Obavijesti

Sport

Komentari 97

Šogori su mu bili Zoran Mamić i Iztok Puc, a tata je legenda: 'Stalno me uspoređuju s njim'

Šogori su mu bili Zoran Mamić i Iztok Puc, a tata je legenda: 'Stalno me uspoređuju s njim'

Hrvoje Horvat cijeli se život bavi rukometom. Tata je bio zlatni na Olimpijskim igrama 1972., a on će pokušati kao izbornik odvesti Hrvatsku u Tokio. Obiteljska priča jako je zanimljiva, dijelom i tragična

VIDEO

Otac Cveba (74) bio je član legendarne generacije bivše države koja je na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu kao igrač osvojio zlatnu medalju. Sin će, kao izbornik, u prvoj utakmici na klupi Hrvatske 49 godina kasnije pokušati izboriti iste te igre.

Hrvoje Horvat (43) u četvrtak je dobio podršku HRS-a i započet će novu eru Hrvatske kao šef stručnog stožera. Dosad je bio u drugom planu, desna ruka Lini Červaru, a sad je vrijeme za veliki izazov. Hoće li ga izdržati? Vidjet ćemo već sredinom ožujka.

POGLEDAJTE VIDEO: Poruka novog hrvatskog izbornika

Pokretanje videa...

Poruka novog izbornika Horvata 00:46

Član je sportske obitelji. Osim tate, i sestra Vanja bila je u rukometu, a druga sestra Jasenka u plivanju. Hrvoje je rođen 16. prosinca 1977. u Bjelovaru, pet godina nakon što je tata postao olimpijski pobjednik.

- Rukomet je u Bjelovaru u to vrijeme bio izuzetno popularan. Nije bilo ulice u gradu u kojoj se nije igrao rukomet. Sva su djeca barem jednom otišla na rukometni trening. Neki su brzo odustali, neki su ostali. Moje su sestre brzo odustale od sporta, izabrale su neki drugi put, a ja sam, eto, jedini od nas ostao u vrhunskom sportu. Vanja je u svoje vrijeme čak imala i nekoliko međunarodnih ponuda, no izabrala je stomatologiju. Danas se bavi jahanjem i s velikim uspjehom nastupa na turnirima - rekao je Horvat za Večernji list.

Ispred Balića i Goluže: Horvat je novi izbornik naših rukometaša!
Ispred Balića i Goluže: Horvat je novi izbornik naših rukometaša!

Počeo je u bjelovarskom Partizanu i igrao za mnoge klubove, Medveščaku, Zagrebu, Dubravi, išao u Švicarsku, Njemačku... Dijelio je svlačionicu s Balićem, Džombom, Sulićem, Matoševićem, Metličićem, Lackovićem...

Okušao se i u rukometu na pijesku i osvojio zlato s hrvatskom reprezentacijom. Potkraj igračke karijere postao je trener-igrač u zagrebačkoj Dubravi, gdje mu je počela i trenerska. 

Graz: Zagrijavanje igrača Hrvatske i Bjelorusije uoči početka utakmice

- Kad sam shvatio da neću imati nekakvu veliku igračku karijeru, odlučio sam završiti fakultet i biti trener. Shvatio sam da mi to može biti poziv - prisjetio se.

Evo malog Cvebe, godinama je slušao. Očeva ostavština pratila ga je u stopu.

- I dandanas me uspoređuju s tatom. To mi je bilo fora dok sam išao u osnovnu i srednju školu, a sad je već malo dosadilo. Kad sam postao pomoćnik Line Červara, bio je ponosan. Ionako stalno s njim razgovaram i komentiram rukomet. Savjeti su mi uvijek iznimno vrijedni - kaže.

Sestra Vanja (48) godine 1993. udala se za Zorana Mamića (49), sadašnjeg trenera Dinama, i dobila dvoje djece: kćer Ninu i sina Brunu. Ljubav je pukla 2010.

- Ljeti smo se svi znali okupiti u obiteljskoj kući u Novalji na Pagu, bila je to prava sportska kuća. Ostao sam u dobrim odnosima s Mamićima, to su ljudi velika srca, bez obzira na to što većina misli drugačije. Čujemo se i družimo iako Zoran i Vanja više nisu zajedno. Čak sam počeo pratiti i nogomet zbog Zorana, a prije me nije zanimao. Znao sam otići i na utakmice kad je Zoki postao trener, sad više ne stignem - govorio je za Večernji.

Druga sestra Jasenka (52) udala se za legendarnog rukometaša Iztoka Puca, bivšega hrvatskog i slovenskog reprezentativca, koji je preminuo 2011. u 46. godini nakon duge borbe s karcinomom.

Robert Belošević/PIXSELL

- Svima nam jako nedostaje. Bio je poseban čovjek, jedinstven. Zanimljivo je da se i sestrina djeca bave sportom. Jasenkin Borut je tenisač, a Vanjin Bruno igra nogomet. Tko zna, možda će i moja djeca krenuti sportskim putem. Imam sina i kćer, ali su još premali da bi se bavili sportskim aktivnostima - govorio je Hrvoje.

Kad je Lino drugi put preuzeo reprezentaciju 2017., pozvao ga je za pomoćnika.

- Suradnja s gospodinom Červarom puno mi je pomogla u razvoju trenerske karijere. Činjenica da sam bio član hrvatskog stručnog stožera na Euru pred domaćom publikom dokaz je mog kvalitetnog rada - govorio je Horvat za Zvono.eu.

pripreme

Inače je šaljivdžija, prisjetio se kako je nasamario jednog igrača Gorice.

- Prodao sam mu priču da su ga angažirali za snimanje reklame za jumbo plakat. Mislio je da je šala, ali kad je vidio prave snimatelje, cijeli je dan radio sklekove, gurao rukometnom loptom automobil na parkiralištu. Kad je saznao da je sve to bila šala, sedam dana me zvao u sedam ujutro i rekao: čestitam - prisjetio se Cveba mlađi.

U Nexeu je od 2016., a sad će poziciju prepustiti nekom drugom. Napravio je sjajne stvari, etablirao nekoliko reprezentativaca i ostvario zapažene rezultate u europskim kupovima. Sad je vrijeme da zablista s reprezentacijom. Sretno, Hrvoje!

Nexe ugostio Beijing Sport University u 4. kolu SEHA lige
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a
'SHAQ' MOŽE BIRATI

Mvumbi je i dalje zvijezda: Želi ga pola Francuske nakon SP-a

Znam da je ovo posao, ali sve mi je ovo novo. Ne znam još što bih rekao. Uskoro ću odlučiti gdje ću nastaviti karijeru, rekao je pivot DR Konga koji je oduševio sve na SP-u u Egiptu

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut
NAKLONITE SE MAJSTORU

Nitko ni blizu virtuozu: Balićev rekord dugo će ostati netaknut

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac šest puta zaredom našao se u najboljim postavama velikih natjecanja. Sagosen je u Egiptu mogao doći na pet, no prerano je izletio s Norvežanima
Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!
NEVJEROJATNI HANSEN I LANDIN

Spektakularno finale u Egiptu: Danska ponovno prvak svijeta!

Čudesni Hansen, čudesni Landin na golu i Danska je ponovno prvak svijeta! Na koncu su presudile nijanse, ali Danci su zasluženo obranili naslov prvaka svijeta 26-24 i drugi put u povijesti uzeli zlatno odličje