Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

He-Man iz garaže: Treniram sa suprugom, ona diže 130 kila...

'Powerliftingom sam se počeo baviti jer zbog problema s preponama nisam više mogao igrati nogomet. Jedem meso i jaja za doručak, meso za međuobrok i za ručak, a večera je piletina i posni sir'

Foto: Privatan album
5 komentara

U teretanama se sve češće mogu sresti powerlifteri, koji za razliku od klasičnih dizača utega i body bildera, kombiniraju tri discipline: mrtvo dizanje, čučanj i bench press, a zbrajanjem podignutih težina u sve tri discipline, dobiva se ukupan rezultat.

POWERLIFTING Dalmatinski snagator: Nenad Klarić podignuo 615 kilograma!

U Splitu je proteklog vikenda održano powerlifting natjecanje, a slavio je Nenad Klarić (31) iz Suhog potoka pored Omiša, koji je ukupno podigao 615 kilograma.

Solidno, obzirom da Klarić nije profesionalni sportaš, nego magistar graditeljstva koji svakodnevno radi kao voditelj gradilišta.

- Powerliftingom sam se počeo baviti posve slučajno, igrao sam nogomet, no imao sam problem s preponama i morao sam pronaći drugi, statični sport. Prijatelj i ja smo krenuli u teretanu, kao i većina muškaraca zbog izgleda, ali malo po malo preraslo je to u ovo što je danas – smije se 177 cm visoki i stotinjak kilograma teški Nenad, koji se ovim sve popularnijim sportom namjerava baviti još dugo.

- Obzirom da je ovo sport snage, statičan, natjecatelji i u poznim godinama mogu postizati dobre rezultate. Na natjecanja dolaze i pedesetogodišnjaci, i vjerujte jako im dobro ide – otkriva nam Nenad, koji je malo žalostan što je na zadnjem natjecanju podbacio.

- Ovo mi je tek treće natjecanje, napravio sam neke pogreške i nisam bio na svojim uobičajenim težinama. Rekord u mrtvom dizanju mi je 290 kilograma, u čučnju dižem 260, a u benchu 145, sveukupno sam dakle podbacio za skoro sto kilograma...

POGLEDAJTE VIDEO

Problem nije samo u pogreškama na natjecanju i treningu, nego i u svakodnevnom poslu koji crpi jako puno energije.

- Većina dizača ima svoje rituale prehrane i treninga, a bavi se samo dizanjem. Ja imam posao, dižem se u 6 ujutro, od 7 do 15 radim za jednu građevinsku tvrtku kao voditelj gradilišta, tako da sam često na putu po okolici Splita i na otocima. Zbog toga imam poseban režim prehrane, a treniram svako drugi dan kako bih se stigao odmoriti i prikupiti snagu.

Prehrana je za dizanje utega gotovo jednako važna kao i trening.

- Ujutro je obavezan doručak, i to uglavnom proteinski, meso, jaja... Na poslu pojedem međuobrok, opet nešto mesno, a za ručak uz meso jedem ugljikohidrate poput tjestenine, riže ili krumpira. Obzirom da se jako rano dižem, popodne moram odspavati sat i pol vremena prije treninga, a nakon treninga slijedi obilata večera, uglavnom su to piletina i posni sir...

Foto: Privatan album

Kalorije i podignuti teret na treninzima ne broji.

- U našem sportu nije važan izgled, ima nas svakakvih, i masnih i debeljuškastih, a kako izgled nema nikakvu važnost, nego samo sirova snaga..., onda se i ne pazi toliko na prehranu. Ja jedem i treniram po osjećaju, i za sada mi dobro ide.

Zanimljivo je kako Nenad ne trenira u teretani, nego kod kuće u garaži, a najbolji partner mu je supruga Branka koja bi uskoro i sama mogla krenuti u natjecanja.

- Krenula je malo po malo uz mene, svidjelo joj se, i vidjet ćemo hoće li ostati u powerlitingu. U mrtvom dizanju rekord joj je 130 kilograma, u čučnju 90, a u bench pressu 55 kilograma, što je za početnicu jako dobar rezultat. Ja je ohrabrujem, no sve je na njoj, ako odluči ja ću je podržati – kaže Nenad, koji nema nekih ozbiljnijih planova za budućnost.

Foto: Privatan album

- U svibnju ću na državno prvenstvo u Zadar, a dalje ćemo vidjeti. Sve će zavisiti od posla i obaveza. Posao je glavni razlog što do sada nisam odlazio na natjecanja u Zagreb ili u Slavoniju. Ne možeš s puta direktno na natjecanje, a obaveze mi ne dopuštaju da otputujem par dana ranije i izostanem s posla...

Foto: Privatan album

Tema: Sport fanatik

Message