Sport

Komentari 2

Rijeka prijavljena zbog hukanja Limi, Hajduk zbog skandiranja

Rijeka prijavljena zbog hukanja Limi, Hajduk zbog skandiranja

Nakon 30. kola HNL-a su delegati u Kranjčevićevoj i Koprivnici zabilježili kršenje Disciplinskog pravilnika HNS-a za što ih najvjerojatnije čekaju kazne

Drugo kolo s gledateljima na stadionima nakon korona krize nije prošlo bez incidenata. Na utakmici između Lokomotive i Hajduka (3-2) odigranoj u Kranjčevićevoj navijači Hajduka skandirali su 'oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati' te ih se za to tereti po članku 88. Disciplinskog pravilnika.

Rijeka je zbog prekršaja protiv istog članka bila prijavljena i u 2. kolu protiv Lokomotive kad je kažnjena s 10 tisuća kuna, dok je Hajduk nakon derbija s Dinamom na Poljudu kažnjen s dvije utakmice bez gledatelja i sa 40.000 kuna.

Organizacija utakmice prema Propozicijama te sukladno preporukama HZJZ-a. Svi upisani igrači s pravom nastupa. Sukladno čl. 15 Propozicija domaćin prijavio igrače sa br. 12, 2, 6, 7, 10 i 15, a gost igrače sa br. 25, 2, 4, 6, 8 i 19. Licence službenih osoba uredne, svi upisani nazočni za vrijeme utakmice. Licencirani treneri vodili svoje momčadi. Dežurno medicinsko osoblje bez potrebe za ozbiljnijim intervencijama. Na utakmici korištena VAR tehnologija. U 8. min. skupina gostujućih navijača skandirala “HNS pederi nogomet ste sjebali”. U 67. min. manja grupica gostujućih navijača oglasila se huktanjem prema domaćem igraču s br. 19. usprkos naporima domaćina i objavi službenog spikera distanca među gledateljima na tribini nije u potpunosti ispoštovana. Sukladno čl. 54 1/a DP HMS-a prijavljujem domaću momčad zbog akumuliranih disciplinskih mjera. Ponašanje svih ostalih sudionika korektno - stoji u zapisniku utakmice.

Poduži je zapisnik bio na utakmici Lokomotive i Hajduka, a 'bili' će vjerojatno dobiti novu kaznu zbog spomenutog Torcidinog skandiranja.

Utakmica je organizirana u skladu sa Propozicijama natjecanja za prvenstvo HT Prve lige za natjecateljsku 2019/2020 te sukladno odluci izvršnog odbora HNS-a o izmjenama istih propozicija od 12.06.2020, uz primjenu propisanih epidemioloških mjera stožera civilne zaštite RH i sukladno obaveznim uputama Radne skupine HNS-a za pripremu nastavka natjecanja. 90 minuta prije početka utakmice održan sastanak pred utakmicu kojem su nazočili Igor Bartolović kao odgovorna osoba NK Lokomotiva za epidemiološke mjere, Miroslav Marković kao časnik za sigurnost HNS-a te Draženko Kovačić kao kontrolor suđenja. Na sastanku pred utakmicu u cijelosti definirane sve epidemiološke mjere sukladno uputama stožera civilne zaštite RH i sukladno obaveznim uputama Radne skupine HNS-a za pripremu nastavka natjecanja, uključujući i upute za broj i raspored gledatelja. Prije početka utakmice predstavnici klubova predali delegatu popis igrača sa datumom obavljenog liječničkog pregleda, a koji popisi su potpisani od strane ovlaštenih osoba za zastupanje kluba te je uz ime i prezime igrača sadržan Comet ID broj te datum obavljenog liječničkog pregleda. Prije početka utakmice od strane delegata utvrđeno da je klub domaćin poduzeo sve radnje kako bi se tehničkoj ekipi VAR sustava omogućili neophodni uvjeti za rad. Sustav brojača ulaznica i sustav personaliziranih ulaznica u funkciji. Tijekom utakmice nisu ispoštovane epidemiološke mjere u odnosu na preporučenu fizičku udaljenost između gledatelja od 1,5m budući je većina gledatelja međusobno sjedila na manjoj udaljenosti a osobito na istočnoj tribini gdje je bilo nazočno 500 pripadnika Torcide. Na istočnoj tribini od strane navijačke skupine Torcida u 29., 44., 45., te 54. minuti zapaljena po 1 baklja koje su izgorjele na tribini. U 71.minuti od strane iste navijačke skupine zapaljeno 15 baklji, 4 dimne kutije i 5 bljeskalica s time da su 1 baklja i 1 bljeskalica bačene u teren za igru. U 73.minuti od iste navijačke skupine zapaljena 1 baklja koja je izgorjela na tribini. U 44.minuti od strane iste navijačke skupine pjevano “u Vukovaru, hrvatskom gradu, četnici su mnogi ostavili bradu” te nastavno na istu pjesmu u 45. minuti skandirano ” oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”. U 49.minuti ista navijačka skupina skandirala “HNS pederi, nogomet ste sjebali” te “Šukeru Turčine, napuši se kurčine”. Na današnjoj utakmici, od strane HZJZ provedena je dopinška kontrola u misiji N-0090-2020 (igrač br.8 NK Lokomotiva i igrač br.55 HNK Hajduk). Sve obveze prema medijima ispoštovane po završetku utakmice sukladno propozicijama.