Obavijesti

Sport

Komentari 49

Rudeš je prva liga! I Liverpool im je čestitao na ulasku u HNL

Rudeš je prva liga! I Liverpool im je čestitao na ulasku u HNL
3

NEDOSTIŽNI Dva kola prije kraja prvenstva Rudeš ima sedam bodova više od drugoplasirane Gorice. Donedavno su Rudešu su rivali bili klubovi iz susjednih kvartova, a od iduće sezone će na Dinamo i Hajduk

VIDEO

Nakon 60 godina zagrebački kvart Rudeš probudio se kao prvoligaš. I čija je čestitka stigla prva? Od Liverpoola, peterostrukog prvaka Europe! To je znak da ste napravili nešto veliko...

Prostorije kluba zatvorene, kiša nemilo pada, zrakom se, umjesto mirisa prve lige, osjeti miris roštilja iz klupskog restorana. Uostalom, pljeskavice, lungići i steakovi do jučer su im bili zaštitni znak. Tu se hrane rukometaši Zagreba, a za stolom je bio Luka Šebetić.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

00:11

Ni minute bez pjesme

- Bilo je veliko slavlje, totalna ludnica.. Na povratku iz Solina valjda nije bila ni jedna minuta u autobusu, a da nismo pjevali. Možda bi na koju minutu netko imao potrebu nešto reći i opet bi krenula pjesma - javio se Tomislav Havojić, kapetan Rudeša.

Predsjednik Ivan Knežević dan poslije nije bio u Zagrebu, a sin Tomislav, direktor kluba, došao je u klub oko 14 sati.

- Milijun poziva smo dobili, ma i meni je sve ovo novo - kaže Tomislav, pozirajući ispred Rudešova slogana “Totalno drukčiji od drugih”.

Kad je sudac u Solinu odsvirao kraj, počela je fešta. Koja još traje.

- Znate što mi je prvo prošlo kroz glavu? Prvo kolo, igramo protiv Zagreba. Izgubili smo 5-1 i kreće priča da smo loši, da će Zagreb u prvu ligu, a mi u treću, da Bišćan nije dobar trener. A vidite kako je ispalo - kaže Tomislav Knežević.

Ispalo je sjajno. Jutro nakon povijesnog uspjeha, Rudešom se opet ori “Vau, vau”, zaštitni znak Rudeš dogsa, njihovih navijača. Na utakmice su počeli dolaziti krajem ‘90-ih, a razlog je bio lokalni nogometaš Miljenko Rastočić.

- Bio je malo deblji, pa smo na utakmice išli kako bismo ga bodrili, ali i zezali. A kako je bio veliki vjernik, nazvali smo ga Apostolakis. Čak smo mu napravili i transparent. Iz toga je proizašla navijačka skupina - ispričali su Rudešani.

Rudeš Dogsi i Boysi

Rudeš Dogsi bili su stariji kibici, dok su Rudeš Boysi putovali išli i u Labin, Novalju, Vukovar, Krapinu i mnoge druge gradove, čak i u Australiju, no najveći rivali bili su im susjedni kvartovi - Vrapče i Ponikve.

Kad bi došli u Vrapče, domaći Lunaticsi, koji su ime odabrali zbog blizine psihijatrijske bolnice, vikali bi im: Rudeš Dogs, mijau, mijau, mijau... Od danas rivali im nisu Vrapče i Ponikve, već Hajduk i Dinamo.

Leo Mesarić završio je filozofski fakultet, Ante Tomić studirao je ekonomiju, a na ekonomiji je i Krunoslav Hendija, golman Rudeša. Nema što, akademski obrazovana momčad, kakvih je malo u svijetu.

Kruno Hendija i Tomislav Havojić zajedno su počeli u Dinamu. Bila je to generacija Badelja, Tomečaka, Lovrena, Pivarića...

- Sve smo osvojili, bili smo drugi u Europi, pa treći na SP-u...No putovi su nam se razišli. Ja sam išao u prvo u HAŠK, pa u ZET... Evo, lani sam igrao u regionalnoj ligi u Austriji, u petoj ligi. Može se zaraditi 600-700 eura na mjesec - kaže Kruno Hendija, golman kojem su predviđali sjajnu karijeru.

Velike stvari predviđali su i veznjaku Tomislavu Havojiću, koji je u toj generaciji figurirao kao najveći znalac.

- Čestitali su mi na ulasku u prvu ligu svi iz te generacije, Badelj, Antolić, Pivarić... - kaže Havojić, prvi nogometaš koji je iz Dinama prešao u Lokomotivu! I pokrenuo niz.

Prvu ligu je dosad već igrao s četiri kluba, s Dinamom, Slaven Belupom, Istrom i Lokomotivom. Rudeš će mu biti peti. Igrao je u Latviji, Ferencvarosu... I upravo je s Ferencvarosom protiv Rijeke napravio penal nad Kramarićem.

- A jooj... Znate što, svi se napadači vole baciti. Je, bilo je kontakta, ali Krama se sjajno bacio. Ma sumnjam da je bio penal - rekao je kroz smijeh Havojić, koji je u HNL-u debitirao 12. svibnja 2007. za Dinamo, ušavši umjesto Sammira u Kranjčevićevoj.

Baš u Kranjčevićevoj igrat će i Rudeš iduće sezone.

- Da, a to znači da ćemo stalno igrati u gostima. Međutim, svi vjerujemo da ćemo kroz godinu dana osigurati Rudešu prvoligaške uvjete i da ćemo se brzo vratiti kući - kaže predsjednik Ivan Knežević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener