Obavijesti

Sport

Komentari 6

'Samo politika može izbaciti ruske sportaše, mi to ne želimo'

'Samo politika može izbaciti ruske sportaše, mi to ne želimo'
9

Rusiji oduzimaju razna domaćinstva, ali MOO ni sportski savezi neće kažnjavati sportaše, kaže Mateša i najavljuje da će Hrvatska prihvatiti ukrajinske sportaše

VIDEO

Mi nećemo u Rusiju, zaključili su košarkaši Barcelone, okrenuli se u zračnoj luci i pravac kući.

”Odustajemo od doigravanja KHL-a”, objavili su hokejaši finskog Jokerita, Svjetski skijaški savez skinuo je iz kalendara utrke u Rusiji, kao i Formula 1 onu u Sočiju. A javila se i Uefa:

Pokretanje videa...

24sata na mađarsko-ukrajinskoj granici VIDEO

- Rusija neće ugostiti finale Lige prvaka, novi je domaćin Pariz.

Pragmatična Uefa, doduše, nije raskinula ugovor s ruskim Gazpromom niti se ogradila od tog lukrativnog sponzorskog ugovora, kao što je odmah u četvrtak učinio Schalke skinuvši ime tog sponzora s dresa...

Ali sportski je svijet bez zadrške osudio rusku invaziju na Ukrajinu, čak i odvažniji ruski sportaši iz svijeta odašilju poruke mira, a mnogi su sportovi pokazali mišiće raznim (sitnijim) kaznama Rusiji. Sportaši diljem svijeta na utakmicama pokazuju političke poruke poput simbola Ukrajine i jednostavnih natpisa “Zaustavite rat”. Inače, u mirnim uvjetima, to je kažnjivo. Sad, kad je Rusija počela rat, jesu li ukrajinska zastava i poziv na prekid rata kažnjive (političke) poruke?

UEFA Champions League Group Stage Draw in Monaco

I dok je ukrajinske sportaše rat onemogućio da treniraju, a pogotovo da igraju utakmice na domaćem terenu, hoće li sportski svijet kažnjavati ruske sportaše?

- Evo, upravo smo završili Zoom sjednicu izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora - javio nam se u petak poslijepodne predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i osnivač EOC-a Zlatko Mateša (72).

- Svi, dakako, osuđujemo agresiju te dajemo podršku ukrajinskim sportašima i spremni smo im pomoći na bilo koji način. Svi nacionalni olimpijski odbori spremni smo, ako je potrebno, primiti ukrajinske sportaše da dođu trenirati i boraviti kod nas, i za to izdvojiti neka sredstva. Procjena je da već ima 100.000 izbjeglica iz Ukrajine, razgovarao sam s predstavnicima Moldavije i Rumunjske, Rumunji su spremni primiti nekoliko stotina tisuća izbjeglica i puno ukrajinskih sportaša.

A ima li šanse da MOO ili savezi odluče izbaciti ruske sportaše, klubove i reprezentacije iz natjecanja?

- Olimpijski odbori nisu skloni reagirati politički, većina članica misli, što stoji i u olimpijskoj povelji, da sportaši ne smiju snositi posljedice postupaka svojih vlada. Istina, naveliko se otkazuju sportski događaji u Rusiji, toga će biti još i više, ali to je pitanje organiziranja raznih natjecanja. Ne ide se prema tome da se onemogući ruskim sportašima nastupe. To bi bio najteži stupanj mogućih sankcija i takvu bi odluku morala donijeti politika.

Mogu li takve odluke o izbacivanju nekoga iz natjecanja donijeti sportski savezi ili MOO ima zadnju riječ?

- MOO ima ingerenciju samo nad svojim događanjima, kao što su Olimpijske igre. Za ostala sportska natjecanja savezi imaju autonomiju.

Dok je bjesnio Domovinski rat, sportaši i reprezentacije iz Srbije, države agresora, nisu smjeli nastupati na svim međunarodnim natjecanjima, a sportaši iz Hrvatske i BiH pripremali su se u otežanim uvjetima, domaće su utakmice morali igrati na neutralnom terenu... Podsjeća li vas ova situacija na te početke ‘90-ih?

- Nažalost, sve nas podsjeća na ta vremena, po svemu - zaključio je Mateša.

Sportski su šefovi uglavnom suglasni da je kažnjavanje sportaša zadnja opcija, neželjena. Nastup bez zastave, bez himne, u neutralnom dresu..., sve je bolje nego da sportaši ispaštaju zbog suludih odluka političkih vođa svoje države.

No kriza na istoku Europe već je pogodila sport, a posljedice će biti još veće. Rusija će utakmice playoffa za Svjetsko nogometno prvenstvo igrati na neutralnom terenu, kao i klubovi u svim europskim natjecanjima, mnogi sportaši napuštaju ukrajinske klubove, ondje su prvenstva prekinuta i pitanje je hoće li iduće sezone nastupati u eurokupovima (kao što hrvatski klubovi nisu nastupali u sezoni 1992/93.)...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica