Obavijesti

Sport

Komentari 20

Robbery: Fantastičnom dvojcu u Bayernu je sve podređeno...

Robbery: Fantastičnom dvojcu u Bayernu je sve podređeno...
13

Bayern se po drugi put u tri godine plasirao u finale Lige prvake, a većinu sezone zdrav im je bio pakleni dvojac na krilima, Ribery i Robben, nazvan i 'Robbery'...

VIDEO

Bayern je s oduševljenjem najavio dolazak nizozemskog reprezentativca Arjena Robbena, no više od njegovih 38 golova u dvije sezone u dresu Bavaraca obilježile su njegove ozljede.

O njemu su od kada se pojavio u PSV-u govorili kao o velikoj nogometnoj superzvijezdi, ali iako je pokazao neizmjeran talent i bio presudan kako u klubovima u kojima je igrao tako i u reprezentaciji Nizozemac je prečesto morao napuštati travnjak uslijed ozljeda. 'Kristalni čovjek' nizao je ozljede i na svojim nogometnim počecima, dok je još igrao za svoj prvi klub, Groningen.

- Prozvali su me 'biciklist iz Groningena' jer sam se svaki dan vozio 12 kilometara na trening biciklom. Ali uvijek po ravnici - naglasio je Robben istaknuvši kako mu to nije pomoglo da ojača i očvrsne.

No minhenskom Bayernu zdravstveni problemi Nizozemca nisu jedini koji zadaju glavobolju. Ozljede jednakim tempom stižu van Buytena, Olića, ali i jednog od najvažnijih igrača u momčadi, Francka Riberyja.

Jupp Heynckes koji je od ove sezone zasjeo na klupu Bayerna nikako da ugleda svoju idealnu momčad na okupu. No iste muke s ozljedama igrača imali su i njegovi prethodnici.

Robben je pomalo Messi, pomalo Ronaldo. Može s lakoćom proći obranu, a može zabiti iz daljine, kaže Nerlinger

- Van Gaal ne sluša tuđa mišljenja i vrlo je teško razgovarati s njim. Klubovima u današnje vrijeme protagonizam jedne osobe ne pomaže, bitan je zajednički rad – za brojne izostanke predsjednik Bayerna Uli Hoeness krivio je tadašnjeg trenera.

Nakon odlaska van Gaala nije se mnogo promijenilo, igrači su kao na traci ulazili i izlazili iz ordinacije klupskog liječnika.

Najveće muke Bavarcima zadavao je ipak drugi Nizozemac, onaj kojeg su doveli s toliko oduševljenja očekujući da će se iskazati na terenu. Robbena je upravo njegova podložnost ozljedama koštala odlaska iz Chelseaja i Real Madrida. Oba predsjednika, i Florentino Perez i Roman Abramovič izgubili su strpljenje s igračem koji je više vremena provodio izvan travnjaka nego na njemu i koliko god briljantan bio, nije im mnogo značio.

- On je pomalo Messi, pomalo Ronaldo. Može s lakoćom proći obranu, a jednako tako može zabiti iz daljine. Brz je poput Potrugalca, ali je mentalno mnogo jači. On želi biti presudan u igri momčadi jer kad nikome to ne uspijeva, on postiže gol - nahvalio ga je Bayernov sportski direktor Nerlinger.

Rizik Bayerna isplatio se i činilo se kako su četiri godine u kojima se Robben konstantno borio s povredama ostale iza njega. Kada je stigao u Bayern 2009. godine na noge ga je ponovno osovio Hans-Wilhelm Muller Wohlfarth, sportski liječnik koji je učinio čuda i za Stevena Gerrarda, Ronalda, ali i Tysona Gaya i Usaina Bolta.

Manchester je ponudio sedam milijuna eura za Robbena, a za to je mogao dobiti samo potpisani dres, kažu u PSV-u

- Manchester United učinio je veliku pogrešku kada ga nije kupio, ali njihova ponuda od svega sedam milijuna eura bila je dovoljna tek da kupe njegov potpisani dres - izjavio je predsjednik PSV-a Harry van Raaji.

No stare ozljede ipak su uzele danak na Nizozemcu kojem je nakon tek mjesec dana u Bayernu popustilo koljeno. Robben nije dugo izbivao s travnjaka, ali za pravu formu igrač i klub morali su čekati drugi dio sezone. Vratio se nakon zimske stanke i zaredao četiri spektakularna mjeseca u dresu Bavaraca zabivši 16 golova u 24 nastupa. Bayern je osvojio dvostruku krunu, naslov prvaka i kup Njemačke, a Robben je proglašen najboljim igračem sezone.

- Nisam igrač koji će samo sjediti i čekati plaću na računu. Za mene je ovo ozbiljna igra - nije nikada skrivao svoju predanost Robben.

Blistava godina 'kristalnog čovjeka' završila je opet zbog istog razloga, problema s koljenom i ozljede tetive koju je zadobio na prijateljskoj utakmici nizozemske reprezentacije. Robben je tako propustio veći dio Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Vratio se tek u posljednjem susretu u skupini protiv Slovačke, a briljirao je i u dvoboju s Urugvajem, kao i u finalu protiv Španjolske koje je Nizozemska na kraju izgubila. Ozljeda zadobivena prije SP-a pogoršala se i sezona u Bayernu za igrača je bila odgođena.

Heynckes je u momčad vratio zabavu koja je s van Gaalom nestala, kaže Ribery koji se nije slagao s Van Gaalom

- Kad vidim da mi protivnik stiže s namjerom da napravi prekršaj ili mi ukliže ja se ne odmičem, pa nisam neka plačljiva curica da ne znam primit udarac - izjavio je Robben.

Upravo su ga tvrdoglavost i borbenost koštale brojnih, bespotrebnih ozljeda. Mogao je postići mnogo više da je samo bio zdrav. Nogometni su znalci uvjereni da ga je upravo to stajalo osvajanja Zlatne lopte.

Njemački je klub dvije sezone ranije doveo još jednog važnog igrača, Francka Riberyja, s kojim su ozljede bile jednako nemilosrdne. Oba su igrača prošla sličan put u Bayernu, započeli sezonu s ozljedom, a potom briljirali, zaključujući sezonu kao prvaci, ali i najbolji igrači Bundeslige.

- Spreman sam zaigrati za trenera Heynckesa. On je u momčad vratio zabavu koja je s van Gaalom nestala - čekao je s nestrpljenjem početak Bundeslige Ribery.

U novu sezonu Bayern je morao krenuti bez Riberyja kojeg je zaustavilo istegnuće ligamenata gležnja, ali strpljivo čekajući njegov oporavak i konačno formiranje idealnog tandema, između njega i Robbena.

- Robben je od životne važnosti za Bayern. Klubu trebaju dva takva igrača. Ribery i Robben dodatni su šećer u već odličnoj momčadi. Svatko bi htio imati dva takva igrača u svojim redovima - istaknuo je njihovu vrijednost za klub i Franz Beckenbauer.

Robbery nikako da zaigra zajedno, problemi s ozljedama i trenerom...

No važni igrači ipak nisu uspijevali zaigrati zajedno. Ozljeda lijevog koljena ponovno je zaustavila Riberyja, a zbog čestih muka s tetivama i istegnućima propustio je i veći dio sezone. Prošlo je prvenstvo Ribery po prvi puta započeo posve zdrav, ali već nakon nekoliko kola gležanj ga je opet izdao i Francuz je morao ostati čak dva mjeseca izvan travnjaka.

- On se uopće ne trudi. Nije požrtvovan igrač. Nije predan i nemam velikih očekivanja od njega - rekao je tadašnji trener Bayerna van Gaal.

Usprkos odnosa s trenerom i njegovih riječi tek oporavljeni igrač htio se dokazati, ali već je nekoliko susreta bilo dovoljno da se problemi s njegovim ozljedama ponovno pojave. Mučni gležanj nije zaustavio Riberyja ni na početku ove sezonu. Iako su ga već na pripremama s travnjaka morali iznijeti na nosilima, Francuz je propustio tek jednu službenu utakmicu.

- Sezona 2010. za mene je po svemu bila pravi užas. Ne mogu ni nabrojati ozljede koje su me mučile. Imao sam problema i sa svojim privatnim životom, ali i s ponašanjem na terenu. Razočarao sam mnoge i sebe i žao mi je zbog toga - izjavio je nakon za njega bez sumnje najgore sezone Ribery.

Zbog upale pubične kosti je morao propustiti kvalifikacijske susrete reprezentacije za Euro 2012. te je nakon povratka u Njemačku povrgnut operaciji. Za Robbena je to bilo novih mjesec dana daleko od nogometnih terena. Posljednja ozljeda igrača uznemirila je duhove između kluba i reprezentacije koji su se međusobno krivili za pogoršanje njegova stanja.

Za finale su zdravi i maltretirat će Chelsea

Ipak, Bayernov dvojac pupularno nazvan 'Robbery' nekako je dogurao zdrav do kraja sezone, a upravo se na njihovoj suradnji s Mariom Gomezom Bayern i progurao do finala Lige prvaka. S njima dvojicom sastav izgleda potpuno drugačije jer sve je podređeno igri koja odgovara Robbenu i Riberyju. I dok Robben češće s desne strane ulazi u sredinu i zabija, Ribery se orijentirao na prodore lijevom stranom i asistiranju Gomezu koji je ove sezone pokazao da je strašan napadač. Kako god bilo, Chelseaju neće biti lako s paklenim 'Robberyjem'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu