći/napisati u komentarima, onim zločestim, protiv osvajača Davis Cupa i US Opena, ukupno trostrukog Grand Slam finalista i nekad trećeg igrača svijeta. Čitate li uopće te omalovažavajuće komentare koji navode na zaključak da vas više cijene vani?

- Ne. Pridavao sam im pažnju kad sam tek dolazio na Tour kao tinejdžer, ali danas više ne. Ne zamaram se time. Ako tenis postane opterećenje, to nije dobro. Ponavljam, očekujem još sjajnih rezultata, štoviše, povijesnih slavlja kojima ću razveseliti svoje navijače.

Slično je nekako i s Đokovićem u Srbiji. Ispada da je dobar dio naših susjeda ljubomoran na Novakov uspjeh. Međutim, koliko god prvi tenisač svijeta bio cijenjen, kada su u kalkulaciji Federer i Nadal, tu ga navijači gledaju poput neprijatelja, na prstima ruke broji se njegova podrška u susretima protiv Švicarca i Španjolca. Zašto Novak nije omiljen poput ove dvojice?

- Federer i Nadal iskočili su malo ranije, Federer je malo i stariji od njih, s Nadalom je ostvario nevjerojatne rezultate prije Đokovića i nevjerojatno je što, zapravo, Roger radi u svojim godinama. Svi njegovi i Rafini navijači gledaju na Novaka kao na negativnog rivala. Ja njega respektiram i mislim da je strašan momak te ono što radi za tenis i tenisače, sada pogotovo, ne bih rekao da možda ne bi nitko od sportaša koji su u nekom sportu broj jedan, ali svakako bi jako, jako malo jer takvo što odnosi jako puno truda, energije i vremena. On se daje jako puno u to, igrači ga jako cijene, a vidim i to što radi. Nadam se da će i mediji uvidjeti koliko je fenomenalan za tenis.

Možda su bolji u tenisu, ali u nogometu... Učenici pobijedili Marina, Bornu, Donnu i ekipu
Možda su bolji u tenisu, ali u nogometu... Učenici pobijedili Marina, Bornu, Donnu i ekipu

Marin, pak, na Touru, nema takve i slične službene titule, ali slovi za jednog od najfinijih i najpristojnijih momaka. Često su vam spočitavali da vam možda nedostaje malo više sportske drskosti.

- Prema svima sam apsolutno korektan i imam manje-više dosta dobar odnos. Ali koliko god na Touru provodili vrijeme, svatko ima svoj tim. Mi Hrvati družimo se s Hrvatima najviše, Francuzi s Francuzima itd. Grupiraju se ljudi, ali, opet, mi smo međusobno rivali. Drago mi je da sam svima drag momak, ali kad dođe meč, prijateljstvo je sa strane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hello December 👋🏼 ❄️ ☀️🌊 . . #vacation #winter #vitaminsea #offseason

Objavu dijeli Marin Čilić (@marincilic)

I, dokad će Marin još trajati?

- Dok god budem bio konkurentan za velike titule.

Dopušta li koljeno to?

- Sada je jako dobro.

S dobrim smo završili. Mogli smo pretresti još tema, ali zato postoji drugi put...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram