Obavijesti

Sport

Komentari 4

Slaven Rimac: Mami Ružici bili smo važniji nego njena karijera

Slaven Rimac: Mami Ružici bili smo važniji nego njena karijera
1

KOŠARKAŠKA OBITELJ Od malih nogu družili smo se s loptom. Nikad nas nitko nije tjerao, ali smo bili u doticaju sa sportom. I ja kao roditelj želim svojoj djeci promovirati takav način života, kaže Slaven Rimac

VIDEO

Kao obitelj svi smo ponosni što Kup nosi ime po njoj, to je nagrada za sve što je godinama stvarala, kaže nam Slaven Rimac (43).

Njegova je majka Ružica bila jedna od najvećih hrvatskih košarkašica u povijesti.

Dovoljno je reći kako je za reprezentaciju bivše države od 1958. do 1970. nastupila rekordnih 167 puta. Osvojila je srebro na EP-u 1968. i broncu 1970.Karijeru je Ružica prekinula u dobi od svega 30 godina.

- S obzirom na to da rijetko koja žena igra nakon trudnoće, rođenje njena prvog sina, mog brata Davora, kasnije i mene označili su kraj karijere za koji neću reći da je bio prerani, ali tada je još bila u naponu snage. Njena je karijera bila specifična jer je sa 17 godina ušla u reprezentaciju, dugi niz godina igrala i bila kapetanica, a tom trudnoćom završila je njena reprezentativna karijera. Poslije je još igrala košarku, ali više to nije bilo u ozbiljnijem rangu - rekao nam je Slaven, bivši hrvatski reprezentativac i današnji pomoćni trener Cedevite.

Iako je vrlo rano počela profesionalno igrati košarku, nije zapostavila školovanjenego je diplomirala ekonomiju, a rado je svirala i glasovir.

O Ružici kao košarkašici zna se vrlo mnogo. Bila je najbolja sportašica Hrvatske 1970., a od 1976. do 1981. godine aktivirala se i u Fibi kao članica komisije za žensku košarku. U to vrijeme podizala je sinove.

- Godinama smo živjeli u Švicarskoj i kod nas se njegovao tradicionalni odgoj. Obitelj je bila na prvome mjestu, a žena posvećena djeci. I ona i mi odgojeni smo u tom duhu. Osnovna zadaća nakon karijere bila joj je pomoći meni i bratu savjetima i svime što i druge majke pokušavaju; usaditi radne navike, dobrotu i takve stvari.

Košarka je u obitelji Rimac bila tema od malih nogu, njom se vrlo uspješno bavio i otac Matan. I on je, baš kao kasnije i Slaven, bio košarkaški trener.

A brat Davor se otisnuo “preko bare”, na sveučilište Arkansas, gdje je uspio postati jedini Hrvat s naslovom u američkoj sveučilišnoj košarci (NCAA).

- Od malih nogu družili smo se s loptom. Nikad nas nitko nije tjerao na nešto, ali realno smo bili u doticaju sa sportom. I ja kao roditelj želim svojoj djeci promovirati takav način života - zaključio je Slaven Rimac.

Ružica Meglaj Rimac preminula je 11. srpnja 1996. nakon teške bolesti, u 56. godini, samo devet dana prije početka olimpijskog turnira u Atlanti, gdje je Slaven nastupio.

Obitelj mu je savjetovala da se ne vraća kući i da nastavi živjeti olimpijski san. Samo dvije godine kasnije Hrvatski košarkaški savez imenovao je kup košarkašica po njoj.

I ove sezone, 19. put, hrvatska košarka prisjeća se ove istinske heroine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)
TRAGEDIJA

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)

Prerani odlazak našeg dragog Luke šokirao nas je sve toliko da još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo, napisali su iz kluba poginulog
Novi kut snimke, navijači su u nevjerici: 'On nije bio u zaleđu! Ovo sve mijenja, Real VARdrid'
REPOVI ODLUKA

Novi kut snimke, navijači su u nevjerici: 'On nije bio u zaleđu! Ovo sve mijenja, Real VARdrid'

Strijelac gola nije igrao loptom, već je u tome sudjelovao Marokanac iza njega, ali gol je - poništen. Sudački ekspert španjolske Marce je istaknuo da je ta odluka bila pogrešna, a 'na volej' su to dočekali navijači Bayerna