Sport

Komentari 16

Sitni su, ali dinamitni: Ljubo i Lino hit na rukometnom Euru

Sitni su, ali dinamitni: Ljubo i Lino hit na rukometnom Euru

Dvojica ponajboljih trenera na Euru 2020 imaju vrlo malo toga zajedničkog osim toga da su već odavno zlatnim slovima upisani u rukometne povjesnice i... Da su ispod 'metar sedamdeset'

Prva asocijacija na rukomet? Ako je hrvatski onda: trofeji. Generalno: sport za malo jače ljude. Gromade. Ni među djevojkama nema krhkih cvijetaka. Ono što je u košarci za zatvor, u rukometu nije ni faul. Iznimaka, naravno, uvijek ima, ako ne na terenu onda na klupama. Rukomet je igra divova, ali mastermindovi i ponajbolji treneri na prvenstvu ne mogu se podičiti visinom.

U polufinalu je lako moguć sudar Hrvatske i Slovenije, a to je: izbornički duel Lino Červar (169 cm) vs Ljubomir Vranješ (166 cm).

POGLEDAJTE VIDEO:

Lino nije bio svjetski rukometaš, igračku karijeru završio je već sa 23. Motiviran da dokaže kako je bolji trener od prof. Jure Radovčića koji ga zbog konstitucije nije stavljao na srednjeg vanjskog nego na krilo. Dokazao je. Da je bolji... A od svih!

Ljubomir Vranješ je 23 godine mlađi od 69-godišnjeg Červara. A ima i jedno 36-37 godina kraću trenersku karijeru. Kao trener i(li) izbornik Lino je za Vranješa div. Gigant. Otprilike kao što je Vranješ za Červara ako gledamo igračku karijeru.

Naš je izbornik kao igrač možda osvojio 'Zimski kup Umaga i Novigrada', a Vranješ... Svjetski prvak, triput europski prvak, jedno olimpijsko i dva svjetska srebra. Europsku titulu 2000. osvojio je rastuživši cijelu Hrvatsku. Taj je naslov slavio u Zagrebu. Mi smo bili domaćini.

'Ja sam bio mali Cindrić'

Sve što je napravio kao igrač, Vranješ je napravio za - Kraljevinu Švedsku. Srpskih je korijena, ali rođeni Šveđanin (Göteborg).

- Imao sam jedan deficit koji me pratio. Bio sam pretanak, premali. Ali to je za mene bio izazov. Nisam želio igrati krilo jer sam smatrao da sam bistriji od drugih vanjskih igrača koji su svi bili fizički jači od mene - rekao je jednom Červar koji sa svojih 169 cm visine stvarno nije neke tipične rukometne građe.

Naš majstor Luka Cindrić ima 182 cm, a Lino za sebe kaže da je kao igrač bio: 'mali Cindrić'! Ljubi Vranješu u gradnji briljantne, svjetske karijere nije smetalo što se nije izdužio više od 'metar i 65'. Da, da... Postoji izbornik niži od našeg 'Woodyja Allena iz Umaga'.

Červar je kao klinac pomagao roditeljima na zemlji (uzgajali su lješnjake), radio je i kao profesor Hrvatskog jezika te - novinar. Urednik! U regionalnim novinama Agroturist.

'Trebao sam u nogomet, ali...'

Roditelji Ljubomira Vranješa u Švedsku su došli iz BiH, iz Skender Vakufa, a njegov životni put nije prolazio ni profesorskim, ni novinarskim, a ni agrarnim rutama. Jedina dvojba slovenskog izbornika bila je: rukomet ili nogomet.

- Zbog visine sam, teoretski, veće šanse za uspjeh imao kao nogometaš, ali kad je trebalo odlučiti nešto me povuklo u rukomet i... Dobro je ispalo - kaže bosansko-srpski Šveđanin sa slovenske klupe.

Trener i(li) izbornik je već gotovo puno desetljeće. Pogled u vitrine zasad donosi samo jedan veliki trofej. Ligu prvaka osvojenu 2014. sa njemačkim Flensburgom.

Glasoviti njemački klub trenirao je od 2010-2017. Ta se priča 2013. kratko preklapala sa prvom izborničkom epizodom, na klupi Srbije, a iz Flensburga je otišao u Mađarsku i uzeo dva posla: godinu dana bio je i mađarski izbornik i trener Veszprema.

Ispod 'metar sedamdeset'... Divovi

Trebale su mu samo četiri godine nove profesije da 2014. bude proglašen IHF-ovim trenerom godine. Mađari su nakon samo godinu dana procijenili da ta njihova priča sa Vranješom nije onakva kakvu su zamišljali, ali čim se rastao sa Veszpremom i mađarskom repkom telefon mu nije prestajao zvoniti.

Prihvatio je jedan poziv iz domovine i preuzeo Kristianstad, a nije mogao reći ne ni ponudi iz Ljubljane i to ga sada polako gura na noge Linu i Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE S KIM JE OD RUKOMETAŠA LINO ČERVAR IMAO NAJVIŠE RAZMIRICA:

Zasad smo i mi i Slovenci drugi u svojim skupinama. Nas čeka još utakmica sa Španjolskom, za prvo mjesto u skupini, a Slovenija u sudaru sa Norveškom treba osigurati polufinale.

Červarove trofeje, uspjehe, osobna priznanja i nagrade ovaj put nismo nabrajali jer to je - rubrika sama za sebe. Vranješ, kako je počeo, može napraviti jednako tako impozantnu trenersku karijeru i želimo mu svu sreću na tom putu. Osim ako naleti na Hrvatsku.

Najčitaniji članci