Obavijesti

Sport

Komentari 6

Rijeka je momčad koja vrijedi puste milijune. Transfermarkt procjene Miškoviću su 'zabavne'

Rijeka je momčad koja vrijedi puste milijune. Transfermarkt procjene Miškoviću su 'zabavne'
8

Transfermarketlije pišu svoje, ali Pašalić, Fruk, Labrović, Hodža, Ivanović, Janković, Smolčić, Galešić... Zapravo redom vrijede daleko više od tih teoretskih procjena. Frigan je za to najbolji primjer

VIDEO

Famozni Transfermarkt ovih je dana objavio svoje novoformirane procjene tržišne vrijednosti svih nogometaša pod kapom nebeskom. I čak su i suzdržani Primorci kojima je Rijeka religija, a nogomet doručak, ručak i večera - oduševljeni.

VIDEO: Nova Kantrida - spektakl!

Pokretanje videa...

Nova Kantrida 03:21

Svima je narasla vrijednost, nekima se: udeseterostručila! Gotovo sve što hoda svlačionicom ima (više)milijunsku nogometnu vrijednost. Pašalić, Labrović i Fruk tri i pol milijuna, Hodža i Janković tri milijuna, Selahi dva i pool, Pjaca 1,7, Ivanović milijun i pol, Veiga 1,3, Smolčić i Goda 1,2, Galešić milijun...

I istina, svaki od tih iznosa daleko je izdašniji nego kad su došli na Rujevicu.

Rijeka, dakle, radi svoj uobičajeni fenomenalni posao. Na svakom mercatu prodaje i mijenja momčad, znatno povećava vrijednost svojih (uglavnom jako mladih) igrača i živi od njihove prodaje, a ne skida se iz vrha ili s vrha HNL-a.

Primjer: Matija Frigan

Bukurešt: Europsko prvenstvo U-21, Rumunjska - Hrvatska

Ali opet, kad mu spomenete Transfermarkt... Osmijeh na licu Damira Miškovića i dalje je, kao što je uvijek bio, sarkastičan. Jer web stranice, pa ma koliko specijalizirane bile, pišu neke svoje, a predsjednik i vlasnik Rijeke (doslovno) savršeno dobro zna kakve su zaista istine.

I to od imena do imena igrača koje su njegovi ljudi odabrali, a on amenovao njihovo dovođenje pa ih sad plaća.

Bolji vam primjer od Matije Frigana ne treba. 'Transfertržnica' vidjela ga je kao napadača od milijun i pol do dva milijuna eura vrijednosti. A Mišković je gledao i smijao se. Jer je znao da je to najmanje dvostruki iznos.

Pa ga ljetos prodao za pet i pol (zapravo šest) milijuna eura, a da je igrač htio u Emirate moglo se uzeti i sedam, sedam i pol milijuna. No čovjek koji je sagradio Rujevicu sagradit će, kaže, i novu Kantridu, a Rijeku je pretvorio u prvaka i veliku HNL-snagu, dijametralno je suprotnog karaktera od percepcije koja je o njemu stvorena van Kvarnera.

Selahi 'u ništa'

Na pamet mu ne pada 'zavrtati ruku' igračima ili trenerima za milijun-dva više. Ono što gotovo svi ne shvaćaju je jedna jako jednostavna činjenica: s Damirom Miškovićem treba biti samo iskren i pošten. Radilo se o prosječnoj hrvatskoj plaći nekoga iz klupske radne zajednice ili igraču koji donosi milijune i milijune eura.

Posljednji koji to ne razumije je Lindon Selahi i(li) njegov menadžer koji su krenuli u unaprijed izgubljenu utakmicu: poslovni pregovor s Miškovićem u kojem se jedno kaže i dogovori, a drži figa u džepu. Šanse za uspjeh: nepostojeće. I to više zbog nekorektnosti u odnosu nego 200.000 do 300.000 gore-dolje.

Damir Mišković, riječ je svetinja

HNK Rijeka predstavila trenera Željka Sopi?a

Naravno da i riječki presidente gleda na svaki euro u svakoj od svojih business-relacija, ali ta medalja ima i drugu stranu. Jer Damir Mišković ima i više nego previše dovoljno vlastitog kapitala da u bilo kojim pregovorima u kojima druga strana nastupa 'piz...ski' jednostavno kaže: 'Ako ćeš tako, e onda - ne može'.

To je čovjek koji gubitak od npr. pet milijuna eura može otresti kao da prosječnom Hrvatu iz novčanika ispadne pet eura. I istodobno čovjek koji u poslu svoju riječ drži svetom obvezom.

Dinamo 'u ništa'

Rijeka i Dinamo remizirali na Rujevici

Baš je Frigan primjer nedoraslosti onih koji su s njim htjeli sklopiti posao. Dinamo je zimus Matiju mogao dobiti za dva do dva i pol milijuna eura i četiri igrača koji su tada na Rujevici bili kao posuđeni nogometaši iz Dinama (Janković, Dilaver, Marin i Jurić).

Ali... U Rijeci se savršeno dobro zna tko pije, a tko plaća dok je Dinamo već neko vrijeme u upravljačkom limbu, dvorskim borbama i kadrovskim promjenama. Pa se na ljeto sudario s novom realnošću i istinu 'Dečko sad vrijedi najmanje pet milijuna eura' otpuhnuo kao pokušaj totalno nerealne zarade preko leđa maksimirske blagajne.

Primjer: Hrvoje Smolčić

FC Aberdeen - Eintracht Frankfurt

Kako je to završilo, svi znamo. Frigi u Westerlo za zapravo: šest milijuna (dva i pol odmah, tri milijuna u roku od godinu dana i - još pola milijuna kad Frigan ili zabije 10 golova ili odigra 50 utakmica za svoj belgijski klub). Dok ga je Transfermarkt procjenjivao na cca. dva i pol milijuna.

Ili npr. stoper Hrvoje Smolčić čiju su vrijednost transfermarketlije brojale u par stotina tisuća eura, a Rijeka dečka transferirala u Bundesligu. U Eintracht. Za dva i pol milijuna.

I sad se vratimo na početak ovog teksta.

Pašalić, Fruk, Labrović...

Susret Latvije i Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo

Čitati kako npr. Paša i Fruk vrijede tri i pol milijuna (uz sav dužan respekt ljudima i algoritmima koji donose te procjene), to je - smiješno.

Nije stvar samo u onoj staroj 'igrač vrijedi onoliko se za njega nudi, a ne koliko je netko stavio na papir' nego o jednostavnoj procjeni bilo koga tko je koju godinu zagrebao barem prvi sloj ispod površine modernog nogometa.

Labrović, Fruk, Pašalić, Hodža, Ivanović, Janković, Smolčić, Galešić... Sve su to dečki između 20 i 24 godine. Dobar dio njih A ili U-21 reprezentativci svjetske nogometne sile koja se zove - Hrvatska.

I 'ajde sad sami sebi recite: mislite li da postoji ozbiljan i bogati inozemni klub koji će pred Rijeku doći s prijedlogom: 'Vi nama Marca Pašalića, a mi vama... Tri i pol milijuna eura'???

Kantrida i još jača Rijeka

Nećemo u detalje od igrača do igrača, ali svi su ti iznosi u aktualnoj nogometnoj realnosti zapravo daleko bliže svojim dvostrukim vrijednostima od istaknutih. Ovisi od primjera do primjera. Za neke se odmah može dobiti ipak manje od dvostrukog iznosa, a za neke i više od duplo.

I to je realnost. I zato Mišković kad mu spomenu Transfermarkt reagira s osmijehom 'Ma samo nek oni pišu svoje'. On u međuvremenu ide prema ojačavanju momčadi i gradnji - drugog stadiona u svom gradu.

Teoretičari bilo kog zanata i provenijencije o tome mogu samo govoriti ili pisati. Pa ili kritizerstvom preko Miškovićevog imena stjecati jeftine i jako kratkoročne poene ili bar pokušati sagledati istinu i sve što je Rijeka pod njegovim vodstvom napravila u (za koji mjesec) proteklih 11 godina.

A napravit će, vrlo brzo, još puno više!

Mišković: Zdravlje, naslov i kup! Sopić: Što želim u novoj godini? Pa da budemo prvaci, normalno
Mišković: Zdravlje, naslov i kup! Sopić: Što želim u novoj godini? Pa da budemo prvaci, normalno
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao