Obavijesti

Sport

Komentari 118

Sixov uspon: Siniša Oreščanin preporodio je 'bile' na proljeće

Sixov uspon: Siniša Oreščanin preporodio je 'bile' na proljeće
1

TAMAN PRED DERBI Oreščaninov Hajduk s četiri pobjede u nizu čeka Dinamo u srijedu. Trener Splićana afirmirao je dosta mladih nogometaša, Europa je blizu, a Nejašmić je pod njim "eksplodirao"

VIDEO

Prije točno dva mjeseca, preciznije uoči početka proljetnog dijela sezone, trener Hajduka Siniša Oreščanin kojeg prijatelji zovu Six (46) stao je pred novinare i stidljivo najavio kako će učiniti sve kako bi se njegova momčad do kraja sezone pokušala "ušuljati" u Europu.

Malo tko mu je tada vjerovao, ne samo zbog toga što mu je to bio prvi trenerski angažman u prvoligaškoj konkurenciji, nego i zbog toga što je u tom trenutku Hajduk bio šesti na ljestvici HNL-a, s velikih osam bodova zaostatka za Osijekom i Lokomotivom.

Dva mjeseca i osam kola kasnije, Hajduk je u seriji utakmica bez poraza dostigao konkurente za Europu i s puno optimizma čeka derbi s Dinamom, jedinom momčadi koja ga je pobijedila u prvenstvu otkad je Oreščanin preuzeo kormilo. I taj minimalan poraz plod je gola iz slobodnog udarca Damiana Kadziora nakon, kako su sudački stručnjaci procijenili, nepostojećeg prekršaja na 25 metara.

Nakon što je Hajduk neokrznut prošao i osmu proljetnu prepreku u Puli (2-0), optimizam navijača dodatno je nabujao i nema sumnje kako će Poljud u srijedu za derbi (19 sati, Arena Sport 3) biti krcat, poglavito jer su se i navijači zaželjeli utakmica. Zadnji derbi pred publikom bio je onaj protiv Osijeka još u listopadu prošle godine.

Koja je tajna Siniše Oreščanina, što je to učinio da je u kratkom roku uspio toliko preporoditi manje-više istu momčad koju su imali i njegovi prethodnici? Jednostavno, uveo je malo više reda u postavu, pronašao prave pozicije za Caktaša i Jaira koji su mu uzvratili s 13 golova i sedam asistencija.

Caktaš, koji je bio stigmatiziran i tjeran iz Hajduka zbog "astronomskih primanja", i Jairo koji je proglašavan "još jednim u nizu inozemnih promašaja" sudjelovali su u 20 od 21 postignutog gola Hajduka pod Oreščaninom!

No uz Caktaša i Jaira, Oreščanin je povukao i jedan potez koji mnogi ne primjećuju, a koji je itekako važan za ovaj niz pozitivnih rezultata. Naime, Oreščanin je odmah po preuzimanju prve momčadi gurnuo u vatru mladog veznjaka Darka Nejašmića (20), i u 12 utakmica ovaj tihi i samozatajni momak odigrao je svih 12 u punoj minutaži!

Nejašmić je prototip modernog zadnjeg veznog igrača, "šestice" kako to nogometnim rječnikom zna pojasniti Oreščanin, koji plijeni mirnoćom i sigurnim rješenjima, a u obrani poput vrijednoga mrava stigne zatvoriti sve opasnosti ispred zadnje linije.

Koliko ga Oreščanin, koji ga je vodio dvije godine u B momčadi Hajduka cijeni, dovoljno svjedoči podatak da je zbog njega promijenio ulogu Anti Palaversi i Stanku Juriću. I nije pogriješio. Nejašmić se prometnuo u jednog od najvažnijih igrača Hajdukovog preporoda, i nema sumnje kako će nakon Palaverse i Bradarića, i za njega na Poljud stići milijunska ponuda iz inozemstva...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe