Sport

Komentari 111

'Batinić mi kaže da nije dobro vidio, pogled mu pokrili igrači'

'Batinić mi kaže da nije dobro vidio, pogled mu pokrili igrači'

Želim vjerovati da je Batinićeva pogreška bila nenamjerna, ali tko će nakon deset godina svega što se u hrvatskom nogometu događalo uvjeriti javnost u to, smatra Ante Kulušić

Iza novog povjerenika za suđenje Ante Kulušića teške su noći s malo sna. Kazneni udarac koji je Damir Batinić dosudio u Vinkovcima opet je otvorio stare rane i brojna pitanja.

Nije Batinić samo pogurao Dinamo prema pobjedi i ostanku u utrci za naslov prvaka, a Vinkovčane gurnuo dublje u ponor prema drugoj ligi, nego je i podsjetio na sve sudačke nepravde, kojih je samo u zadnjih desetak godina bilo jako puno. Unatoč svemu, Kulušić se nije probudio s dilemom 'Što je meni ovo trebalo'.

- Znao sam u što ulazim. Netko je morao podmetnuti leđa, to sam ovoga puta bio ja, i ne žalim. Ni prvi ni zadnji put - kazat će Šibenčanin, koji je čovjek od najvećeg povjerenja čelnika HNS-a, i zato mu je i povjerena ova odgovorna funkcija, koju nitko nije želio prihvatiti.

U startu je želio otkloniti dvojbu je li Batinić pogriješio ili nije.

- Gledao sam utakmicu u društvu kontrolora na seminaru u Medulinu, i u prvi mah pola nas je bilo za to da je bio penal, a pola da nije. No nakon odgledane snimke, dileme nije bilo, jasno je da kontakta između igrača nije bilo, ali čak i da ga je bilo, bio je toliko minimalan, da nije bio dovoljan za kazneni udarac - priznaje Kulušić i dodaje:

- Žao mi je što je tako ispalo, jer Batinić je dobro sudio cijelu utakmicu, ali sada sve pada u vodu zbog kaznenog udarca koji je presudio pobjednika. To je sudbina sudaca.

Odmah nakon utakmice Kulušić je nazvao Batinića, koji je i sam bio svjestan pogreške.

- Kazao mi je da sporni detalj nije dobro vidio, bio je 'pokriven' igračima, što se vidi i iz snimke, kako on naginje glavu u stranu kako bi što bolje vidio duel. Svjestan je da ga je prevario Soudani, koji je pao kao da ga je granata pogodila s tribina, ili kao da mu je u najmanju ruku obrambeni igrač polomio noge! I još nešto, danas smo svi spremni pričati o Batiniću, ali ne o Soudaniju, koji je čist i pošten, i nastavit će igrati kao da se ništa nije dogodilo...

Svjestan je i Kulušić da Batinića nema opravdanja, jer mora suditi samo ono što vidi, a ne ono što misli da se dogodilo.

- Za mene nije sporno da je to bila pogreška, velika pogreška, s kojom ćemo se svi morati još dugo nositi. Želim vjerovati da je bila nenamjerna, ali tko će nakon deset godina svega što se u hrvatskom nogometu događalo uvjeriti javnost u to?! Mi smo odavno prešli tu granicu nepovjerenja u suce, i pitanje je hoćemo li se ikad više vratiti. Suci griješe i u drugim zemljama, ali samo se kod nas sve smatra namjerom. Da naši suci pogriješe kao u Španjolskoj ili Italiji, izbio bi 'treći svjetski rat'!

Kulušić je u prvim intervjuima kazao da sudačke pogreške nitko ne može u potpunosti eliminirati, no ne smije postojati namjera.

- Ako polazimo od toga da su pogreške namjerne, i u korist jednoga kluba, onda to znači da nisu problem ni poznavanje pravila, ni ispunjavanje normi, ni trenutna forma... Ne trebaju nam ni seminari, ni analize... Jedino što nam preostaje je uvesti strijeljanje za sve koji pogriješe, jer ne znam kako ćemo drugačije riješiti taj problem - zaključuje Kulušić.

Najčitaniji članci