Obavijesti

Sport

Komentari 7

Romantika na talijanski način: Hrvat je sudionik čudesne priče

Romantika na talijanski način: Hrvat je sudionik čudesne priče
4

Parma, sinonim za romantiku u talijanskom nogometu, trenutno vodi jaku bitku za povratak u drugu ligu. Kako situacija izgleda izbliza, otkrio nam je Hrvat u redovima Parme, golman Marijan Ćorić

VIDEO

Parma, talijanski grad na sjeveru u pokrajini Emilia-Romagna broji oko 190 tisuća stanovnika. Rijeka Parma dijeli grad na dva dijela, a samo je mjesto dobilo ime po etruščanskom imenu za okrugli štit - Parma.

U nogometnom svijetu, ovaj klub predstavlja također svojevrsni štit djelujući čvrsto i otporno prema svim nedaćama koje ih napadnu. Uvijek pronađu načina za ponovno podizanje iz pepela.

Baš je zbog toga u posljednja dva desetljeća stekla mnoštvo simpatizera, dok je u Hrvatskoj je postala popularna u vremenima dok je u njoj nastupao legendarni Vatreni, Mario Stanić od 1996. do 2000.

Pored njega, Parmine boje branili su između ostalih Buffon, Cannavaro, Thuram, Veron i Crespo. Svoj su vrhunac imali 1999. godine u Moskvi osvajanjem četvrtog europskog trofeja.

U finalu Kupa Uefa pao je Marseille 3-0, a tu moćnu Parmu s posebnim zadovoljstvom pamte istinski nogometni sladokusci. Nažalost, pamte se i teška vremena koja su uslijedila godinama poslije.

Novo 'uskrsnuće' kluba počelo je u ljeto 2015. godine nakon što je Parma zbog bankrota transferirana u četvrtu ligu. Uspjeli su odmah izboriti plasman u Serie C iz kojeg ambiciozno pucaju prema drugom talijanskom nogometnom razredu, a jedan je Hrvat dio cijele čudesne Parmine priče u posljednje dvije sadržajne sezone.

Marijan Ćorić (21) bio je rezervni golman Parme u sezoni 2014./2015., crnoj sezoni za klub koji je morao 'umrijeti' da bi ponovo 'stao na noge'. On je kao junior Istre 1961 2013. godine preselio u Parmu gdje je prvo branio za Primaveru (mladu momčad).

Ćorića trenira čovjek koji je otkrio Buffona

Postao je potom rezerva Antoniju Miranteu u seniorskoj konkurenciji tada prvoligaša Parme, a imao je i kratku avanturu u Speziji.

Kroz razgovor nam je otkrio kakva je situacija u klubu, koji su klupski ciljevi te posebnu anegdotu koja pretprošle sezone zaprepastila nogometnu Europu.

U Parmu se vratio minulog ljeta gdje mu je trener poznati Ermes Fulgoni, u Italiji poznat kao jedan od najboljih golmanskih trenera. On je otkrio Gianluigija Buffona i Salvatorea Sirigua.

- Opravdava status jednog od najboljih, u to sam se uvjerio. Izbacio je niz sjajnih golmana. Uživam raditi s njime i mislim da ću jako napredovati uz njega - rekao je Ćorić.

Ćorić je Vodnjanac, dok za Parmu tvrdi da mu je kao drugi dom.

- Parma je lijep i miran grad sa ljudima koji žive za povratak kluba gdje mu je mjesto, u Serie A - jasan je Marijan.

Klub je trenutno član Lega Pro - Girone B, odnosno trećeg kvalitativnog ranga gdje okupira treću poziciju uz 25 osvojenih bodova poslije 13 odigranih kola. Bassano i Venezia imaju 26 na diobi prvog mjesta.

Klupski uvjeti na razini Serie A

Ciljevi kluba, dakle, sasvim su jasni.

- Naravno, cilj je ulazak u Serie B. Trenutno smo u samom vrhu i vjerujem da ćemo doći do željenog cilja ove godine. Situacija u klubu je odlična, sve je sjajno organizirano i uvjeti su na nivou Serie A - tvrdi Ćorić.

Parma nije trofejan klub poput Juventusa, Milana i Intera, no u sebi je oduvijek nosila 'ono nešto', šarm koji je otključavao sva vrata.

Posebno u drugoj polovici 90-ih - 1997. borili su se za naslov prvaka Italije, a tadašnji Kup Uefa osvajali 1995. i 1999. godine.

Kao takvi, iskaču iz trećeligaških okvira što se, dakako, osjeti.

- Svi su posebno motivirani kad igraju protiv nas, posebno zbog veličine imena koji nosi klub i njegove povijesti - govori nam 204cm visoki golman koji je bio u klubu u njegovim najtežim vremenima.

Natjerali Higuaina na plač

Naime, Parma je 2015. godine doživjela financijski i rezultatski krah koji ju je 'bacio' na samo dno. U toj je sezoni Marijan bio rezervni golman pored neprikosnovenog Antonia Mirantea, a zajedno su prošli niz neugodnosti koje su klub zadesile uslijed prvenstveno financijskih problema.

Ovaj klub, za koji se već na polusezoni znalo kako će doživjeti veliki pad, uspio je na svom Tardiniju dobiti Juventus te odigrati izjednačeno protiv Napolija.

Protiv 'južnjaka' dogodila se i raritetna anegdota u sportskom svijetu.

Neuspjeh je posebno teško sjeo Napolijevom asu Gonzalu Higuainu budući da su se 'partenopei' u to vrijeme borili za plasman u Ligu prvaka, bodovi su im bili nasušno potrebni.

Međutim, Mirante je briljirao pa se Argentinac unervozio i počeo zamjerati domaćima uz rečenicu: 'Što se vi borite, ionako ste ispali, nama trebaju bodovi!' što je razljutilo Mirantea.

- Točno, poslije utakmice se to dogodilo, ali se sve smirilo i kasnije kad su se glave ohladile, Higuain se ispričao Miranteu - otkrio nam je Marijan.

'Cassano je posebna priča'

Svakodnevicu je dijelio s poznatim talijanskim igračima poput Marca Parola, Amaurija i Antonia Cassana. Jedan je ostavio poseban dojam na njega i to onaj koji tvrdi da je spavao s tri tisuće žena.

- Parolo je miran dečko i skroman, kao i Amauri. No, Cassano je posebna priča, ne treba ništa previše o njemu govoriti. Voli se šaliti i stvarno sam imao super odnos s njim - govori nam golman Parme.

S obzirom na svojih 204cm visine, u mladosti je imao sportsku dilemu. Koji sport izabrati?

- Kao mali sam trenirao košarku i nogomet, ali nogomet je ipak pobijedio u toj priči - završio je Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju
Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu