Obavijesti

Sport

Komentari 42

Schumi? Ne postoji ta terapija. Daju lažnu nadu, to je obmana!

Schumi? Ne postoji ta terapija. Daju lažnu nadu, to je obmana!
3

Znanost ne funkcionira na takav način. Mi ne radimo u tajnosti, nego dijelimo informacije. Pa obitelji oboljelih dolaze mi i traže terapiju kakvu ima Schumacher. To je obmana, kaže talijanska neurologinja Leonardi

Priča oko zdravstvenog stanja Michaela Schumachera (50) ide dalje. Pojavila se nada da bi se sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 mogao oporaviti nakon tajne terapije matičnim stanicama u Parizu, gdje su ga prošli tjedan prevezli iz njegova doma na Ženevskom jezeru, a prema izjavama medicinske sestre za Le Parisien, nalazi se pri svijesti.

No hrvatski neurokirurg prof. dr. sc. Darko Chudy, kojega su kontaktirali da pomogne legendarnom vozaču, u intervjuu za 24sata rekao je kako su Schumijeve šanse za oporavak minimalne, a tako misli i Matilde Leonardi, jedna od vodećih talijanskih stručnjakinja za to područje medicine.

Pokretanje videa ...

- Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim stanicama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svjesnosti poput Michaela Schumachera - rekla je Leonardi, direktorica istraživačkog centra Neurološkog instituta Besta u Milanu i članica Talijanskog društva neurologa.

'Zvali su da spasim Schumija, ali šanse su mu minimalne...'
'Zvali su da spasim Schumija, ali šanse su mu minimalne...'

Nema znanstvenih podataka o tome

- Informacija koja je dospjela u javnost o bivšem vozaču samo daje lažnu nadu i zavarava obitelji pacijenta - dodala je.

Objasnila je i zašto je uvjerena da terapija o kojoj su izvještavali francuski mediji ne postoji.

- Nema znanstvenih podataka koja potvrđuje postojanje i učinkovitost toga navodnog tretmana. Nema tragova protokola ili sličnog eksperimenta na pacijentima u stanju minimalne svjesnosti.

Zar nije moguće da francuski liječnici tajno rade na novoj terapiji?

- Teško jer znanost ne funkcionira na takav način. Ne radimo u tajnosti, dijelimo informacije. Znanost čine provjerljivi i umnoživi podaci - rekla je Leonardi za MSN.

A view shows the Georges Pompidou hospital where former Formula One world champion Michael Schumacher was admitted, in Paris

Zavaravate članove obitelji oboljelih

Odbacuje mogućnost da se radi o novom slučaju "Stamina", kontroverznom liječenju u Italiji u kojemu su optužili 20-ak osoba da su teške bolesnike liječili staminalnim, odnosno matičinim stanicama iako takvu terapiju država nije odobrila, a sve u svrhu iznuđivanja novca.

- Još nijedan francuski liječnik nije rekao da ima lijek za Schumachera ili za one koji su u istom stanju kao on. Slučaj "Stamina" jako nas je obilježio, Vannoni (psiholog koji je doveo tu metodu iz Ukrajine, op.a.) nije htio objaviti svoj protokol, a susretala sam se s ljudima koji su prodali kuću kako bi si mogli priuštiti takav tretman. Sad kruže vijesti o Schumacheru koje zavaravaju mnoge oboljele i članove njihovih obitelji - kaže.

Informacije o navodnome čudesnom izlječenju dolaze i do obitelji drugih pacijenata u sličnom stanju.

- Jutros sam primila dva poziva rodbine dva pacijenta koje su željeli da im djeca dobiju istu terapiju kao i Schumacher. Objašnjavala sam im da ne znam ništa o postojanju takvog tretmana. Kad se šire takve vijesti, riskiramo obmanu oboljelih i njihovih najmilijih. Odgovornost je liječnika, ali i medija spriječiti da se to dogodi - tvrdi talijanska liječnica.

Schumi redovito odlazi u Pariz u bolnicu, pod lažnim imenom
Schumi redovito odlazi u Pariz u bolnicu, pod lažnim imenom

Može otvoriti oči, micati prstima i plakati

Razjasnila je razlike između vegetativnog stanja i stanja minimalne svjesnosti, u kojoj je Schumi nalazi prema navodima francuskih medija.

- U stvarnosti, koliko znamo, nitko nikad nije rekao suprotno. Pacijenti u Schumacherovu stanju otvaraju oči, mogu pomaknuti glavu kad ih zovete, mogu micati prstima kao odgovor na neko pitanje i, na kraju krajeva, mogu i plakati.

Zašto onda francuski kolege ne kažu da nema misterioznog lijeka?

- Ne znam. Moguće je da poštuju povjerljivost koju je tražila Schumacherova obitelj - rekla je Matilde Leonardi.

Probudio se i nasmijao na vic supruge

Postoji li šansa da terapija matičnim stanicama pomogne u budućnosti, upitala ju je novinarka.

- Nadamo se, ali istina je da ne postoji, barem ne trenutačno. Nažalost, provedene studije o liječenju bolesti matičnim stanicama koje utječu na mozak i koštanu srž nisu dale nadu u oporavak.

Dakle, nema pozitivne budućnosti za Schumachera i pacijente poput njega?

- Ne, nema govora o tome. Istraživanja se nastavljaju i to na nekoliko frontova, ali ne smijemo davati lažnu nadu. Događa se jako rijetko, ali u nekim slučajevima pacijenti se mogu probuditi iz takvog stanja. Postoje dokumentirani slučajevi. Sjećam se pacijenta koji se, nakon četiri godine stanja minimalne svjesnosti, odjedanput nasmijao na vic svoje supruge i onda je počeo razgovarati s njom - zaključila je Leonardi.

Pokretanje videa ...