Obavijesti

Sport

Komentari 15

Slovenski heroj obranio naslov na Touru: Nisu mu mogli pronaći bicikl, curu upoznao u Hrvatskoj

Slovenski heroj obranio naslov na Touru: Nisu mu mogli pronaći bicikl, curu upoznao u Hrvatskoj

Prošle godine osvojio je prvi, ove obranio naslov na Tour de Franceu. I učinio što nitko nikad nije: postao najmlađi dvostruki osvajač prestižne biciklističke utrke. Ovo je Tadejeva priča

Napravio je pothvat i izveo čudo kada je prošle godine za 22. rođendan osvojio prestižni Tour de France. A onda otišao korak dalje i pomaknuo granice. Slovensko biciklističko čudo Tadej Pogačar drugu godinu zaredom uzeo je naslov i postao najmlađi dvostruki osvajač Toura!

Tour de France

Pogačar je do svoje druge uzastopne pobjede na stigao na dominantan način, osvojio je tri etape, u prvom je tjednu bio najbrži u vožnji na kronometar da bi u posljednjem tjednu osvojio dvije uzastopne brdske etape u Pirenejima. Vodstvo u ukupnom redoslijedu preuzeo je nakon osme etape i nakon toga samo povećavao svoju prednost u odnosu na glavne konkurente.

Pogačar je tako postao 21. višestruki pobjednik Toura, no u dobi od samo 22 godine i najmlađi s barem dva slavlja na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci.

Tour de France

Priča o ovom momku iz Klaneca kod Komende i biciklu počela je s devet godina kada je njegov dvije godine stariji brat počeo trenirati u klubu Rog-Ljubljana. Tadej, koji je trenirao nogomet, u početku je radio samo "suhe" treninge budući da nije postojao tako malen bicikl. No u proljeće su mu ga našli i već 2008. odvozio je prvu natjecateljsku utrku.

- Htio sam sve kao i moj brat. Rekli su mi u početku da sam premalen i da moram malo narasti. Pola godine kasnije počeo sam trenirati, imao sam devet i pol godina. Svejedno, mislim da sam bio jako talentiran za nogomet te ga i dalje uživam igrati.

Tour de France

Desetak godina kasnije potpisao je ugovor s UAE Team Emiratesom i tek je tada osjetio što znači biti profesionalan biciklist. Počevši od zarade koja mu godišnje jamči oko dva milijuna eura, do najviše razine utrka. Prije dvije je godine vozio prvu Grand Tour utrku na Vuelti, a prošlogodišnji Tour bio mu je tek druga takva utrka u životu.

- Zna biti vrlo opasno na cestama, pogotovo kada ima automobila. Sjećam se da smo se brat i ja, kada smo zajedno trenirali, uvijek hvalili majci koliko brzo jurimo, a ona se hvatala za glavu. Moj rekord je 108 km/h. Znam da je opasno, ali volim adrenalin - rekao je Tadej koji je upisao studij sportskog menadžmenta, ali...

- Shvatio da ne mogu kombinirati sport i fakultet ako se želim pravilno pripremiti za utrke.

Na jednim pripremama upoznao je svoju sadašnju djevojku Uršku Žigart, također profesionalnu biciklisticu članicu ekipe Alé BTC Ljubljana.

- Upoznali smo se u Poreču, slučajno. Njegov se trener morao vratiti u Ljubljanu i rekao je da dečki odrade trening s nama djevojkama te da svatko nađe para za trening ubrzanja. Budući da nisam dobra u tome, tražila sam nekoga tko također nije. On je došao, malo stidljivo, i onda sam shvatila koliko je sjajan i šaljiv - prisjetila je Urška koja je svog pobjednika Toura dočekala na Champs Elyseesu...

POGLEDAJTE I ČETVRTFINALE ARMAGEDONA: