Obavijesti

Sport

Komentari 0

Schumacherov liječnik: Nisam čarobnjak i ne izvodim čuda...

Schumacherov liječnik: Nisam čarobnjak i ne izvodim čuda...
1

Nakon što je Michael Schumacher (50) prebačen u bolnicu u Parizu, priča o liječenju matičnim stanicama odjeknula je poput bombe. Sada se o svemu oglasio i francuski liječnik, te poručio da on "ne eksperimentira"

VIDEO

Nisam čarobnjak i ne izvodim nikakva čuda, rekao je novi liječnik Michaela Schumachera (50), Philippe Menasche.

Sedmerostruki svjetski prvak Formule 1 je na liječenju u Parizu, a kada se otkrilo da je prebačen u novu bolnicu, krenula je priča o gotovo čudotvornim moćima njegovog novog liječnika Menaschea. Naime, brojni strani mediji su tvrdili da je Schumacher podvrgnut terapiji matičnim stanicama i da mu ona daje velike šanse za oporavak. 

Pokretanje videa...

Michael Schumacher 02:18

Međutim, 24 sata je odmah konzultirao hrvatskog neurokirurga prof. dr. sc. Darka Chudyja, kojega su kontaktirali da pomogne legendarnom vozaču. On nam je rekao da su šanse za oporavak minimalne, a s njim se složila i Matilde Leonardi, jedna od vodećih talijanskih stručnjakinja za to područje medicine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim stanicama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svjesnosti poput Michaela Schumachera - rekla je Leonardi prije pola mjeseca, a sada je njezine riječi potvrdio i kardiokirurg, prof. Philippe Menasche.

'Zvali su da spasim Schumija, ali šanse su mu minimalne...'
'Zvali su da spasim Schumija, ali šanse su mu minimalne...'

- Nisam čarobnjak i ne izvodim nikakva čuda. Moj tim i ja ne eksperimentiramo. Taj termin koji se spominje mi uopće ne koristimo i on se kosi s onime što medicina za nas jest - rekao je Menasche u intervjuu La Repubblici.

- Nakon medijskih napisa naš je odjel pao u prvi plan. Dogodila se eksplozija pozornosti, ali situacija se  već normalizirala. Svi su me dolazili tražiti, ali ja ne radim nikakve eksperimente. Što se tiče matičnih stanica još uvijek znamo jako malo, iako je medicina u posljednjih 20 godina dosta napredovala - dodao je.

Eksperimentalnu terapiju opovrgnula i talijanska liječnica

Potvrdio je tako riječi talijanske liječnice Leonardi koja je nakon vijesti o terapiji kojoj je navodno podvrgnut Schumacher i sama dobila brojne upite i zahtjeve od pacijenata.

- Jutros sam primila dva poziva rodbine dva pacijenta koje su željeli da im djeca dobiju istu terapiju kao i Schumacher. Objašnjavala sam im da ne znam ništa o postojanju takvog tretmana. Kad se šire takve vijesti, riskiramo obmanu oboljelih i njihovih najmilijih. Odgovornost je liječnika, ali i medija spriječiti da se to dogodi - rekla je talijanska liječnica koja u tom trenutku nije znala zbog čega njene francuske kolege ne izađu u javnost s informacijom i potvrde da nema nikakvog misterioznog lijeka kojim bi se Schumacher mogao izliječiti.

Dvadesetak dana nakon njenog istupa, javio se poznati francuski kirurg i opovrgnuo sva nagađanja o eksperimentalnoj terapiji.

Schumi? Ne postoji ta terapija. Daju lažnu nadu, to je obmana!
Schumi? Ne postoji ta terapija. Daju lažnu nadu, to je obmana!
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener