Obavijesti

Sport

Komentari 5

Sitna, ali dinamitna: Prvakinja je u gimnastici i dizanju utega

Sitna, ali dinamitna: Prvakinja je u gimnastici i dizanju utega
1

Već je bila na Olimpijskim igrama kao gimnastičarka, a uskoro bi mogla opet - kao dizačica utega. 27-godišnja Tina Erceg ima ambiciozne planove za budućnost...

VIDEO

Split se voli podičiti titulom "najsportskijega grada na svitu", ali će vam mnogi Splićani priznati i da žive u "najluđem gradu na svitu". Za oba epiteta postoji pristojan broj različitih razloga, a jedan od najboljih primjera za oba svakako je nastup bob četverca na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju.

U gradu u kojem snijeg, u najboljem slučaju, padne jednom u deset godina, u zemlji bez ikakve tradicije i bob-staze, skupina entuzijasta iz Splita zamislila je i ostvarila ovu nemoguću ideju. Nešto slično danas pokušava i Tina Erceg, trofejna gimnastičarka, s nastupom na OI u Pekingu koja se posvetila - dizanju utega!?

Otkud elegantna i krhka gimnastičarka s jedva 50 kilograma u dizanju utega u kojem dominiraju ne tako elegantne i skladne građene žene, iznenadilo je mnoge.

- Iznenadili bi se koliko sličnosti ima u gimnastici i dizanju utega. I jedni i drugi moramo biti eksplozivni i koordinirani, ali i snažni, samo u gimnastici morate biti puno fleksibilni - nasmijala se Tina, no nije umanjila našu nevjericu.

Svjedočili smo tome prije nekoliko mjeseci, kada ju je revna doktorica odbila na akciji dobrovoljnog darivanja krvi, samo zbog manjka kilograma. A ona danas kao od šale diže znatno veće težine od vlastite.

- Imala sam tada 52,5 kilograma, a donja granica za davanje krvi je 55. Do sljedeće akcije to ću nabaciti bez problema - smije se simpatična Tina i otkriva:

- Rekord u trzaju mi je 60, a u izbačaju 75 kilograma. Pristojno i ne baš daleko od hrvatskog rekorda koji je za moju kategoriju 62 u trzaju te 81 u izbačaju. Nadam se da ću uskoro biti na razini tog rekorda. Na sreću, u dizanju postoje kategorije, ja sam u onoj do 55 kilograma pa imam još dosta prostora za napredak.

Cilj je plasman na EP koje će se 2017. održati u Splitu.

- Vidjet ćemo, idem korak po korak pa do kuda me to odvede. Seniorska sam prvakinja u trzaju, norma za EP nije mi potrebna, tako da bih se rado okušala. Ali zašto ne napraviti i korak dalje? Tek mi je 27 godina i imam još dosta planova.

Optimisti najavljuju i njen nastup na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju. Naravno, u dizanju utega.

- Bilo bi lijepo nastupiti na OI u dva sporta, ali daleko je to od realnog, barem zasad. Trebat će mi sigurno par godina napornoga rada da vidim koliko sam uopće spremna za tako nešto.  A onda još i više.

Tina je diplomirala kineziologiju, radi u gimnastičkom klubu kao trenerica, vodi vježbe u cross-fitu, bavi se dizanjem utega... I, ako nekoga zanima, ova lijepa sportašica uopće se ne plaši da će nabaciti mišiće.

- Moj ideal lijepe žene nisu manekenke, nego sportašice. Malo mišića nikome ne škodi, ali naravno, ne previše - nasmijala se Tina prije nego li se za potrebe fotografiranja prihvatila utega te ga, kao od šale, nekoliko puta podigla.

- Kod muških dizača gornji je dio tijela jači, a noge su kod dizača osnova, sve ide iz nogu i leđa. Kod žena je malo drugačije, nama su jače noge i lakše nam se "prešaltati" - zaključila je Tina Erceg.

  • 52 kilograma: Tina Erceg prije nekoliko mjeseci je postala prvakinja Hrvatske u trzaju. U toj disciplini diže 60 kg
  • 3. olimpijske?! Malo je sportaša kojima je uspjelo nastupiti na Igrama u dva sporta. Tina će probati...
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba