Obavijesti

Sport

Komentari 13

Riješio se Wengera, a sad će i Bobana: Tko je Ivan Gazidis?

Riješio se Wengera, a sad će i Bobana: Tko je Ivan Gazidis?
7

Južnoafrikanac grčkog porijekla bio je suosnivač MLS-a koji je u Americi kovao zanat poslovnjaka, a u Arsenalu je osvojio tek tri kupa. Bobanovo priznanje o radu iza leđa nije mu sjelo i za Hrvata više nema mjesta

VIDEO

Ivan Gazidis (55) u fokusu je talijanske sportske javnosti ovih dana nakon što je, bez znanja Zvone Bobana (51) i Paola Maldinija (51), dogovorio dolazak u Milan Ralfa Rangnicka (61) i preuzimanje uloge trenera i sportskog direktora kluba.

Boban se pobunio oko toga u intervjuu za Gazettu dello Sport rekavši kako mu predsjednik uprave radi iza leđa, a nakon sastanka u Casi Milan postalo je jasno da će se Gazidis zahvaliti bivšem "vatrenom" na suradnji.

Pokretanje videa...

01:08

- Najgore je što se ovaj destabilizirajući trenutak događa tijekom trenutka kada momčad napreduje i možete vidjeti naporan rad Stefana Piolija. Ne dati nam niti upozorenje je potez bez poštovanja i elegancije. To nije Milanov način, ili barem ne ono čega se mi sjećamo kao Milanov način - rekao je Boban.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tko je uopće Ivan Gazidis?

Rođen je u Južnoafričkoj Republici, u Johannesburgu, grčkog je porijekla, ali preselio se u Englesku još kao dijete, s četiri godine, i odmah pokazao interes za sport. Igrao je nogomet u Manchesteru, City je bio njegova ljubav, i svirao bubnjeve u školskim bendovima.

Diplomirao je pravo na čuvenom Oxfordu i u Sjedinjenim Državama počeo ulaziti u nogometni biznis pa je tako bio jedan od osnivača američkog MLS-a 1994., kasnije i zamjenik povjerenika, fokusirajući se na poslovanje i marketing lige.

Gazidis se u Europu vratio na velika vrata početkom 2009., postavši izvršni direktor Arsenala. Naslijedio je Keitha Edelmana, čovjeka pod kojim su "topnici" osvojili dva Premiershipa, a on to nije uspio ponoviti. Jedini su mu trofeji bila tri FA kupa 2014., 2015. i 2017.

Gazidis je uspio u svome planu: 'Boban i Maldini dobili otkaz'
Gazidis je uspio u svome planu: 'Boban i Maldini dobili otkaz'

Štoviše, klub je uglavnom završavao na neslavnom četvrtom mjestu, a u Europi je najdalje dogurao do četvrtfinala u Gazidisovoj drugoj sezoni 2009/10.

S druge strane, kad je trebalo posegnuti u džep i dovesti prava pojačanja na Emirates, Gazidis se tu nije iskazao. I zato je nailazio na žestoke kritike navijača. Kao šlag na tortu nezadovoljstva došla je objava o raskidu ugovora s legendarnim Arseneom Wengerom i njegovim pomoćnikom, Hrvatom Borom Primorcem, na kraju sezone 2017/18., nakon 22 godine na klupi.

Doveo je Unaija Emeryja kao njegovu zamjenu, ali taj se potez nije pokazao dobrim. Španjolac je otišao nakon samo jedne sezone, a prije njega i Gazidis je pokupio stvari i u prosincu 2018. otišao u Milan podići još jednoga posrnulog diva.

Do Lige prvaka nije došao, a Milan je prošle sezone bio peti i zbog toga je bio razočaran. Naknadno su, zbog problema s financijskim fair playom, u dogovoru s Uefom "rossoneri" odustali od nastupa u Europskoj ligi.

U klub je, kao šef nogometnih operacija i pomoćnik tehničkom direktoru Paolu Maldiniju, došao Boban. Napustio je unosnu poziciju u Fifi zamjenika generalnog tajnika.

Boban: U Milanu postoje dvije strane! Ja u to nisam vjerovao
Boban: U Milanu postoje dvije strane! Ja u to nisam vjerovao

- Kada me Paolo nazvao, odmah sam sjeo u auto i usred noći došao kod njega doma da vidim kako stoje stvari, kakvi su planovi i... Nisam mogao Maldiniju i Milanu reći "ne" - govorio je Boban s entuzijazmom prošlo ljeto.

S Maldinijem u tandemu u klub je doveo nekoliko jakih imena, prije svih Zlatana Ibrahimovića (38) kojega Gazidis, na čiji je transfer godinu dana ranije Gazidis stavio veto jer je, eto, prestar. A s njim u momčadi počeo je zimski preporod momčadi.

Prvi dio sezone bio je slab za "rossonere", ali Zlatan je pokrenuo stvari, razigrao se i Ante Rebić, klub je opet blizu ulaska u Europu i ušao je u polufinale kupa. A onda je, Bobanu i Maldiniju iza leđa, Gazidis odlučio da će Rangnick preuzeti njihovo mjesto i izazvao pobunu na San Siru.

- Nisam mislio da ću to reći, ali u Milanu postoje dvije strane - priznao je Boban koji će se, prema svemu sudeći, na ružan način rastati s klubom kojemu je toliko dao zbog odluke čovjeka koji možda jest vrhunski biznismen, ali nema nogometnog iskustva - ni osjećaja prema klupskim legendama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića