Obavijesti

Sport

Komentari 7

Sestre Jurković kao Sinkovići: Rušimo stereotipe i rasturamo

Sestre Jurković kao Sinkovići: Rušimo stereotipe i rasturamo
11

Ljubav prema veslanju došla je u osnovnoj školi na nagovor zajedničke prijateljice. Iako su tad trenirale rukomet već pet godina, Ivana i Josipa odlučile su se u potpunosti posvetiti veslanju i tako je ostalo

VIDEO

Jarunsko jezero. Sunce je već bilo sasvim izašlo, a Sinkovići su završavali trening. Valent i Martin. Braća koja su pokorila svijet. Iza njih, čamac u neobično bistru vodu spuštaju dvije sestre blizanke (20). Ivana i Josipa.

POGLEDAJTE VIDEO: Ponovno veslaju nakon 50 dana

Pokretanje videa...

01:27

One će ga tek pokoriti. Zapravo, već jesu, svjetske su i europske juniorske prvakinje. Zbog pandemije korona virusa, sestre Jurković nisu veslale više od 50 dana, a bez obzira na to što im je dobro došao ovaj neplanirani odmor, jedva su čekale vratiti se u čamac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prije nego što je počela karantena bile smo tri tjedna na pripremama u Vodicama, bile smo u super formi, uhvatile zaveslaj i ispravljale tehniku. Ne sjećam se kad smo jače i više trenirale. Kad se sve otkazalo bilo je kao da smo dobile ogroman šamar, proplakale smo tri dana, ali imamo vječnu podršku roditelja i trenera. Ovo je čak i bolje za nas jer imamo godinu dana više za pripremu, godinu dana više iskustva. Ovo nije poraz nego samo još jedna lekcija - pričaju nam sestre Jurković koje su rodom iz Vele Luke, no preselile su se u Zagreb prije dvije godine zbog boljih uvjeta. 

Ljubav prema veslanju došla je u osnovnoj školi na nagovor zajedničke prijateljice. Iako su tad trenirale rukomet već pet godina, Ivana i Josipa odlučile su se u potpunosti posvetiti veslanju i tako je ostalo i deset godina kasnije. 

- Svi su govorili 'Nema vam od toga ništa', vi ste cure, ali mi smo se odlučile zainatiti i htjele smo dokazati da nisu samo dečki pri vrhu. Počeli smo nizati uspjehe i mislim da smo svima koji nisu u nas vjerovali promijenile mišljenje oko muško-ženskih sportova - govori Josipa koja je mlađa od Ivane samo dvije minute. 

Dvojajčane blizanke u Zagrebu imaju sve uvjete koji su im potrebni kako bi mogle biti što bolje. U njihovoj vitrini već se nalaze zlata sa svjetskog i europskog prvenstva, a mlade veslačice nadaju se kako će popuniti cijelu vitrinu zavidnim odličjima. Unatoč tome što su jedna drugoj najveća podrška, Ivana i Josipa priznaju kako se nekad znaju posvađati. 

'Jedna drugoj smo uzor'

- Prije, dok sam ja bila glavna u čamcu bilo je malo više svađa jer smo bile mlađe i neiskusnije, a ove godine kao da se sve poklopilo. Sestra je postala šef i našle smo zajednički jezik - smije se Josipa, a Ivana nadodaje: 

- Svaki put zagrizemo i nikad ne popuštamo, ako nekom dođe žuta minuta, znamo otprilike u kojem trenutku će doći. Uvijek se bodrimo i nismo doživjele da je jedna pustila, ni na treningu ni na trci. To bi bilo poražavajuće - govori Miss sporta 2018. te dodaje kako joj je upravo sestra najveći uzor koji može imati. 

- Braća Sinković su uzor svima jer malo sportaša može postići to što su oni postigli, ali za mene je najveći uzor moja sestra. Kad vidim koliko je njoj teško, ali svejedno neće pustiti, mene to toliko pogura naprijed. Evo sad sam se naježila. Ona mi je najveći uzor - priča Ivana. 

Sestre Jurković treniraju dva puta dnevno, ujutro i popodne. Uz to dolazi teretana, kardio, trčanje, a popodne spavaju kako bi skupile snage za nove treninge. Posebno im pomaže trener Aleksandar Vukojičić koji je s njim od početka pa ga djevojke doživljavaju kao trećeg roditelja, ali i Veslački klub Trešnjevka te Hrvatski veslački savez koji im trenutno nabavljaju novi čamac. 

'Molimo se prije utrka'

- Kupili su nam nova ženska vesla  jer su tanja i lakša od muških, nabavljaju nam sad i čamac koji nam odgovara. Stvarno smo zadovoljne sa svime - pričaju veslačice Jurković, a otkrile su nam kako prije svakog natjecanja imaju svoj ritual. 

- Nosimo lančiće s križom i svaki put se prije trke pomolimo. Nikad ne molimo Boga da budemo prve jer treba imati poštovanja prema ostalima, ali kažemo mu da nam da snage da izguramo trku do kraja. Opusti nas i razgovor s trenerom, on nas zna posebno nabrijati - govore nam Ivana i Josipa koje, osim što su svjetske i europske prvakinje, su prije svega 'obične' djevojke koje vole otići u izlazak, u kino, a vole i dobar shopping. 

- Teško je uskladit privatan život, ali uvijek se može naći vremena samo treba imati volje. Izlazimo, ali nisu nam izlasci nužni. Izađemo dva do tri puta godišnje za rođendane ili Novu godinu. Najčešće imamo u nedjelju ujutro trening pa smo mrtve. Iz kluba idemo direktno na Jarun, ali zanimljivo je kako svaki put kad odradimo treninge nakon izlaska, oni budu najbolji - govori Ivana koja je u vezi posljednjih šest mjeseci dok Josipa solira. 

Unatoč svim predrasudama okoline u kojoj su odrasle, govora o tome kako će im se leđa raširiti zbog veslanja te da će izgledati kao 'Johnny Bravo', sestre Jurković odlučile su slijediti svoje snove, a danas su jedne od najperspektivnijih mladih sportašica u Hrvatskoj. 

- Svi oni koji su sumnjali u nas, najveća pljuska su naši uspjesi. I to je dovoljno - zaključuju djevojke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener