Obavijesti

Sport

Komentari 74

Hajduk dogovorio novi ugovor s dijamantom: 'Idemo po naslov'

Hajduk dogovorio novi ugovor s dijamantom: 'Idemo po naslov'
2

Odličan je osjećaj produžiti ugovor s ovim velikim klubom. Drago mi je što je i moja obitelj danas tu sa mnom, stvarno je ovo velika čast, kazao je Rokas Pukštas nakon što je potpisao produženje ugovora s Hajdukom

VIDEO

Mnoge hajdukovce podsjetio je na Marija Pašalića, a mnogi će reći da ima i odlike Arijana Ademija. Neumorni trkač ogromnih pluća, borac s pozitivnom drskošću za kojeg nema izgubljene lopte, a glavni forte mu je ulazak iz drugog plana, kao navedenoj dvojici, ali sjajna skok igra i fenomenalna fizička sprema. S kim god ga uspoređivali, neminovno je kako je Hajduk dobio novu zvijezdu.

Pokretanje videa...

hajduk 01:02

Mislav Karoglan rekao je kako ne može zamisliti Hajduk bez Rokasa Pukštasa (19). I nije to samo floskula kako bi se dodvorio navijačima koji ga obožavaju, već je to činjenica. Riješio je derbije protiv Dinama i Rijeke na početku sezone pa propustio dva mjeseca zbog ozljede koljena. U međuvremenu je klub upao u veliku krizu, Ivan Leko dobio otkaz, a Rokas konačno oporavio. I eto rezultata, Splićani su povezali četiri pobjede pod novim trenerom Karoglanom i opet se vratili na prvo mjesto.

Zagreb: Dinamo i Hajduk bore se za prvi trofej u sezoni u susretu SuperSport Superkupa

Pukštas je igrač kakvih je malo u HNL-u. Klasični box to box veznjak, ali koji može pokriti više pozicija. Jednako je dobar u obrani i napadu, no njegova najveća prednost je što stalno uči. Upija savjete trenera i suigrača, pohodi nogometne seminare i individualno radi na sebi. Nikada nije zadovoljan trenutnim, želi napredovati i svakodnevno radi na nedostacima. To je ono što vrhunske nogometaše odvaja od prosječnih. 

Tek mu je 19 godina, ali već sada je jedan od najboljih igrača Hajduka. Na Transfermarktu vrijedi tri milijuna eura, ali jasno je svima da će ga 'bili' jednog dana prodati za puno veći iznos. Hajdukova realnost je da mora prodavati svoje dijamante kako bi uredno poslovao, no navijači se nadaju da će Pukštas, za razliku od brojnih njegovih prethodnika, ostaviti trag na Poljudu prije odlaska u jači klub. Prvi korak je napravljen, a to je da su Splićani s mladim Amerikancem dogovorili novi ugovor do 2027. godine,

- Rokas je u našu Akademiju stigao 2020. godine putem talent skautinga te je od tada postigao veliki napredak u svim segmentima nogometne igre. Posjeduje iznimne kvalitete i to je razlog zašto smo ga već u proljetnom dijelu 2022. godine priključili prvoj momčadi. Član je U-20 reprezentacije SAD-a te U-23 Olimpijske reprezentacije SAD-a. Prema svim pokazateljima radi se o vrlo kvalitetnom te još uvijek razvojnom i vrlo perspektivnom mladom igraču. Moderan je profil centralnog i ofenzivnog (box to box) veznog igrača koji pokazuje sklonost postizanju golova. Kod njega je vidljiva značajna progresija kvalitete igre, a proces adaptacije na seniorsku razinu bio je kratak zbog njegovih igračkih i mentalnih karakteristika - istaknuo je ovom prilikom sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

Rokasova obitelj doputovala je iz SAD-a kako bi prisustvovala ovom velikom trenutku. Na Poljud su stigli njegov otac Mindaugas, majka Živile i sestra Gabija.

- Odličan je osjećaj produžiti ugovor s ovim velikim klubom. Drago mi je što je i moja obitelj danas tu sa mnom, stvarno je ovo velika čast. Sretan sam zbog novog ugovora, ali sada je vrijeme za nastaviti s radom i fokusirati se na naše ciljeve u ovoj sezoni. Svima nam je cilj osvojiti prvenstvo i dat ćemo sve od sebe da to i učinimo - poručio je Pukštas.

Kako je mladi Amerikanac zaludio hajdukovce

Amerikanac litavskog porijekla u Split je stigao u ljeto 2020. godine kao 16-godišnjak željan učenja i uzleta u europskom nogometu. Prošao je probu pa su ga smjestili među kadete. No, odskakao je od vršnjaka i vrlo  brzo je preselio u juniore. Dokazao se u momčadi koja je dvaput zaredom osvojila naslov prvaka, a sjajne partije nisu prošle nezamijećeno u očima bivšeg trenera Hajduka Valdasa Dambrauskasa kod kojeg je Rokas debitirao u travnju prošle godine protiv Hrvatskog dragovoljca. S juniorima je igrao, sa seniorima trenirao. Takva praksa nastavila se i kroz prošlu sezonu, gdje čak i nastupao za drugoligaša Solin.

Split: Utakmica 2. kola SuperSport HNL-a između HNK Hajduk i HNK Rijeka

Jedna utakmica s juniorima, trening sa seniorima Hajduka pa utakmica u drugoligašu. Mladom Amerikancu litavskog porijekla ništa nije predstavljalo problem. Htio je samo učiti, upijati i razvijati se. Takav stav, metalna volja i čudesna radna etika pretvorile su ga u prvotimca Hajduka sa svega 18 godina.

To je postao još prošle sezone, a njegov uzlet krenuo je nakon što je u studenom zabio gol Slaven Belupu. Ubrzo se učvrstio u prvom sastavu i postao jedan od najboljih igrača kojeg žele mnogi europski klubovi, no u njegovim mislima zasad je samo Hajduk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići