Obavijesti

Sport

Komentari 0

Sjedeći odbojkaši u povijesnoj prilici: Cilj nam je izboriti Tokio

Sjedeći odbojkaši u povijesnoj prilici: Cilj nam je izboriti Tokio
16

Dvanestorica Hrvata s izbornikom Mirsadom Šarčevićem u Duisburgu lovi olimpijsku vizu. Svaki igrač ima neku vrstu invaliditeta. Odbojkaši smečiraju tako da ne dižu stražnjicu od poda

VIDEO

Hrvatska reprezentacija u sjedećoj odbojci prvi put sudjeluje u kvalifikacijama za Paraolimpijske igre u Tokiju. Ovaj utorak od 15 sati kreću protiv Ukrajine. Očekivanja su velika.

- Došli smo u subotu i ostajemo do 6. lipnja, prve dane smo se prilagođavali na novu okolinu i terene te odrađivali prve treninge - rekao nam je izbornik reprezentacije Mirsad Šarčević (61), specijalist trenerske struke, kojeg svi od milja zovu Bob. 

U grupi su s teškim protivnicima, Ukrajinom i SAD-om no, tek će se nakon razigravanja u grupama saznati pravo stanje među ekipama na turniru. Na natjecanju se osim njih nalaze i Njemačka, Kazahstan i Kanada.

Momčad se sastoji od 12 igrača, a u sastavu za utakmicu je njih sedam. Važno je napomenuti da svaki igrač ima neku vrstu invaliditeta. Najmlađi igrač je Hrvoje Radoš (29) iz Zagreba, a najstariji su vršnjaci Vinko Oroz (53) iz Knina i Dubravko Džeko (53) iz Zagreba. Kapetan reprezentacije je Ivan Ćosić (32) i ujedno njihov najbolji igrač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cilj nam je pobijediti sve utakmice, jednu po jednu te izboriti plasman na Paraolimpijske igre. Konkurencija je teška, sve reprezentacije su zbilja dobre, ne mogu čak reći ni tko nam može biti najjači protivnik - kazao je izbornik Šarčević te dodao da jedino koga može izdvojiti je Njemačka zbog prednosti domaćeg terena, no ni to nije baš sigurno. 

Uz izbornika Mirsada nalazi se stručni stožer, pomoćni i kondicijski trener Filip Bolčević (26), koji je trenutno na doktorskom studiju na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, i Kaja Bagarić (30) na mjestu fizioterapeuta. 

- Nismo imali puno vremena za pripreme, ali iskoristili smo sve što smo mogli. Bili smo tjedan dana u Zagrebu i jedan vikend u Poreču. Igrači su netom prije odlaska na turnir završili ligu, tako da su imali nešto utakmica i treninga u klubu. Mislim da je pandemija izbacila sve reprezentacije iz natjecateljskog ritma pa je teško reći u kakvom su stanju igrači i što od njih možemo očekivati. To naravno otvara dodatne mogućnosti 'slabijim' momčadima na prvenstvu - rekao nam je Filip. 

Naime, na kvalifikacijski turnir došle su reprezentacije Kazahstana i SAD-a s kojima naši dečki nemaju prilike često igrati. Zadnje veliko natjecanje na kojem je reprezentacija sudjelovala bilo je Europsko prvenstvo u Budimpešti gdje su zauzeli 5. mjesto nakon što su u četvrtfinalu ispali od Ukrajine s kojom igraju danas. 

- Htjeli bismo ih pobijediti i tako im na neki način vratiti za poraz u Budimpešti. Fokusirat ćemo se na vlastite greške što nas po svim statistikama uvijek najviše košta. Ukoliko budemo tako igrali mislim da imamo šanse pobijediti svakoga na ovom turniru - rekao je izbornik Šarčević. 

Svi igrači morali su se cijepiti prije odlaska na turnir u Njemačku

Naime, igrači zbog korona virusa imaju poseban protokol. Po preporukama Hrvatskog paraolimpijskog odbora svi su se morali cijepiti u Zagrebu te odraditi PCR test prije samog leta. Također, prilikom dolaska u sam kompleks u Njemačkoj dočekali su ih medicinski radnici kako bi odradili brzi test na korona virus. 

- Sve reprezentacije moraju se držati strogog rasporeda treninga te obroka. Isto tako, svako od nas ima svoj kat u hotelu te nema miješanja između niti druženja. Moramo nositi FFP2 maske i dezinficirati ruke pri ulasku u svaku prostoriju. Novitet na natjecanju je da nema mijenjanja strana između setova kao ni rukovanja na početku susreta. Cijelo natjecanje je organizirano po principu balona te se sudionici ne bi smjeli udaljavati iz sportskog kompleksa - objasnio je kondicijski trener Filip. 

Razlike baš i nema 

Sjedeća odbojka i 'klasična odbojka' ne razlikuju se previše. S obzirom na to da igrači sjede dimenzije terena su manje, a mreža niža. Igrači smiju podići stražnjicu tijekom kretanja po terenu, ali imaju posebno pravilo prilikom udaranja lopti na mreži te postojanju bloka prilikom servisa. 

- Paraodbojka je jedan izuzetno dinamičan i atraktivan sport. Može se vidjeti puno publici zanimljivih poteza, osobito u obrani kada izvlače loptu i zadržavaju ju u terenu iz nevjerojatnih situacija - rekao je izbornik Šarčević. 

Ovo je našoj reprezentaciji prvi kvalifikacijski turnir za Paraolimpijske igre. U Tokio će se plasirati samo osvajač turnira, a mi im želimo svu sreću! 

Live prijenos utakmice možete pratiti OVDJE.

 

 

POSLUŠAJTE NOVI NAVIJAČKI HIT 'CRVENO BIJELO PLAVA':

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...