Obavijesti

Sport

Komentari 253

Šest klubova HNL-a: 'Ovo je očit pokušaj izazivanja hajke! Oštro osuđujemo objavu VAR snimki'

Šest klubova HNL-a: 'Ovo je očit pokušaj izazivanja hajke! Oštro osuđujemo objavu VAR snimki'

Dinamo, Rijeka, Slaven Belupo, Lokomotiva, Varaždin i Gorica oglasili su se oko afere VARgate i pozvali HNS i institucije da žurno zaštite sve dionike natjecanja kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba

VIDEO

Nakon izbijanja velike afere oko curenja snimki iz VAR sobe s utakmica HNL-a i poziva iz Hajduka na smjenu šefa sudačke komisije Brune Marića, koja se u četvrtak i dogodila, zajedničko su priopćenje medijima dostavili Dinamo, Rijeka, Lokomotva, Varaždin, Slaven Belupo i Gorica. Istaknuli su kako se ne slažu sa serijom pritisaka prema sucima, osudili nezakonito objavljivanje snimaka i pozvali HNS da zaštiti sve dionike natjecanja. Kažu kako se radi o hajci i utjecaja na neovisna tijela koja za cilj imaju, kako su napisali, stvaranje straha.

POGLEDAJTE VIDEO: Što je govorio Bruno Marić

Pokretanje videa...

Najbolji trenuci presice Brune Marića 03:18

Službeno priopćenje šest klubova prenosimo u cijelosti:

"Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnom savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu. 

Prije svega naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige. Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve dionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje. 

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su i potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne tige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisiju nogometnih sudaca. Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj ima stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koja se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanja bilo kakvih prednosti za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca. Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa. 

HNK Gorica, HNK Varaždin, HNK Rijeka, NK Slaven Koprivnica, GNK Dinamo, NK Lokomotiva"

Osijek: Pritisak bi se smanjio angažiranjem stranih sudaca

U Rudešu smatraju da u sportu uvijek ima spornih situacija, a kad gubiš uvijek tražiš krivca.

"Iako smo svjesni težine i odgovornosti koju imaju djelitelji pravde u puno navrata NK Rudeš je ukazivao i izražavao svoje nezadovodovljstvo i neslaganje sa sudačkim odlukama koje su u pravilu bile na štetu NK Rudeša i koje je u konačnosti priznala i sudačka komisija te se nadamo da su te greške doista bile samo plod sudačkog uvjerenja te očekujemo da će se kvaliteta suđenja podići na viši nivo i da će grešaka biti sve manje i manje a sve sa ciljem da se stekne povjerenje u djelitelje pravde. Istovremeno, ne podržavamo i ograđujemo se od “dilanja”snimki iz Var sobe te pokušaja manipuliranja i dovođenja u pitanje regularnost natjecanja i utrka za prvaka", napisali su u priopćenju.

Iz Osijeka su za Novu TV poručili kako su i sami često ukazivali na nedosljednost i kršenje VAR protokola i da im je mala utjeha što je sudačka komisija često priznala pogreške. Također, smatraju da bi se pritisak na hrvatske suce možda smanjio češćim angažiranjem stranih.

Jakobušić bez komentara

Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić, pak, u četvrtak nije htio dati komentar na sva događanja, pa i na Torcidin transparent odrezane glave Brune Marića. Do tog pitanja novinar Nove TV Milan Stjelja nije uspio stići.

- Ako vas zanima to, sve što smo imali reći na tu temu smo rekli - kazao je Jakobušić i otišao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 253
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše