Obavijesti

Sport

Komentari 25

Šest puta u zadnje je kolo ušao s nadom. Nije uspio ni jednom

Šest puta u zadnje je kolo ušao s nadom. Nije uspio ni jednom
1

Nekad su šanse bile velike (PAOK), nekad nije ovisio samo o sebi, a nekad je ispao šokantno (Marseille). No nikad Dinamo u zadnjem kolu nije uspio. Vrijeme je da Bjeličina momčad sruši još jedno prokletstvo!

VIDEO

Opet se priča vraća 20 godina unatrag. Zadnji put kad je Dinamo do kraja, do prosinca bio konkurentan u borbi s velikanima, u najjačem, najelitnijem društvu.

Pokretanje videa...

07:11

Tada su 'u ringu' bili Ajax, Porto i Olympiakos, a samo je pobjednik skupine išao dalje. "Plavi" su završili drugi...

U međuvremenu je Dinamo prolazio bolna školovanja ispadajući od Branna, Temišvara, PAOK-a, Černomoreca, Ludogoreca, Astre, primavši porcije poput devet komada u dvije utakmice protiv Salzburga, ili pak ispadao iz kombinacija za prolazak već u listopadu. Sve do prošle godine, kada je Nenad Bjelica prekinuo 49 godina dugo prokletstvo proljeća. No, nije se odlučivalo u zadnjem kolu, zagrebačka je družina brige riješila ranije...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dinamo nikad do prošle sezone nije prošao skupinu u Europi, a šest je puta odluka padala u posljednjem kolu.

Ne očajavajte, Dinamo je i dalje favorit za treće mjesto i EL!
Ne očajavajte, Dinamo je i dalje favorit za treće mjesto i EL!

1998. Dinamo - Olympiakos 1-1

Na zaleđenom Maksimiru (na stadionu je temperatura tog 9. prosinca dosegla -19 stupnjeva Celzijevih!) Dinamu je trebala pobjeda s dva gola razlike za ulazak u četvrtfinale Lige prvaka.

Dalje je išao samo pobjednik šest skupina i dva najbolja druga. Ajax i Porto ispali su iz utrke, a okršaj hrvatskog i grčkog prvaka izravno je odlučivao.

Pred 30.000 gledatelja Joško Jeličić dao je nadu golom u 35. minuti, ali ju je ugušio Giannakopoulos u 64. golom za remi.

Dinamo je završio drugi s osam bodova.

1999. Marseille - Dinamo 2-2

Sezonu kasnije Dinamo je u zadnje kolo ušao bez šansi za proljeće u Ligi prvaka, ali mu je trebala pobjeda u Marseilleu da kao treći prezimi u Kupu Uefe.

I bilo je to jedno od šokantnijih ispadanja u povijesti kluba! Jer Dinamo je dvaput vodio golovima Edina Mujčina i Mihaela Mikića, Mika je za 2-1 pogodio u 84. minuti, ali je Kaba Diawara u 89. bacio u očaj navijače. Još jednom...

"Plavi" su s pet bodova završili posljednji, iza Manchester Uniteda (13), Marseillea (10) i Sturma (6).

2004. Stuttgart - Dinamo 2-1

Te je sezone u Uefinoj ligi Dinamo zapravo šansu za europsko proljeće prokockao u pretposljednjoj utakmici, kada je u Maksimiru protiv Heerenveena do 84. minute vodio 2-0, pa ispustio bodove jer završilo je 2-2.

Zato mu je u zadnjem kolu trebala pobjeda u Stuttgartu kako bi zbog bolje gol-razlike preskočio Heerenveen i prošao. No, Lončarevićeva momčad nije bila ni blizu pobjedi protiv Lahma, Babbela, Hleba, Cacaua, Kuranyja i društva koje je vodio Matthias Sammer.

Stuttgart i Benfica sa po devet, te Heerenveen sa sedam bodova su prošli, a Dinamo sa četiri i Beveren bez boda su ispali.

2008. Udinese - Dinamo 2-1

Opet je Dinamo u zadnje kolo Uefine lige ušao sa šansama za prolazak, ali vrlo malima. Jer trebala mu je pobjeda u Udinama.

I "plavi" nisu bili blizu jer Quagliarella je zabio već u petoj minuti, a Obodo je u 77. povisio na 2-0. Dinamo je tek smanjio autogolom Motte i ostao je zadnji na tablici s tri boda. Udinese (9), Tottenham (7) i NEC Nijmegen (6) su prošli, Spartak Moskva (4) i Dinamo (3) su ispali.

2009. Dinamo - Temišvar 1-2

Koprivnica - Slaven Belupo vs Dinamo

U zadnje, šesto kolo Europske lige Dinamo je ušao sa šansama za prolazak, ali nije ovisio samo o sebi. Trebala su se ostvariti dva uvjeta, na kraju nije ni jedan.

"Plavi" su u Maksimiru - bez publike zbog huliganskih izgreda - trebali pobijediti Temišvar. Koji su u Rumunjskoj razbili 3-0. No, u Zagrebu su izgubili 2-1.

A i da su pobijedili, ne bi prošli, jer u drugom je susretu rasterećeni Ajax trebao kod kuće pobijediti Anderlecht. No, Belgijci su na Amsterdam Areni slavili 3-1 uz dva gola Lukakua, pa su prošli Anderlecht i Ajax (po 11), a ispali Dinamo (6) i Temišvar (5).

2010. Dinamo - PAOK 0-1

Navijačka je groznica narasla, Vahid Halilhodžić vratio je vjeru Zagrepčana u Dinamo nakon Zajecove blamaže u pretkolu Lige prvaka protiv Šerifa.

Dinamo je srušio Villarreal i Club Brugge i u zadnjem mu je kolu Europske lige trebala domaća pobjeda protiv PAOK-a. Ali nije išlo, pred krcatim Maksimirom čvrsti Grci pobijedili su 1-0.

Villarreal (12) i PAOK (11) su prošli, Dinamo (7) i Brugge (3) su ispali.

Ovaj put zadnje kolo odlučuje o prolasku skupine Lige prvaka. Suparnik je najjači dosad - Manchester City. Ali vjera je i dalje velika...

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
VIDEO Inter jubilarni 20. put osvojio 'scudetto'! Uz tri crvena kartona srušio najljućeg rivala
DERBY DELLA MADONNINA

VIDEO Inter jubilarni 20. put osvojio 'scudetto'! Uz tri crvena kartona srušio najljućeg rivala

Acerbi (18') i Thuram (49') zabili su za pobjedu Intera na 'gostujućoj' utakmici protiv Milana na San Siru. 'Nerazzuri' vode sa 17 bodova pet kola prije kraja u odnosu na gradskog rivala i slave 20. 'scudetto'