Obavijesti

Sport

Komentari 6

Semenya u Dohi pobijedila prvi put nakon poraza na arbitraži

Semenya u Dohi pobijedila prvi put nakon poraza na arbitraži
1

Trijumf Južnoafrikanke posljednji je po aktualnim tj. starim pravilima. Od narednog mitinga povećana razina testosterona kod atletičarki morat će biti medikamentno regulirana

VIDEO

U srijedu poraz na sudu, u petak pobjeda na stazi. Caster Semenya pobijedila je, kao i obično - uvjerljivo, na utrci na 800 m Dijamantne lige u Dohi.

Trijumf poznate atletičarke dogodio se posljednji put po aktualnim pravilima. Već od narednog mitinga povećana razina testosterona kod atletičarki morat će biti medikamentno regulirana da bi se mogle natjecati u ženskoj konkurenciji.

Semenya se žalila na odluku atletskog saveza da uvede pravilo kojim se ograničava razina testosterona kod atletičarki koje se natječu u utrkama od 400 metara do milje. Sportski arbitražni sud u Lausannei (CAS) je odlučio kako Južnoafrikanka nije u pravu, ali uz dodatak da je "zabrinut kako će se taj slučaj primjenjivati u praksi ubuduće".

AFP

U obrazloženju odluke među ostalim je stajalo: "Ako sportašica s poremećajem spolne diferencijacije ima testise i mušku razinu testosterona, kosti i mišići im se povećaju i ojačaju, poveća im se hemoglobin kao u muškaraca koji prođu pubertet, to je ono što muškarcima u natjecanju daje prednost nad ženama".

Semenyin slučaj već je cijelo desetljeće glasna kontroverza atletike i sporta uopće. Južnoafrikanka je s 19 godina osvojila zlato u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. i od tada traje njezina borba da dokaže da je - žensko. Problemi su počeli zbog Semenyjinog muškobanjasta izgleda, dubokog glasa i naglog napretka u rezultatima.

CAS je presudio: "Zbog zajamčeno poštenog natjecanja u ženskoj kategoriji, sportašice s poremećajem spolne diferencijacije trebaju smanjiti broj testosterona na razinu koju imaju žene kako bi se mogle natjecati na međunarodnoj razini".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače