Obavijesti

Sport

Komentari 8

Senzacija iz Zadra: Kuglu baca 8 mjeseci, a već je 4. u Europi

Senzacija iz Zadra: Kuglu baca 8 mjeseci, a već je 4. u Europi
2

Stipe Žunić je bio svjetski juniorski prvak u kickboxingu i kadetski prvak Hrvatske u boksu, a prije kugle bacao je koplje i disk. Samo 15 cm dijelilo ga je od bronce...

VIDEO

Nastup je bio fascinantan, pogotovo jer sam se kugle ozbiljno uhvatio prije osam mjeseci. Zahvalan sam Bogu i obitelji na potpori. I sebe sam iznenadio, rekao je Stipe Žunić (23) nakon osvajanja četvrtog mjesta na atletskom EP-u u Zürichu.

U srednjoj školi učio je za zanimanje medicinskog brata, a uz svakodnevne prakse u zadarskoj Općoj bolnici imao je treninge bacanja koplja i kickboxinga. Poslije je u disciplini Light Contact postao svjetski juniorski prvak. U tom je sportu bio i višestruki prvak Hrvatske, kao i državni kadetski prvak u boksu. Ima mlađu sestru i starijeg brata.

- Od malena je uvijek bio dobar i živahan. Dobro je učio i na treninzima se uvijek trudio. Zato mi je posebno drago što mu se trud isplatio. Nije u momčadskom sportu, nego sve mora sam - kaže Stipina majka Nediljka.

Stipe je iz roditeljskog doma otišao na studij na Floridu. Imao je ponudu iz Berkleya, ali odabrao je University of Florida, koji ima poseban sportski centar. Iz mršavog dječarca izrastao je u mišićavog momka, koji je predan sportu. Jednu godinu studirao je i nutricionizam, pa pazi na prehranu. Na sveučilištu mu je ostao još samo diplomski ispit.

- Ništa se zapravo nije promijenio. Kad je u Americi, čujemo se svakih nekoliko dana Skypeom, a kad se vrati, kao da nikad nije ni otišao. Volimo kad je tu, kad je obitelj na okupu - kaže Nediljka, koja je preko satelita gledala sinove kvalifikacije, a finale u krugu obitelji na nacionalnoj televiziji.

Stipe je prije bacao koplje, disk i kuglu, a za potonju se disciplinu počeo specijalizirati tek prije osam mjeseci.

- Prošlog sam listopada imao operaciju lakta, prije OI-ja 2012. operirao sam rame, a prošle sam zime imao i tešku upalu pluća. Kuglu sam prije trenirao samo zbog eksplozivnosti i i snage ramena. A evo, u osam mjeseci s kuglom napravio sam više nego u devet godina s kopljem - nasmijao se Žunić.

U finalu je bacio 20,68 metara, svoj osobni rekord, te ostao 15 cm daleko od bronce.

- Neko sam vrijeme bio i ispred najboljih, ali sam na trećem hicu rasjekao prst - rekao je Žunić, kojem je minimalni cilj za iduću sezonu prebaciti 21 metar i tako ući u samu svjetsku elitu.

Ergotić: Nikad nisam čuo za sličan primjer

Oduševio je i izbornika Sinišu Ergotića, posljednjeg hrvatskog atletičara s europskom medaljom (srebro u dalju u Münchenu 2002.).

- Nisam čuo za ovakav primjer u atletici. Znali su ljudi mijenjati discipline u atletici, ali ne sjećam se da je itko ovako brzo došao na ovakvu razinu - rekao je Ergotić, koji je uvjeren da Žunić ima sjajnu budućnost.

- Iduće godine može napasti 21 metar, što je sam svjetski vrh, a ima potencijal da te daljine dostiže redovito. Ako bude sreće i zdravlja, koje je nakon svega za njega posebno važno, s njim i Nedžadom Mulabegovićem mogli bismo u budućnosti imati dva finalista na velikim natjecanjima - smatra izbornik Ergotić.

Na EP-u u Zürichu kuglu je bacao i Marin Premeru (23), no njegov hitac od 19,55 metara bio je dovoljan za 16. mjesto u kvalifikacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu