Obavijesti

Sport

Komentari 7

RuKort daje ti akrila: Teren će u Areni ubrzavati sam od sebe

RuKort daje ti akrila: Teren će u Areni ubrzavati sam od sebe
1

Koeficijent brzine terena trenutačno je 34 od mogućih 50, znači - srednje spor. No kako se bude trošio na treninzima, značajno će se ubrzati i koeficijent će doći do 40

VIDEO

Podloga je sporija nego što smo mislili, ali ubrzat će se nakon treninga, otkrio je Marin Čilić dojmove nakon što je isprobao podlogu u zagrebačkoj Areni.

Zna Marin o čemu govori, a to nam je potvrdio i Davor Šarin, čelnik zagrebačke tvrtke Sport Concept, koja je razvila i proizvela RuKort, teren na kojemu će se igrati finale.

- ITF-ova mjerenja pokazala su da je koeficijent brzine 34, no kako se teren bude trošio na treninzima, bit će brži i do prvog meča već bi trebao doći do 40 - kaže Šarin.

Dopušteni koeficijenti su između 24 i 50. Što je veći, to je podloga brža. S koeficijentom 40 doći će do kategorije srednje brzih podloga.

- Postoji metodologija kojom se brzina podloge prilagođava, ali to je poslovna tajna. Kategorije koje se ispituju i stavljaju u međuodnos su trenje, obnavljanje materijala, brzina horizontalnog i vertikalnog odskoka loptice... Brzina ovisi o tipu i kvaliteti materijala, kao i načinu nanošenja - rekao je Šarin, čija je tvrtka RuKort proizvela 2006. Od tada se koristi na turnirima diljem svijeta, a i službeni je domaći teren Davis Cup reprezentacija Rusije, Srbije, Kazahstana... Dakako, i Hrvatske, koja na njemu igra od 2008.

- RuKortHardTournament napravljen je od dva bazna sloja: PVC podloge u rolama i akrilnih gornjih slojeva koji se nanose u dvorani prije turnira. Za tvrđe podloge akrili se nanose direktno na asfalt. Materijali su iz raznih europskih zemalja, a proizvođači ih rade prema zaštićenim formulama i ugovorima s nama. Zbog tehnologije izrade i troškova cijena terena je prilično visoka u početnom ulaganju, 50-55 tisuća eura, ali investicija je brzo opravdana jer se teren koristi godinama, čak i do deset, ovisno o broju mečeva - objasnio je Šarin napomenuvši kako su upravo ovaj teren u Areni već koristili PBZ Zagreb Indoors te HTS za potrebe Davis Cup i Fed Cup reprezentacije.

- RuKort je mobilni akrilni teren, kakvi su jedinstveni po svojoj tehnologiji. Jednostavno se demontira po rolama i skladišti za sljedeći turnir. Kad se na njega nanesu novi slojevi akrila, dobiva se potpuno novi teren. Naša tvrtka među prvima je u svijetu prepoznala potrebe prilagođavanja akrilnih podloga turnirskom korištenju, a 2011. RuKort je postao prva podloga kojoj je ITF dao dvije zvjezdice, certifikat najviše kvalitete, za teren sagrađen u teniskom centru u Moskvi.

Šarin je pojasnio i razliku između ‘tvrdih’ podloga i zemljanih, zadnjih godina čak i travnatih...

- ‘Tvrde’ podloge su brže. Na njima igrači s jakim servisom, poput Ive Karlovića, mogu u potpunosti iskoristiti svoje prednosti.

Samo lupaj, doktore

RuKort maksimalno zadovoljava zahtjeve igrača po pitanju brzine i odskoka loptice. Karlović bi trebao briljirati. 

Na bržoj podlozi s visokim odskokom Ivo ima puno veće šanse protiv Del Potra, koji je dobio i Murraya u Glasgowu.

Argentinci vršili pritisak

Zbog straha da će podloga biti prebrza, Argentinci su tražili mjerenje prije početka treninga. Ispostavilo se da je sporija nego što su očekivali.

ITF-ov posebni uređaj

Za mjerenje brzine ITF koristi uređaj koji su sami osmislili. U obzir se uzimaju trenje, obnavljanje materijala, brzina horizontalnog i vertikalnog odskoka...

Podloga za šampione

Već pet finala Davis Cupa i Fed Cupa odigrano je na RuKortu. U tim su natjecanjima domaćini više od 60 puta za podlogu odabirali baš hrvatski teren.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti