Obavijesti

Sport

Komentari 6

Repriza Francuske i Danske iz '98.; Peru i bez Farfana favorit

Repriza Francuske i Danske iz '98.; Peru i bez Farfana favorit
1

Na 13. dan Svjetskog prvenstva u Rusiji igrat će se treće kolo skupina C i D. Na utakmicama u 16 sati čeka nas susret Danske i Francuske te Australije i Perua...

VIDEO

Sastat će se danas u skupini C Danska i Francuska te Australija i Peru. Francuska drži prvo mjesto u grupi s dvije pobjede i šest bodova i sigurna je za prolaz u osminu finala, dok se za isti cilj još uvijek bore Danska i Australija. Peru je zadnji na tablici s nula bodova i ovo će im biti zadnji nastup u Rusiji.

Danska - Francuska

Od 16 sati na stadionu Lužnjiki u Moskvi sastat će se reprezentacije Danske i Francuske. Francuzi su s dvije pobjede već osigurali svoje mjesto u osmini finala, a Danci se još uvijek za to moraju boriti, iako su u izglednijoj situaciji nego konkurent - Australija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Danska i Francuska susrele su se već dva puta na Svjetskim prvenstvima i oba puta je to bila zadnja utakmica grupne faze. Slavili su Francuzi 1998. na domaćem terenu rezultatom 2-1, a 2002. godine su bili bolji Danci. To je bio ujedno i jedini poraz Francuske od danske reprezentacije. U ostalih šest međusobnih susreta oni su pobijedili.

Danska je, s druge strane, poražena u četiri od posljednjih pet utakmica Svjetskih prvenstava, a jedina pobjeda bila je ta protiv Francuske u Južnoj Koreji i Japanu.

Susretale su se ove dvije reprezentacije i na Europskim prvenstvima, sveukupno je ovo šesto veliko natjecanje na kojem će odmjeriti snage (uključujući Europska i Svjetska prvenstva). Susreli su se na Euru 1984., 1992. i 2000. te na SP-u 1998. i 2002. Zanimljivo jest da je Francuska osvojila tri od tih pet natjecanja.

Posljednja tri gola, koja su Francuzi zabili Dancima, postigao je Olivier Giroud. Posljednja dva je zabio u listopadu 2015. godine, a i danas će vjerojatno startati u prvih 11.

Utakmica se igra na stadionu Lužnjiki koji se nalazi u Moskvi, a najveći je stadion u cijeloj Rusiji. Prije je nosio ime Lenjin stadion, a ima kapacitet od 81000 sjedećih mjesta.

Ovaj susret sudit će Brazilac Sandro Meira Ricci, kojemu je prosjek žutih kartona po utakmici 4,82, a crvenih 0,33.

Prema kladionicama, favorit susreta je Francuska na koju je koeficijent 2,04. Na pobjedu Danaca koeficijent je 5,25, a na remi 2,87.

KAKAV OTAC TAKAV SIN

Prije dva dana bilo je točno 20 godina od susreta Danske i Francuske na SP-u 1998. Bila je to posljednja utakmica grupne faze, i Danska je držala sudbinu u svojim rukama. Na golu Danaca tada je bio Peter Schmeichel, a istu ulogu danas će imati njegov sin Kasper Schmeichel. Opet je posljednja utakmica i opet Danska ima sve u svojim rukama. Kakva tradicija...

Australija - Peru

Drugi susret koji će se igrati danas od 16 sati jest onaj između Australije i Perua. Bit će to prvi susret ovih dviju reprezentacija ikada.

Australija je do sada samo jednoj južnoameričkoj momčadi zabila gol na Svjetskim prvenstvima, a igrali su protiv njih tri puta. 

S druge strane, Peru se prvi put susreće s nekim oceanijskim timom na završnim utakmicama SP-a. Igrali su samo protiv Novog Zelanda, ali to je bilo u kvalifikacijskom doigravanju kada su ukupnom pobjedom 2-0 izborili plasman za Rusiju. 

Australija samo jednom, na prethodnih 15 utakmica Svjetskog prvenstva, nije primila niti jedan gol. Dogodilo se to 1974. godine protiv Čilea, kada su odigrali 0-0. U posljednih 12 utakmica primili su barem jedan gol.

Sva tri posljednja gola na Svjetskom prvenstvu, Australija je postigla s bijele točke. Nijedna reprezentacija u povijesti ovog natjecanja nije četiri puta zaredom zabijala iz penala (ne računajući raspucavanja). Danas imaju priliku postaviti novi rekord.

Iako Peru nema nikakve šanse plasirati se osminu finala, igrači će definitivno dati sve od sebe na terenu. Danas ne igraju za bodove, nego za čast. Žele se oprostiti od SP-a pobjedom i tako svojim vjernim navijačima zahvaliti na konstantnoj podršci.

Ovaj susret igrat će se na stadionu Fišt, koji je dio sočijskog Olimpijskog parka. Ime je dobio po planini Fišt, a izgrađen je za potrebe Zimskih olimpijskih igara 2014. godine. Ima kapacitet od 47659 sjedećih mjesta.

Krasi ga krov koji se otvara poput školjke te prema sjeveru gledateljima pruža pogled prema Krasnaja Poljani na Zapadnom Kavkazu, a u smjeru juga pruža se pogled na Crno more.

Ovu utakmicu sudit će Sergei Karasev, domaći sudac iz Rusije. Statistički, po utakmici pokazuje 4,04 žuta te 0,29 crvenih kartona.

Zanimljivo jest da kladionice predviđaju pobjedu Perua, na koji je koeficijent 2,30, dok je na pobjedu Australije 3,20. Koeficijent na izjednačen rezultat jest 3,60.

PERU BEZ FARFANA

Današnju utakmicu propustit će peruanski napadač Jefferson Farfan. On se na treningu sudario sa suigračem te je završio u bolnici s traumatskom ozljedom mozga. Nekoliko minuta bio je bez svijesti te je prevezen u bolnicu, gdje će se, zbog protokola, morati zadržati minimalno 72 sata.

VIDI OVO! Hrvatski dres drugi najljepši na Svjetskom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske